Bebek ve çocuklar için kabaklı tarifler

Kabak büyük oranda su içeren bir sebze olmakla birlikte potasyum, sodyum, A vitamini, B grubu vitaminler, C vitamini içerir. Lif açısından da zengin olan sakız kabak, mayıs ayı itibari ile eylül sonuna kadar süren uzun bir dönemde üretilir. Çocuklarda ve yetişkinlerde kabızlığı önleyen harika bir sebze olan kabağın, besin değerlerini kaybetmemesi için satın alındıktan sonra, en kısa sürede yemeği yapılarak kullanılması gerekir. Bebeğinize de yedirebileceğiniz aynı zamanda tüm ailenin sağlıklı beslenmesine katkıda bulunacak kabaklı tarifler sizleri bekliyor.

Kabaklı tarifler

Kabaklı enginarlı püre 6 ay ve sonrası

Kabaklı enginarlı püre 6 ay ve sonrası bebekler için

Malzemeler

  • 1 küçük enginar – ayıklanmış, yıkanmış, küp küp doğranmış.
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1/4 veya (3 dilim) sakız kabak soyulup küp küp doğranmış
  • 1/4 veya (3 dilim) havuç soyulup küp küp doğranmış
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı

  • Tüm malzemeler yıkanıp soyulup temizlendikten sonra doğranır.
  • Küçük bir tencereye su ile birlikte konulur. Orta ateşte pişmeye bırakılır. Buharda da pişirebilirsiniz.
  • Sebzeler yumuşadığında ocaktan alınır, yağ eklenir ve ezilerek püre haline getirilir. Ilıdığında servis edilir.

Not 1:Eğer bebeğiniz 8 aylık olduysa ve hekiminiz hayvansal proteine başlamanızı söylediyse bu püre et sulu veya az miktar kıyma eklenerek de yapılabilir. Kıymayı koymadan önce kavurarak pişirip sonra sebzelerle birlikte pişirmeye devam edebilirsiniz.

Not 2: Ilıdığında içine anne sütü veya mama yiyorsa az miktarda katılabilir. Mamayı sulandırıp ekleyebileceğiniz gibi eğer püre sulu olduysa yarım ölçek kadar toz halde de ekleyebilirsiniz. Kıvamını koyulaştıracaktır. Ancak bebek maması çok sık kullanılmamalıdır. Fazlası bebeğinizin böbreklerini yorabilir. Bu sebeple önerilen günlük dozu aşmamaya çalışın. Daha besleyici olsun mantığı ile her yemeğine mama eklemeyin.

Not 3: Anne sütü veya bebek maması ilave ettiğiniz yemekleri ertesi gün yeniden yedirmeyin. Anne sütü veya bebek maması yemeğe piştikten sonra ilave edilir. Pişirirken tencereye eklemeyin.

Dr. Öğr. Ü. Mahir Gülcan’ın notu:

Enginar, kabak, havuç içeren bu püre ek gıdaya tek ve ikili sebzelerle yapılmış püreleri, çorbaları tatmış bir sonraki kademeye geçmiş 6 ay üzeri bebekler için uygundur.  Bahar ayları enginarın sofralarımıza geldiği mevsimdir.  İçerdiği cynarin (sinarin) adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen enginar ülkemizde özellikle karaciğer hastalarına yaygın olarak kullandığı son derece faydalı bir besindir.

Enginar yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir. A, D, B6 ve C vitaminleri ve mineral açısından da son derece zengindir. Kabak, enginar lif zengini sebzeler olduğundan kabızlık sorunu olanlar için bu sorunun giderilmesinde yardımcıdır. Enginarda yeteri kadar karbonhidrat olduğundan ilave olarak patates gibi sebzeler koymaya lüzum yoktur.

Zeytinyağlı kabak 9 ay ve sonrası

Bebek ve çocuklar için kabaklı tarifler

3 kişilik

Malzemeler

  • 2 orta boy sakız kabak
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 kaşık tatlı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı silme pirinç (ince bulgur da koyulabilir)
  • 3-4 dal taze nane veya dereotu
  • 1 çay bardağı kaynar su

Hazırlanışı : Zeytinyağlı kabak 9 ay ve sonrası

Kıymalı sebzeli püre 8 ay ve sonrası

8 aylık bebekler için kıymalı sebzeli püre

Malzemeler

  • 1 adet orta boy sakız kabak
  • 1 patates
  • 50 -100 g kıyma ( 3 çorba kaşığı kadar)
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • İnce kıyılmış dereotu (isteğe bağlı)

Hazırlanışı: Kıymalı sebzeli püre 8 ay ve sonrası

Sütlü kabak çorbası 1 yaş ve sonrası

Sütlü kabak çorbası 1 yaş ve sonrası

2 kişilik

Malzemeler

  • 1 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy patates
  • Yarım küçük soğan
  • 1 çay kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • 1 çay kaşığı ince kıyım taze nane
  • 1 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt

Bu tarifi bebeğinizin süt alerjisi yoksa devam sütü ile yaparak 9 aydan büyük bebeklere de tattırabilirsiniz.

Hazırlanışı

  • Kabağı ve patatesi ayıkladıktan sonra ufak dilimler şeklinde kesin.
  • Tencerenize 1 kaşık zeytinyağı  koyarak  soğan ve sebzeleri ekleyin.
  • Sebzeleri yaklaşık  5 dakika kadar tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte, ara sıra karıştırarak yumuşatın.
  • Ilık suyu ekleyip, kabak ve patatesler iyice yumuşayana kadar pişirin. Son olarak ılık süt, dereotu ve naneyi ekleyip, el blenderiyle pürüzsüz hale getirin.

Dr. Gülşah Güven’in notu:

Bu çorbaya inek  sütü yerine, formül mama da hazırlayıp ilave edebilirsiniz. Eğer bebeğiniz anne sütü içmeye devam ediyorsa kendi sütünüzle de hazırlayabilirsiniz.

DİKKAT: Anne sütü veya formül mama çorba ateşten indirildikten sonra ilave edilir. Ayrıca anne sütü veya formül mama ilave edilmiş çorba tekrar ısıtılmaz veya pişirilmez. Tek öğünde tüketilmelidir ve buzdolabında dahi olsa saklanıp tekrar servis edilmemelidir.

Fırın mücveri 1 yaş ve sonrası

Fırın mücveri 1 yaş ve sonrası

4 kişilik

Kabaklı tarifler arasında en çok sevilen tarif mücver olsa gerek.

Malzemeler 

  • 1 adet sakız kabak (rendelinmiş ve suyu sıkılmış)
  • 1 adet havuç, (rendelenmiş)
  • 1 adet küçük kereviz veya patates
  • 1 avuç dolusu dereotu
  • 3 kibrit kutusu kadar rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 tepeleme çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 4 çorba kaşığı un (tam buğday)
  • 1 yumurta

Hazırlanışı : Fırın mücveri 1 yaş ve sonrası

Patatesli kabaklı fırın köfte 1 yaş sonrası

4 kişilik

Malzemeler

  • 1/2 kg dana kıyma
  • 4 çorba kaşığı galeta unu
  • 1 küçük soğan (ayıklanıp rendelenmiş)
  • 1 yumurta
  • Köfte için kimyon ve kekik
  • 3 adet orta boy patates (Soyulmuş, halka dilimlenmiş)
  • 2 adet sakız kabak (Kabukları soyulup kalka dilimlenmiş)
  • 1,5 çorba kaşığı tatlı biber salçası
  • 2-3 domates rendesi (Büyüklüğüne ve sululuğuna göre)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Arzuya bağlı 5 çorba kaşığı rende kaşar

Hazırlanışı: Patatesli kabaklı fırın köfte 1 yaş sonrası

Fırın kabak 1 yaş sonrası

Fırın kabak 1 yaş ve sonrası çocuklar için

4 Kişilik

Malzemeler

  • 4 adet sakız kabak
  • Taze fesleğen
  • 250 g lor peyniri
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bar süt
  • 2 çorba kaşığı naturel sızma zeytinyağı
  • 1 çay bardağı ceviz içi ( küçük çocuklara alerji yapabilir daha önce denemediyseniz kullanmayınız)

Hazırlanışı: Fırın kabak 1 yaş sonrası

Fırında kabak sandalları 1 yaş sonrası

4 kişilik

Kabaklı tarifler listesinde sonuncu tarifimiz kabak sandalları.

Malzemeler

  • 4 adet orta boy sakız kabak
  • 1 adet küçük soğan
  • 2 adet domates
  • 1 adet küçük havuç rendenin ince tarafı ile rendelenmiş
  • 200 gr yağsız kıyma
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Birkaç tutam kırmızı tatlı biber

Hazırlanışı: Fırında kabak sandalları 1 yaş sonrası

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.