Patatesli kabaklı fırın köfte 1 yaş ve sonrası

Patatesli kabaklı fırın köfte

4 kişilik

Malzemeler

  • 1/2 kg dana kıyma
  • 4 çorba kaşığı galeta unu
  • 1 küçük soğan (ayıklanıp rendelenmiş)
  • 1 yumurta
  • Köfte için kimyon ve kekik
  • 3 adet orta boy patates (Soyulmuş, halka dilimlenmiş)
  • 2 adet sakız kabak (Kabukları soyulup kalka dilimlenmiş)
  • 1,5 çorba kaşığı tatlı biber salçası
  • 2-3 domates rendesi (Büyüklüğüne ve sululuğuna göre)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Arzuya bağlı 5 çorba kaşığı rende kaşar

Hazırlanışı

  • Kıyma, soğan, galeta unu, yumurta ve baharatlar iyice yoğurulur. Bu karışımdan yaklaşık 10 – 15 adet köfte hazırlanır.
  • Halka kesilmiş patates ve kabaklar buharda 5 dakika kadar pişirilir.
  • Köfteler birkaç damla zeytinyağı damlatılmış tavada, iki tarafı da 1,5-2 dakika pişirilir.
  • Fırın kabı zeytinyağı ile yağlanır. Patates, köfte ve kabaklar dizilir.
  • Tereyağı eritilip, salçayı eklenir ve kokusu çıkana kadar 2 dakika pişirilir.
  • Domates rendesi de eklenerek tava ocaktan alınır ve sos yemeğin üzerine dökülür.
  • Eğer domates çok sulu değilse 2-3 çorba kaşığı içme suyu ilave edilebilir.
  • 180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir.

Eğer çocuğunuz kabak sevmiyorsa ve peynirle arası iyiyse, son 10 dakika da 5 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek, kabakların üzerini örtebilirsiniz. Peynir hafif kızarınca fırından alarak servis edilir. Fazla kızartmayın yanmaması gerekiyor.

Yrd. Doç.Dr. Mahir Gülcan’ın notu:

Patates lifli bir besindir. Bir C vitamini ve B6 vitamini deposudur ve demir içerir. Portakal ve domates kadar olmasa da patates elma, armut ve ayvadan daha fazla C vitamini içerir. Patatesin nitrik asit ve çinko deposudur. Bu özelliği ile ishal veya mide-barsak sistemi bozukluklarında değerli bir besindir. İşin içine kıyma da girdiğinden tarif, demir değeri daha yüksek bir yemek haline geliyor. Patates her ne kadar C vitamini içerse de pişirilme esnasında bu vitamin değeri oldukça azalacağından bu yemeğin yanında çocuğunuza taze yapılmış limonata, limonlu salata ikram ederseniz etin içerisindeki demirin vücut tarafından emilimini arttırmış olursunuz.

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.