Zeytinyağlı kabak 9 ay ve sonrası çocuklar için

Yaz denilince akla ilk gelen sebzelerden olan kabak su ve lif deposudur. Sebzenin çoğu sudan oluşmasına karşın kabak oldukça da besleyicidir. Zeytinyağlı kabak için sakız kabak veya girit kabağı kullanabilirsiniz.

Kabak alırken kabuğu zedelenmemiş olanlarını seçmekte fayda vardır. Kabak yumuşaksa fazla beklemiş ve bozulmaya başlamış demektir. Kabağın besin değerini kaybetmemesi için satın aldıktan sonra  mümkünse aynı gün yahut 3-4 gün içinde kullanılmalıdır. Kısa sürede kullanılması C vitamini kaybını önleyecektir.

Zeytinyağlı kabak 9 ay ve sonrası çocuklar için

Zeytinyağlı kabak

Malzemeler

  • 2 orta boy sakız kabak
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 kaşık tatlı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı silme pirinç (ince bulgur da koyulabilir)
  • 3-4 dal taze nane yaprakları
  • 1 çay bardağı kaynar su

Hazırlanışı

  • Pirinç yıkanır ve üzerini geçecek kadar kaynar suda suyunu çekmeye bırakılır.
  • Diğer yanda kabaklar yıkanır, soyulur ve orta büyüklükte küp küp doğranır. Bir kabak dilimini dörde bölmeniz yeterli büyüklüğü sağlar.
  • Soğan soyulur küçük ve ince doğranır. Tencereye zeytinyağı koyularak soğan eklenir ve şeffaflaşana dek ara sıra karıştırılarak pişirilir.
  • Soğanlar piştiğinde içine biber salçası (mevsiminde taze domates de olabilir) koyulur.
  • Suda şişmiş pirinç ve kabaklar ilave edilir. Üzerine 1 çay bardağı kaynar su ilave edilir. Pişmeye bırakılır.
  • Yaklaşık 20 dakika da pişmiş olacaktır. Ocaktan almadan kısa bir süre önce yıkanmış ve ince kıyılmış taze nane veya dereotu ilave edilerek karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. Ilıdığında ya da sıcak olarak servis edilir. Nane yerine dereotu da kullanılabilir.

Bebeğinize çatal ile ezerek yedirebilirsiniz. Kendiniz için hazırladıysanız tuz ilave etmeyi unutmayın.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir. Hatta çiçeğinin dahi dolması yapılır. Özellikle B1, C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir.  100 gram sakız kabağı yaklaşık  95 gr su dur. Çok az kalorilidir. Bu sebeple diyet yapanlar için sıkça önerilir. Kabızlık çekenler için muhteşem bir sebzedir. Eğer sizin de çocuğunuzda kabızlık problemi var ise hem zeytinyağı hem de kabak içeren bu yemek faydalı olabilir. Daha ciddi durumlarda hekime başvurmanız gerekebilir. Kabızlık probleminin genel bir tanımını yapmak zordur ve kişiden kişiye farklılık gösterir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.