1 yaş ve sonrası çocuklar için fırında kabak sandalları

1 yaş ve sonrası çocuklar için fırında kabak sandalları yapmaya ne dersini? Sakız kabağın mevsimi yaklaştı. Nisan sonu, Mayıs ayı  itibariyle mevsimi başlıyor. Günümüzde her mevsim bulmak mümkün ama sebze ve meyveleri zamanında yemek en güzeli. Gerek sera gerekse tarla ürünlerinin bazı iyi ve kötü yanları var. Bu detayları başka bir yazımızda değerlendireceğiz. Kabak alırken hasar görmemiş olmasına özen gösterin. Kabağı aldığınızda dolapta 2-3 günden fazla bekletmeden pişirmeniz besin kaybını daha aza indirecektir.

Fırında kabak sandalları 1 yaş sonrası
Fırında kabak sandalları 1 yaş sonrası

 

Fırında kabak sandalları

Malzemeler

  • 4 adet orta boy kabak
  • 1 adet küçük soğan
  • 2 adet domates
  • 1 adet küçük havuç rendenin ince tarafı ile rendelenmiş
  • 200 gr yağsız kıyma
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Birkaç tutam kırmızı tatlı biber

Hazırlanışı

  • Kabakları yıkayıp, soyun. Dikey olarak ortadan ikiye bölün. Her bir kabaktan 2 tane sandal elde etmiş olacaksınız.
  • Kaynayan suya bir kabakları ekleyin, 8-10 dk kadar haşlayıp süzün ve soğuk sudan geçirin. Kendi sıcaklığı ile kalırsa pişmeye devam eder.
  • Sandalları fırın kabına dizip, tatlı kaşığı yardımı ile içlerini tüm çekirdeklerini alarak oyun.
  • İnce doğranmış soğan, ince rendelenmiş havuç ve sarımsağı zeytinyağında karıştırarak pişirin. Soğanın kokusu çıkıp şeffaflaşınca, kıymayı ekleyin.
  • Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Kabukları ayıklanıp küçük küçük doğranmış domatesleri ekleyin.
  • Tatlı biber ve kuru naneyi ekleyip domatesler pişinceye kadar pişirmeye devam edin.
  • Hazırladığınız harcı kaşıkla kabak sandallarına doldurun. Üzerlerine rende kaşar peynirini serpin.
  • 170 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.

*Arzuya göre harca ince doğranmış taze nane, fesleğen veya dereotu ekleyebilirsiniz. Sulu yemek gibi olmasını tercih ederseniz 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını yarım bardak sıcak su ile çırparak fırın kabına ekleyerek pişirebilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kabak çocuklarımızın, belki biz erişkinlerin de pek sevmediği bir bitkidir. Çocuklarımızın sevmemesinin asıl nedeni de bizlerin bu sebzeyi yemememiz, bu nedenle çocuklarımızın da alışmamasıdır. Oysa sarı renkte çiçekler açan sürüngen bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir. Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir. İlaç niyetine tüketilebilecek kadar sağlıklı olan zeytinyağına da bir vurgu yapalım bu arada. Çocukların beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandıran zeytinyağı, başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir. Küçük çocukların yemeklerine mama, çorba hazırlarken zeytinyağını en son eklemenizde fayda vardır. Pişmemiş olması daha makbuldür.

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.