Ana SayfaÇocuk SağlığıÇocuk BeslenmesiÇocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli?

Çocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli?

-

Grip bilindiği gibi viral bir hastalık olduğundan, hastalığın tedavisinde semptomları yani belirtileri iyileştirmeye yönelik tedavi uygulanır. Gribin en etkili tedavi şekli istirahat ve bol sıvı alımıdır. Özellikle küçük çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalıkta, risk grubu sayılan çocukları hekimin görmesi önemlidir. Küçük çocuklar ateş ve ishal gibi durumlarda aşırı ve hızlı sıvı kaybedebilirler, bu ciddi bir durum oluşturabilir. Hatalık döneminde iştahı da azalan çocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli sorusu ebeveynlerin sık dile getirdiği bir konudur.

Grip olduğunda bebekler nasıl beslenmeli?

Anne sütü alan çocuklar için emzirmeye devam etmek önemlidir. Anne grip dahi olsa emzirme kesilmez. Virüs sütten değil solumun yoluyla bebeğe bulaşır. Ağız ve burun akıntısı için bir maske takmak ve elleri iyi yıkamak işe yarayabilir. Ancak emzirme her şekilde devam etmelidir. bebek hastayken emmeye çok istekli olmayabilir. İştahı azalacağından beslenme vakitleri aralıklarla bölünerek bebeği de çok sıkmadan denemek gerekebilir.

Eğer ateş yüksekse ilave su vermek de gerekebilir. Emzirilme döneminde olan bebekleri hekimin görmesi önemlidir. Çok fazla su kaybı tıbbi müdahale ile yerine konulması gereken önemli bir durum doğurabilir. Ek gıda döneminde olan bebekler için çorba, yoğurt gibi gıdalara sağlıklı beslenmeye devam edilir.

Çocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli?

Su

Su, vücudun dengesini koruması ve virüsün vücuttan hızlıca atılması için en önemli içecektir. Çocukların bu günlerde sıvı ağırlıklı beslenmesi önerilir. Çorbalar, ayran, meyve ve evde sıkılmış meyve suları ilave sıvı alımı için yardımcı olacaktır. Çocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli sorusunun ilk yanıtı mutlaka sudur.

Çorba ve sıvı gıdalar

Çorba sıvı alımı açısından takviye sağlar ve çocuklar kolay yediği için ebeveyne de yardımcı olur. Mevsim sebzeleri ve biraz da et suyu gibi hayvansal protein içeren çorbalar iyi bir besin kaynağıdır. Çocuklar grip olduğunda ne yiyebilir sorusunun ilk yanıtı su ve çorba gibi sıvı alımını artıran gıdalar olmalıdır. Çorba çocuğa içebileceği sıcaklıkta verilir. Bu ısı boğaz ve burun kanalını rahatlatmada yardımcı olur. Burnun açık olması kulakları olası bir ikincil hastalığın oluşmasından koruyabilir.

Narenciye

Narenciye dediğimiz portakal, mandalina, greyfurt gibi besinler bol C vitamini ve faydalı pek çok içeriğe sahiptir. Ancak fazla alımı özellikle küçük çocuklarda deride döküntü, kuruma, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu sebeple 1 yaş altına önerilmez. Ama hastalık döneminde alerjisi olmayan 9-10 aylık ve üzeri bebeklere günde birkaç dilim zarı soyulmuş mandalina yedirilebilir ya da 2-3 tatlı kaşığı mandalina suyunu su ile karıştırarak deneyebilirsiniz.

Büyük çocuklar için hastalık döneminde eğer çocuk yiyebiliyorsa portakal ve daha tatlı olan mandalina çocuğa verilebilir. Yiyemiyorsa 1 çay bardağı kadar suyu içirilebilir. Okul çağında olan daha büyük çocuklarda miktar 1 su bardağına kadar çıkabilir. Unutmayın her gün sürekli vermek alerjiye ve fazla şeker alımı nedeniyle kilo alımına sebep olabilir. En güzeli çocuğun meyveyi yemesidir. İki mandalina ya da 1 portakal çocuk için bir porsiyon meyve demektir.

Bal 1 yaştan büyük çocuklara

Bal, bağışıklık sisteminizi güçlendiren antioksidanlar içerir ve mukusları kırarak öksürüğü gidermeye yardımcı olabilir. Bal da yine 1 yaş altı bebeklere verilmez. Miktarı da abartmamak gerekir. Çocuğun gün içinde içeceği ılık bir içeceğe ya da yoğurduna bir çay kaşığı bal koymak yeterlidir. Özellikle bal ve zencefil bu dönemde önerilen gıdalardır.

Zencefil

Zencefil bağışıklık sistemi için faydalı bir besindir ancak acımsı tadı nedeniyle çocuklar sevmeyebilir. Küçük bir dilim zencefil atılmış bir çay bardağı ıhlamuru bal ile tatlandırıp verebilirsiniz. Yalnız ıhlamur da bal da zencefil de sürekli kullanılmaz günde 1 çay bardağı ıhlamurdan fazla çocuklara vermemek gerekir. Doğal olduğuna kanıp fazla kullanmayın onların da yan etkileri olabilir.

Yoğurt

Yoğurt içeriği gereği sindirim sistemini düzenleyici faydalı bakteriler içerir. Çocuklara ayran, yoğurt yedirmek kolay olabilir. Hastalık döneminde hem uyku verici hem de vücuda gerekli kalsiyum, D vitamini, probiyotik takviyesi sağlar. Virüsten kaynaklı bağırsak problemlerini önlemede de yardımcı olabilir.

Sarımsak ve soğan

Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğan çocukların yemeklerine katılabilir. Virüs tedavisinde antibiyotik işe yaramaz ama bu sebzelerdeki mikro besinler ve C vitamini diğer gıdalarda da olduğu gibi değerlidir. Kültürümüzde pek çok yemek zaten sarımsak ve soğan ile yapılır. Ayrıca salatalara soğan eklenebilir. Fazlası özellikle mide problemi olanlarda reflüsü olanlarda mideyi rahatsız edebilir.

Sebzeler

Yeşil sebzeler hem C vitamini hem de antioksidan ve lif kaynağıdır. Lifli beslenmek hastalık dönemlerinde özellikle viral hastalıklarda vücudun toparlanmasında önemli yer tutar. Brokoli çorbası, yemeği, lahana içeren çorbalar, ıspanak yemeği bunlar kış sebzeleridir ve vücudumuzu kış aylarında hastalıklara karşı korumada yardımcıdır. Diğerlerinde olduğu gibi bunlarda da miktar abartılmamalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenmek esastır.