Ana SayfaÇocukGöze yabancı cisim, madde kaçması durumunda ne yapabilirsiniz?

Göze yabancı cisim, madde kaçması durumunda ne yapabilirsiniz?

-

Bebeklik döneminde ev kazaları sıkça yaşanır. Bazen bebek kendine zarar verebilecek şeyler yapar, kimi zaman da bakımını yapan ebeveyn yanlışlıkla kazaya sebep olabilir. Göz söz konusu olduğunda aileler çok telaşlanır. Bu telaşta da haksız sayılmazlar çünkü göz en kıymetli ve hassas organlardan biridir. Çocuklarda ve bebeklerde göze yabancı cisim kaçması sık karşılaşılan kazalardandır. Son derece hassas olan bu organımız aslında o kadar da korumasız değildir. Ancak yinede olası kazalar yaşanabilmektedir.

Göz içine giren toz, kum ya da boya gibi herhangi bir maddeye yabancı cisim denir. Bunlar yüzeysel yabancı cisimler ve batan yabancı cisimler olabilir. Yüzeysel olanlar gözün üzerine yapışır veya göz kapaklarının birinin altında sıkışır. Batan yabancı cisimler ise gözün dış tabakasını delerek göz içine girer.  Yüzeysel yabancı cisimler genellikle ciddi sonuçlar doğurmaz ancak batan cisimler son derece ciddi olabilir.

Göze yabancı madde kaçması durumunda ilk yardım

  • Göze yabancı cisim kaçması halinde, öncelikle çocuk sakinleştirilmeli ve eli ile gözüne müdahale etmesi, ovması, bastırması engellenmelidir.
  • Gözüne eğer kimyasal, yakıcı bir madde, toz, kum kaçmış ise göz bol su ile 15 -20 dakika kadar yıkanmalıdır. Avucunuza su alıp çocuğun gözünü kırpmasını isteyebilirsiniz. Bebeğin gözünü göz kapağının üzerinde hafif yukarıya doğru gözü açık tutacak şekilde tutup su teması sağlayabilirsiniz. Eğer bebek çok küçük ise gözüne serum fizyolojik (su) bolca damlatabilirsiniz. Bu esnada hemen doktor aranmalı veya derhal bir hastaneye başvurulmalıdır.
  • Hastaneye ulaşana kadar yaralanmış, zedelenmiş göz temiz bir bez ile hafifçe kapatılmalı çocuğun ellemesi, ovalaması engellenmelidir.
  • Çocuk veya bebeğin göze kaçan yabancı cisim, batan bir madde ise derhal hastaneye gidilmeli. Batan cisim çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Göze pamuk, bez vb. maddeler ile müdahale edilmemelidir.  Pamuk da göze yapışabilir ve daha fazla acı ve hasara yol açabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda göze giren yabancı cisim çıkmış olabilir ama yarattığı tahriş devam edebilir. örneğin; sinek çarpan bir gözde sinek uçup gitmiştir ama gözde yarattığı tahriş kızarma, sulanma devam edebilir. Bu gibi durumlarda da gözü su ile yıkayıp, kapalı tutarak dinlendirmek çocuğu rahatlatır. Ancak yine de göze kaçan yabancı cisimden emin değilseniz doktorunuzu arayarak danışmanızda fayda vardır. Hekim eğer çok ağrısı var ise çocuğu rahatlatacak bir göz damlası veya efeksiyonu önlemek için bir ilaç reçete edebilir.

Dr. Veysel Balcı