Ispanak yemeği 9 ay sonrası

Ispanak yemeği tarifi
Ispanak yemeği

Ispanak yemeği tarifi

Malzemeler

  • Yarım kilo ıspanak (2 büyük bağ ıspanak)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 1 çorba kaşığı domates salçası

Not: Kıymalı yapmak isterseniz 100 gr. kadar kıyma yeterlidir. Yaklaşık 1 avuç.

Not 1: Eğer ıspanağın damakta bıraktığı tattan hoşlanmıyorsanız 1 demet ıspanak 1 demet pazı birlikte pişirebilirsiniz.

Hazırlanışı

  • Soğan küp şeklinde doğranır.
  • Bir tencereye zeytinyağ ve soğan konularak kısık ateşte ar sıra karıştırarak pişirilir.
  • Soğan pişerken salça ilave edilir. Eğer kıymalı yapıyorsanız bu aşamada kıymayı da soğanla birlikte kıyma iyice pişinceye kadar kavurmanız gerekiyor.
  • Salça ve soğan birkaç dakika kavrulduktan sonra iri doğranmış ıspanak ve yıkanmış pirinç eklenir.
  • Ispanak pişerken sulanmazsa (Ispanağın cinsine göre farklı olabiliyor) yarım ya da 1 çay bardağına yakın su ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinç piştiğinde ıspanak da pişmiş olacaktır.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Ispanak kış aylarının değerli sebzelerinden biridir. Temel Reis ile bir neslin hafızasına kazınan bu değerli sebze günümüzde yaz kış marketlerde görülebiliyorsa da aslen sonbahar kış aylarında pazarlarda yer alan bir sebzedir. İçerdiği nitrat sebebiyle 6- 9 ay civarı bebeklere sadece ıspanak yemeği önermiyoruz ama sebze çorbasına 1-2 yaprak ıspanak koymakta sorun yok. Yaklaşık 9-10 aydan sonra ara sıra sadece ıspanak yemeği yedirilebilir. Ispanağın üzerinde olabilecek tarım ilaçları açısından çok iyi yıkanması önemlidir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeleri bekletmeden yedirmek ve ertesi güne saklamamak gerekir. Ispanak yemeği tarifte de belirtildiği gibi kıymalı olarak da yapılmaktadır. Her iki şekilde de 9 ay sonrasında yavaş yavaş denenerek verilebilir.

Ispanak, yüksek oranda A, C ve E vitamini, demir ve potasyum kaynağıdır. Antioksidan özelliği ile kış günlerinde soğuk hava ile bağışıklığın düşmesini önlemede yardımcıdır. Ispanak yediği günlerde bebek ya da çocuğunuzun kakası siyahımsı olabilir. Lif zengini bu besleyici sebze aynı zamanda düşük kalorilidir. Bu sebeple obezite düşmanıdır. Ispanak çocuklar için müthiş bir besin kaynağıdır. Sadece süt ve süt ürünlerinde bulunduğu düşünülen kalsiyum ıspanak içinde de mevcuttur. Ispanak yemeği, ıspanağın lif zengini olması sebebiyle kabızlığı önlemede de yardımcı olur.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.