Beslenme çantası için pratik tarifler

Okul döneminin başlamasıyla beslenme çantası için ne hazırlasam sorusu da her gün aklımıza takılır oldu. Biz de bu soruya cevaben, beslenme çantası için pratik tarifler örnek menüler hazırladık. İçindeki malzemeleri değiştirerek, çocuğunuzun sevdiği sevmediği, alerjisi olan besinlere göre menüleri özelleştirebilirsiniz.

Dereotlu peynirli kek

Beslenme çantası menüsü #1: Dereotlu peynirli kek, bir küçük kutu süt, üzüm, bir avuç badem.

Beslenme çantası için pratik tarifler
Dereotlu peynirli kek

Malzemeler

Tek parça büyük bir kek yapmak isterseniz malzemelerin ölçüsünü 2 katına çıkartabilirsiniz.

  • 1 su bardağı un (Tam buğday unu önerilir)
  • 1 çay kaşığı karbonat veya 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı natürel sızma zeytinyağı
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı beyaz peynir
  • 1 çorba kaşığı dolusu kıyılmış dere otu
  • 1 yumurta

Hazırlanışı

  • Bir kâsenin içine unu koyun ve karbonat ekleyin.
  • Bir başka kâsede yumurtalar,  zeytin yağı, yoğurt, ufalanmış beyaz peynir ve dere otunu karıştırın.
  • Karışımı unun olduğu kâseye ekleyin. Çırpıcı veya mikserle İyice karıştırın.
  • Hamuru yağlanmış muffin kaplarına bölüştürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika pişirin. Arzu ederseniz büyük bir kek kalıbında tek parça hâlinde de yapabilirsiniz.

Beslenme çantası için sandviç

Beslenme çantası menüsü #2: beslenme çantası için sandviç, küçük kutu süt, elma, fındık içi.

Beslenme çantası için pratik tarifler
Beslenme çantası için pratik tarifler

Malzemeler

  • 2 dilim tam buğday tost ekmeği (4 adet üçgen sandviç için)
  • 1 salatalık
  • Zeytin ezmesi
  • Kırmızı tatlı köz biber (kapya biber veya domates de olabilir)
  • Taze kaşar

Hazırlanışı

  • Tost ekmeklerini üst üste koyulur üçgen olacak şekilde verev kesilir.
  • Ekmeklere zeytin ezmesi sürülür, dilimlenmiş salatalık, kesilmiş köz biber ve taze kaşar eklenir.
  • Zeytin ezmesi sürülmüş diğer dilimle üzeri kapatılır.

Pankek

Beslenme çantası menüsü #3: Pankek, küçük kutu süt, meyve, badem veya ceviz.

Yulaf sütlü pancake 8 ay ve sonrası süt alerjisi olan çocuklar için

Malzemeler

  • 1 su bardağı tam buğday unu (Yarım bardağı beyaz un olabilir. Daha yumuşak olur)
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım paket vanilya veya 2-3 damla vanilya özü
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • Pişirmek için zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Un, kabartma tozu, vanilya, yumurta, süt  bir kabın içinde karıştırılır.
  • Yanmaz bir tavaya bir tatlı kaşığı kadar yağ koyulur.
  • Bir kepçenin yarısı kadar karışımdan alınarak tavaya konulur. Her iki yüzü hafif kahverengimsi olana kadar orta ateşte pişirilir. Karışım bitinceye kadar aynı şekilde pişirmeye devam edilir.

Arzu ederseniz havuçlu pankek ya da glütensiz pankek tariflerimize de göz gezdirebilirsiniz.

Sebze köfteli sandviç

Beslenme çantası menüsü #4: Sebzeli köfteli sandviç, ayran, badem.

Malzemeler

  • 1 adet patates
  • 1 adet sakız kabak (rendelenmiş)
  • 1 adet havuç (rendelenmiş)
  • 1 adet kırmızı pancar (rendelenmiş)
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ve ya İzmir tulumu
  • 4 çorba kaşığı un

Hazırlanışı

  • Rendelenen pancar,  kabak, patates ve havucu  süzgece alın. Süzgeçte iyice sıkın. Elde ettiğiniz sebze suyunu ziyan etmeyin. Çorbalara ekleyebilirsiniz.
  • Bir sote tavasına, zeytinyağını koyup sebzeleri ekleyin, karıştırarak 6-7 dakika pişirin. Ardından yoğurma kabına alın. Soğumasını bekleyin.
  • Yumurtayı, unu ve peyniri ekleyerek yoğurun. Elinizle şekil verin.
  • Pişirme kağıdı yaydığınız fırın tepsisine yerleştirin.180 derecede 12-16 dakika arası (büyüklüklerine göre değişir) pişirin. Yahut yapışmayan tavada 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile pişirebilirsiniz. Orta ateşte her iki tarafını 4-5 dakika pişirin.
  • Köfteleri arzu ettiğiniz yeşilliklerle sandviç ekmeği arasına koyabilirsiniz.

Arzu ederseniz börek, vegan havuçlu kek ve diğer tariflerimize bakabilirsiniz.

Lavaşta avokadolu humus

Beslenme çantası menüsü #5: Lavaşta avokadolu humus, ayran, mevsim meyvesi, badem.

Belenme çantası için pratik tarifler

Malzemeler

  • Tam buğday unlu lavaş
  • 1 su bardağı nohut
  • 1/4 su bardağı tahin (çeyrek su bardağı)
  • Yeşillik, domates, yarım avokado

Hazırlanışı

  • Humus için nohut bir gece önceden ıslatılır. Ertesi sabah ıslatılan su dökülür ve taze su ile iyice yumuşayana kadar haşlanır. Nohut haşlandıktan sonra zarını soymanızı öneririz. Haşlanmış nohut ve tahin blenderde püre haline getirilir.
  • Lavaşın arasına humus sürülür, avokado dilimlenerek konulur, domates ve yeşilliklerle birlikte rulo sarılır. Ardından rulo yapılan lavaş 2-3 parçaya kesilerek beslenme çantasına yerleştirilir.

Tatlı bir şeyler eklemek isterseniz şeker ilavesiz hazırlanmış kurabiye ve kuruyemişli atıştırmalık toplar tariflerimize bakabilirsiniz.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.