Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekŞekersiz unsuz yulaf ezmeli kurabiye 1 yaş ve sonrası

Şekersiz unsuz yulaf ezmeli kurabiye 1 yaş ve sonrası

-

Şekersiz yulaf ezmeli kurabiye

Malzemeler

  • 1 bardak yulaf ezmesi
  • 1 adet yumurta beyazı ve sarısı ayrı çırpılmış
  • 2 çorba kaşığı yaban mersini ( bıçakla bir kaç parçaya ayrılmış)
  • 1 adet olgun muz (çatalla ezilmiş – eğer muzunuz çok küçük ise 2 adet)
  • 4 adet hurma (küçük doğranmış)
  • 8 adet gün kurusu kayısı (küçük doğranmış)
  • 10 adet bütün ceviz ( bıçakla kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın (çocuğunuz sevmiyorsa kullanmayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı vanilya

Hazırlanışı

  • Yumurtanın sarısı ve beyazı ayırılır. Beyazı çırpılarak köpürtülür, sarısı ayrı bir yerde çırpılır.
  • Ezilmiş muz ve tüm malzemeler, köpürmüş yumurta beyazının kabında spatula ile karıştırılır.
  • Tepsiye fırın kâğıdı serilir ve fırın 180 derece ısıtılır.
  • Kaşıkla kurabiyeler porsiyonlara ayrılır.
  • İçine muz koyduğumuz bu kurabiyeler yumuşak olacaktır. İyi pişmeleri için kaşığın arkası ile bastırarak yassı bir şekil verilir.
  • Kurabiyeler 15-20 dakika pişirilir. Kuru meyveler ve ceviz çabuk yanabileceği için gözünüz kurabiyelerde olmalıdır.
  • Pişen kurabiyeler fırından alınır. Ilıdığında spatula yardımı ile tepsiden çıkartılıp servis edilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kurabiye tarifinin, şekersiz ve unsuz olmasının tabii ki birçok ekstra faydası var. Günümüzde çığ gibi artan ve başta çocuklarımızı etkileyen obezite hastalığı riskinin azaltılması yanında, kilo vermekte zorlanan çocuklarımız için de önemli bir alternatif. İçinde var olan meyvelerin vitamin ve mineral zenginliği, cevizin balık gibi bir omega3 kaynağı olması da cabası. Yulafa gelince. Yulaf zararlı kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalığı riski azaltılmış çocuk nesline katkıda bulunur. Yüksek lif içeriği ile yulaf, kabızlığa ve erişkin yaşlarda özellikle erkeklerin ciddi sorunu olan bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.

İçeriğinde bulunan bol miktarda protein ve karbonhidrat, omega 3, omega 6, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum ve çinko bileşenleri açısından zengin olan yulaflar ayrıca B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini açısından da çok besleyici ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemini destekleyen beta glukan içerir. Çölyak hastaları dikkatli olmalıdır zira yulaf yetiştirilme ve işlenme şekli sebebiyle glüten içerir.