Vegan havuçlu kek 1 yaş ve üzeri çocuklar için

Vegan havuçlu kek 1 yaş ve üzeri çocuklar için

Vegan havuçlu kek

Malzemeler

  • 3/4 su bardağı tam buğday unu
  • 1 büyük muz
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç ( Bal kabağı da kullanılabilir)
  • 1 Türk kahvesi fincanı sızma zeytinyağı
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya veya 2-3 damla vanilya özü
  • 3 çay kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
  • Yarım su bardağı kuru üzüm (Şeker yerine tat vermesi için isteğe bağlı)

Not: Eğer vegan değil de yumurtalı yapmak isterseniz muzu çıkarıp içine 2 yumurta kırmanız gerekecektir.

Hazırlanışı

  • Kuru üzümleri 10 dakika kadar sıcak suda bekletin. Rendelenmiş havuç, parçalanmış muz ve zeytinyağı birlikte blander’dan geçirin.
  • Karışıma, un, kabartma tozu, vanilya, tarçın, dövülmüş ceviz içi ve sudan çıkarılıp kurulanmış üzümleri ilave edin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilmek üzere kalıba ya da muffin kalıplarına dökerek fırına koyun.
  • Yaklaşık 35 dakika sonra kekiniz pişmiş olacaktır.

Afiyet olsun…

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Vegan havuçlu kek tarifi çocukların karbonhidrat gereksimini karşılama da kullanılabilecek tam tahıllı undan yapılmış ve ilave şeker içermeyen güzel bir tarif. İçinde muz, ceviz, havuç, sızma zeytinyağı olması bakımından da eskiden katı yağlarla beyaz unla yapılan sade keklere göre daha sağlıklı. Bir yaş sonrası bebeklere sütle birlikte ıslatılarak verilebilir. Daha büyük okul çağı çocuklar için beslenme çantalarına konulabilecek bir ara öğün. Yumurta ve süt alerjisi olan çocukların da rahatlıkla yiyebileceği bir kek tarifi.

Veganlık meselesine gelecek olursak eğer biz hekimler gelişme çağındaki çocuklara böyle bir beslenme şeklini önermiyoruz. yani tercih olarak bu çocuklara sunulmamalı çünkü gelişimde geriliğe sebep olabiliyor. Ayrıca hayvansal proteinler, kalsiyum, demir içeren hayvansal ürünler çocukların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Çocuklara kek, börek gibi karbonhidratlar sık olmamak kaydıyla nadiren verilebilir. Ama münkünse kek, börek, kurabiye vb gıdalara alıştırmayın. Yahut illa yapmak isterseniz bu tarifteki gibi ceviz, üzüm, tam tahıllı un gibi faydalı malzemeler içeren gıdalar yapılmalı.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.