Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekYumurtasız glütensiz sütsüz kek tarifi 2 yaş sonrası çocuklar için

Yumurtasız glütensiz sütsüz kek tarifi 2 yaş sonrası çocuklar için

-

Yumurtasız glütensiz sütsüz kek tarifi

Malzemeler

1 yemek kaşığı çekilmiş keten tohumu
3 yemek kaşığı su
1 büyük olgun muz
3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı
1 yemek kaşığı nohut unu
1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu
1 yemek kaşığı kuru üzüm
Yarım çay kaşığı karbonat (birkaç damla limon ile)

Hazırlanışı

Çekilmiş ve un haline getirilmiş keten tohumunu su ile karıştırıp 5 -10 dakika bekletiyoruz, böylece yapışkan bir kıvamı oluyor. Muzu çatalla eziyoruz, içerisine keten tohumlu karışımı ve zeytinyağını ekleyip çırpıyoruz. En son unları, karbonatı ve minik doğranmış kuru üzümleri ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Kek karışımını,  yağlı kâğıt serilmiş fırın kabına veya muffin kalıplarına dökerek 160 derecede fanlı ayarlanmış fırında 25 -30 dakika kadar pişiriyoruz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Bu tip tariflere özellikle besin alerjisi yaşayan çocuklar için çok ihtiyaç duymaktayız. Yumurtasız, glütensiz, sütsüz kek tarifi olması, besin alerjisi olan veya çölyak hastası olanlar için harika bir tarif olmasını sağlıyor. Ayrıca içinde bulunan nohut unu bitkisel protein kaynağı, muz harika bir meyve. Keçiboynuzu tozu ve kuru üzüm de demir içeriği açışından harika. Ayrıca bir de şekersiz. Daha ne olsun.

Dikkat: Keten Tohumu

Keten tohumu, kan şekerini kontrol altında tutmada yardımcıdır. Antioksidanlar ve Omega-3 yağ asitleri bulunur. İçerisindeki lif, protein, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve lignan ile harika bir besindir. Ancak çocuklarda kullanımına dikkat etmek gerekmektedir. Ara sıra 1 kaşık keten tohumu ile yapılmış kek bir sorun oluşturmayabilir ancak düzenli keten tohumu çocuklara yedirilmemelidir. Bu tohumda bulunan ve östrojen hormonunu destekleyen maddeler ergenlik öncesi çocukların hormonal dengesini bozabilir. Keten tohumunun düzenli kullanımı menopoza girmiş yada yaklaşmış kadınlar açısından faydalı olabilir. Fakat çocuklara sık yedirilmemesi gereken bir tohumdur. Öyle her gün kahvaltılarına vb koyulmamalıdır. Önerilen tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Uzun süre diyetle alınan yüksek miktarda keten tohumu, oksidatif stresi artırarak kanser riskini de artırabilir. Keten tohumunda B 6 vitamin emilimini engelleyen bileşenler içerir.

Burada yorum yazdığım tarifler arasında kek, börek çörek tarifleri pek yer almamaktadır zira biz hekimler bu tip unlu, şekerli mamulleri çocuklara önermeyiz. Ancak alternatifler ile yapılan, besin alerjisi (ki bunların içerisinde süt alerjisi, yumurta alerjisi, glüten alerjisi veya çölyak) olan çocuklar ve bireyler için alternatif yaratan tarifler bu kişiler için önemli olduğundan bu tip tarifleri de göz ardı etmemek gerekmektedir.

Tarif: yulaffit

İlginizi çekebilecek diğer sütsüz tarifler:

Sütsüz ve yumurtasız pancake 1 yaş ve sonrası

Bal kabaklı sütsüz irmik tatlısı 7 ay ve sonrası

Sütsüz yumurtasız kurabiye 9 ay ve sonrası

Sütsüz yumurtasız vegan brownie tarifi 1 yaş sonrası çocuklar için