Ana SayfaBebek BakımıKanguru bakımı nedir?

Kanguru bakımı nedir?

-

Yeni doğan bebeklerin, henüz merhaba dedikleri dünyaya alışma sürecinde kullanılan kanguru bakımı geçmişi 1970 yıllara dayanan bir yöntemdir. İlk olarak Güney Amerika’da 1970’li yıllarda yenidoğan bakımı ünitesinin yetersiz oluşu nedeniyle prematüre bebekler için alternatif yollar deneyen hekimlerce uygulanmıştır. Kanguru bakımının amacı, özellikle prematüre denilen erken ve düşük ağırlıklı doğmuş bebeğe anne sıcaklığını daha uzun süre yaşatmaktır. Kanguru bakımı adını annenin göğsüne ten tene temas edecek şeklide yatırılan bebek ve annesinin pozisyonunun kanguruların yavrusu ile temasına benzetilmesinden alır.

Kanguru bakımı nedir?

Kanguru bakımı, bebeğin üzerinde sadece bezi ve şapkası olacak şekilde annenin göğüs kafesi üzerine yatırılarak, belirli süre ten teması sağlanmasına denir. Bebeğin kafası annenin kalbine yakın bir noktaya yan tarafa bakacak şekilde rahat bir pozisyonda bulunmalıdır. bebeğin üşümemesi için üzerine bir örtü örtülebilir. bebek ve anne mümkün olduğunca dik bir pozisyonda bu şekilde 1 ila 3 saat arasında bir süre kalır. Kanguru bakımı için özel bir kıyafete ihtiyaç yoktur ancak bazen anneler dolaşmak ihtiyacı duyduğundan bebeği sıkmadan kavrayacak bir kumaş ile de sabitleyebilirler. Yahut anne önden açılan, bebeği taşıyacak kadar sağlam, pamuklu bir pijama veya bluz giyebilir.

Kanguru bakımının prematüre bebek için yararları

Kanguru bakımının prematüre bebekler için yararları arasında;

Kanguru bakımının ebeveynlere faydaları

Kanguru bakım uygulaması, özellikle ebeveynler ve anneler için bazı yararlar sağlar. Bunlardan bazıları şöyledir;

  • Anne bebek arasında güven oluşumu,
  • Stresin azalması,
  • Anne depresyonunun azalması,
  • Emzirme oranlarının artması.

Kanguru bakımı ve emzirme

Kanguru bakımı daha fazla süt üretimine yardımcı olabilir. Annenin tenine temas etmek, süt kokusu almak bebeği de olumlu etkiler. Bu aynı zamanda süt üretimi için annelik hormonlarını da tetikleyici bir etki yaratabilir. Ten tene temasın çeşitli (oksitosin gibi) hormonları etkilediği bilinmektedir. Bu da hem anne ham bebekte daha az stres ve mutluluk yaratarak anne bebek bağlanmasını kolaylaştıran bir durum olarak görülür.

Kanguru bakımını babalar da yapabilir mi?

Babalarda genellikle göğüs kılları bulunduğundan duş aldıktan sonra kurulanan baba aynı anne gibi kanguru bakımı için pozisyon alarak bu uygulamayı yapabilir. Bu babanın da bebek ile bağ kurmasına yardımcı olabilir. Bebeğe nazik davranılması gerektiği unutulmamalıdır. Uykulu ve yorgunken uyuya kalma riski olduğundan, babalar yorgun olmadıkları zamanı tercih edebilir. Sürenin annede olduğu kadar uzun tutulmasının gereği yoktur zira babada süt kokusu, anne kokusu yoktur ve bebeğin anne karnında alışkın olduğu sesler babada farklıdır.