Ana SayfaAileHamilelikHamileyken gripten nasıl korunabilirsiniz?

Hamileyken gripten nasıl korunabilirsiniz?

-

Kış aylarında grip hastalığına sık rastlanıldığından hamilelik sürecindeki kadınların gribe yakalanması sık rastlanılan bir durumdur. “Soğuk algınlığına veya gribe yakalanmak gebeler açısından rahatsızlık verici olsa da bu hastalıklara karşı kullanılan soğuk algınlığı ve antihistaminik ilaçların gebeliği etkileyebileceği unutulmamalıdır.” diyen Prof. Dr. Gazi Yıldırım, önemli bilgiler verdi.

Salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir. Özellikle maske ile kapalı yerlere girmek de tercih edilebilir. Öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temaslardan kaçınılmalıdır. Bol miktarda sıvı alınmalı ve dikkatli beslenilmelidir  İyi uyumak, stresden uzak durmak ve vücut bağışıklık sistemini bozacak şeylerden kaçınmak gerekir.

Gereksiz antibiyotik kullanmayın

Grip ve nezle viral hastalıklardır ve etkenleri virüs denen mikroplardır.  Bakterilerle oluşmadığından antibiyotik kullanmak gerekmez.  Ancak bakteriyel bir enfeksiyon ile komplike hale gelmişse (örneğin zatürreye veya orta kulak iltihabına dönmüşse) hekim önerisiyle antibiyotik kullanılabilir.

En iyi ve en etkili iyileştirici yol destek tedavileridir

Kesinlikle yatak istirahati yapılmalıdır. Yatarken başı yukarıda tutmak geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır. Bulunulan ortamın iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır. Bunun için soğuk buhar makinaları kullanılabilir. Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir. 

Grip ve nezlenin ilacı iyi beslenmedir

Bol sıvı alımı son derece önem arz etmektedir. Taze sebze ve meyve tüketin.  Ayrıca enfeksiyondan korunmak için  A vitamininnden zengin yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, kayısı gibi besinleri tüketmek gerekir.  C vitamini de koruyucudur.  Portakal, mandalina, greyfurt, limon, kivi,  nar, yeşil biber, dereotu, roka, karnabahar C vitamin içerir ve bolca tüketilmelidir.  Kuru baklagiller, zeytinyağı,  ceviz, badem, fındık gibi E vitamini ve Çinko zengini gıdaları tüketmek hem koruyucu hem de bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığı yenmeyi kolaylaştırıcıdır. Kefir,  süt, yogurt gibi ürünler ve enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, muz, nar, kivi gibi besinler florayı düzelterek virüsün ilerlemesini engeller. Sarımsak en güçlü silahlardan biridir enfeksiyonlara karşı.  Doğal şifa kaynağı olan bal ve ballı sütü de unutmamak gerekir.

Bitki çayları ve diğer ilaçları dikkatli kullanın

Genel olarak hamilelikte bitki çaylarının kullanımında dikkatli olunmasında fayda vardır. Örneğin gebelikte ada çayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu gibi bitki çaylarını  önermiyoruz.  Hamilelerde grip döneminde özellikle nane-limon-ıhlamur, zencefil, papatya, rezene, kuşburnu ve normal çay verilebilir. Ballı süt ve sahlep serbesttir. Burun akıntısı için dekonjestanlar yerine tuzlu su veya okyanus suları tercih edilmelidir.  Ateş yükselme eğilimi gösterirse günde 1 veya 2 defa Parasetamol alınmalıdır. Bütün bunların yanında bol su ve tazı sıkılmış meyve suları iyi gelmektedir. 

Grip aşısı gebelere ilk üç aydan sonra uygulanabilir

Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olsa da, ilk üç ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınmak ve aşının bu dönemin sonunda yaptırılması daha uygundur. Grip aşısı canlı virüs içermediğinden gebelikte kullanılmasının da bir sakıncası yoktur. Grip aşısı aynı zamanda emziren annelere de güvenle yapılabilir.

Mutlaka doktora başvurulması gereken durumlar

  1. Ateş 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve birkaç gün içinde düşmezse,
  2. Soluk alıp vermede güçlük varsa,
  3. Göğüs ağrısı ortaya çıkarsa,
  4. Şiddetli kulak ağrısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa,
  5. Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa,
  6. Ense sertliği ortaya çıkarsa,
  7. Birkaç gün içinde düzelememe ve ciddi derecede hastalık durumu varsa.