Havucun faydaları ve çocuk beslenmesindeki yeri nedir?

Havucun faydaları ve çocuk beslenmesindeki yeri nedir

Havuç, bol miktarda  beta-karoten içerir. Vücuda alındığında beta-karoten, A vitaminine dönüşür. A vitamini gözler, bağışıklık sistemi, kemikler ve dişlere büyük ölçüde güç kazandırır. A vitaminin saç, tırnak, cilt ve karaciğer sağlığını korumak yanında kolesterolü düşürmesi ve kalp-damar hastalıklarını önlemesi ile de çocuklarımızın gelecekteki sağlığına büyük katkı sağlar.

Havuç içerisinde, A vitaminin yanında bir çok yararlı besin maddeleri bulunmaktadır. Bunlar; B vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini, aynı zamanda protein, sodyum, manganez, potasyum, çinko, fosfordur. Havucun anti-bakteriyel ve anti-septik özeliklerini de unutmamak gerekir.

Kasım ayı itibariyle Haziran başına dek uzun süre yetişen bu sebze pişirildiğinde, içerisindeki beta-karoten kaybolmaz ancak pişirme şeklinize göre azalabilir. (1) Yapılan bir araştırmada havucun 30 dakika ve daha fazla haşlanması durumunda yaklaşık %10’luk bir Beta – Karaten kaybına uğradığı görülmüştür. Ancak buharda pişirmede bu azalma yaşanmamıştır. Pişirilme sürecinde havuç içindeki basit şeker tabir edilen şeker oranı artar. Çatallı ve dudaklı veya lastiksi olan havuçları satın almayınız. Eğer kök kısmı acı ise atınız. Gıda yetiştirilirken ilaçlamadan etkilendiği için kullanmadan önce iyice yıkanması, dış kısmının klasik metot ile bıçak vb bir alet ile soyulması önemlidir.

Çocuklara havuç ile pek çok yemek hazırlanabilir

Bebeklere hafif buharda pişirilerek yumuşatılmış bir, iki kaşık havuç yedirebilir, daha büyük çocuklara salatasını sunabilirsiniz. Ayrıca havuç çorbası, mücveri gibi pek çok farklı yemeği de yapılabilir. Zeytinyağlı pırasa yapar gibi sadece havuç kullanarak zeytinyağlı bir yemek hazırlamak da mümkün. Hatta tatlı bir sebze olan havucu muhallebilerde de kullanmak mümkün. şekersiz kek yapmak isteyen okurlarımız bol havuç ile hazırlayacakları havuçlu kek ile çay saatlerini tatlandırabilirler.

Lif açısından da değerlidir

Havuç lif açısından da oldukça değerlidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok faydalı lif içeren ilk 20 besin arasındadır. Bilindiği gibi lif oranı yüksek gıdalar kabızlıktan korunmada çok önemli rol oynar. Ayrıca bir başka araştırmada ek gıda dönemi ile birlikte bebeklerin lifli gıdalar ile beslenmesinin ileriki yaşlarda azalan trigliserit ve artan HDL kolesterol (iyi kolesterol) ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir.

Kaynak:

(1) – Dietz MJ, Sachi SK, Erdman JWJ. Seçilmiş çiğ ve pişmiş sebzelerden alfa ve beta-karotenin ters HPLC analizi. Bitki Gıdaları Hum Nutr. 1988; 38 : 333-341. [ PubMed ]

(2) – http://www.mdpi.com/2072-6643/8/9/531

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.