Ana SayfaHaberCorona virüse karşı etkili gıdalar konusunda yeni araştırma

Corona virüse karşı etkili gıdalar konusunda yeni araştırma

-

2019 yılında Çin’in Wuhan şehrinde yeni bir corona virüs türü (CoV) olan COVID-19 tespit edildi ve Çin’de başlayan bu salgın tüm dünyayı ele geçirdi. Bugünlerde ülkemizde korku ve panik ile takip edilen süreçte, yapılan yeni bilimsel makaleler bu virüs hakkındaki bilgilerimizin artmasını sağlıyor. Özellikle corona virüse karşı etkili gıdalar gündem olmaya devam ederken, yapılan yeni çalışmayı değerlendiren Diyetisyen Damla Tatan şunları söyledi;

COVID-19’a karşı şu an için kesin bir tedavi yok.  Öneriler kişisel hijyen sağlamak ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak üzerine seyrediyor. Endonezyalı bilim insanları tarafından 13 Mart 2020’de yayınlanan makalede tıbbi bitkilerden elde edilen flavonoidler gibi çeşitli bileşiklerin antiviral biyoaktivite gösterdiği düşünülerek, eşit dozlarda antiviral ilaçlar ile besin içerikleri karşılaştırıldı. Çalışmaya göre ıspanak, lahana, dereotu, rezene, soğan, kekik, acı biber, zeytin, acı biber, pırasa, goji berry, kereviz, zeytin, zeytin yağı, yeşil çay, zerdeçal, zencefil, sarımsak Corona virüse karşı ön plana çıkan gıdalar oldu.

Çalışmada moleküler yerleştirme metodu kullanılarak, aynı dozda verilen tıbbi bitkilerde bulunan biyoaktif bileşiklerin potansiyel COVID-19 ana proteaz inhibitörleri olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada moleküler yerleştirme sonrasında bağlayıcı molekülden açığa çıkan enerjinin eksi yönde artışı COVID-19 proteaz inhibitörlerinin üzerindeki etkinliğinin yüksekliğini göstermektedir.

Corona virüse karşı etkili gıdalar

Buna göre antiviral ilaç bileşikleri olan nelfinavir -10.72 kcal/ mol, lopinavir -8.37 kcal/ mol enerji açığa çıkarmıştır. En yüksek etki ıspanak, lahana, dereotu gibi besinlerde bulunan kaempferol (-8.58 kcal/ mol)’ de bulunmuştur.  Sonraki sıralama ise dereotu, rezene yaprakları, soğan, kekik, acı biberde bulunan kuersetin – 8.47 kcal/ mol; zeytin, acı, biber, pırasada bulunan luteolin-7-glukosid -8.17 kcal/ mol; nareciye grubunda bulunan naringenin -7.89 kcal/ mol; goji berry, kerevizde bulunan apigenine-7-glukosid -7.83 kcal/ mol; zeytin, zeytin yağda bulunan oleuropein -7.31 kcal/ mol; Yeşil çayda bulunan kateşin -7.24 kcal/ mol; zerdeçalda bol miktarda bulunan kurkumin -7.05 kcal/ mol; zencefilde bulunan zingerol -5.40 kcal/ mol; sarımsakta bulunan allisin -4.03 kcal/ mol şeklinde devam etmektedir.

Yukarıda belirtilen bileşiklerin farklı seviyelerde COVID-19 proteaz enzimini inhibe ettiği bulunmuştur. Her biri sağlığımız için çok önemli olan bu flavonoid bileşikleri, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeleri  ve COVID-19’dan korunmak için bolca tüketelim. Bununla birlikte, bu bileşiklerin potansiyel tıbbi kullanımlarını araştırmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.Besin takviyesi olarak kullanımlarını öneren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, bu bileşiklerin potansiyel tıbbi kullanımlarını araştırmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.Besin takviyesi olarak kullanımlarını öneren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

Kaynak: https://www.preprints202003.0226.v1.pdf