Lahana böreği 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Kış aylarının sağlık dolu sebzesi lahana ile sizler için biraz farklı bir tarif hazırladık. Lahana dolması seviyor ama zamansızlıktan saramıyorsanız, imdadınıza 1 yaş ve sonrası çocuklar için uygun olan lahana böreği yetişebilir. Denemeye ne dersiniz?

Lahana böreği 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Lahana böreği

Malzemeler

1/2 dolmalık lahana (yapraklarına ayrılıp haşlanmış)
1 adet soğan (ince kıyılmış)
1 adet havuç (iri rendelenmiş)
1 adet patates (iri rendelenmiş)
1 adet kapya biber (küp küp doğranmış)
300 gr. orta yağlı kıyma
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 adet domates rendesi
1 su bardağı et suyu ( ev yapımı)
Yarım çorba kaşığı tereyağı
Yarım çorba kaşığı zeytinyağı
Yeteri kadar tuz ve 1/2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber

Hazırlanışı

Tencereye tereyağı ve birkaç damla zeytinyağı koyun.  Soğan, havuç ve kapya biberi sırasıyla ekleyip soteleyin. Patates, kıyma, salçayı ve domatesi ekleyin. Baharatlandırıp 1/2 bardak et suyunu ekleyip altını kısın 5 dakika pişirin.

Fırın kabını alın ve kalan zeytinyağı ile yağlayın. Haşladığınız lahanaları bir kat lahana üzerine bir kat kıyma şeklinde bitene kadar döşeyin. En üstte lahana katmanı kalacak şekilde ayarlayın. Üzerine kalan et suyunu ekleyin. Bir miktar taze kaşar peyniri de rendeleyebilirsiniz. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin.(35-40 dakika arası).

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Lahana  böreği çocukların da rahat yiyebileceği bir yeme olmuş. İçinde un , yufka gibi gıdalar bulunmaması bu böreği daha da değerli yapıyor. Aynı zamanda glütensiz beslenmesi gereken hastalar için de iyi bir fikir.  Daha önce lahananın faydalarından söz etmiştim kısaca tekrar edeyim.  A, C, E ve K vitaminleri, bol bol lif folik asit, klorofil gibi mikro besinler, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko içereni oldukça yararlı  bir gıdadır. Sağlıklı çocuklar için hayatımıza çok daha fazla yeşil renkli sebze sokmalıyız. Ancak lahana gaz yapabilir. Küçük çocuklar için bu gaz problemi sıkıntı verici olabilir.  İçerisinde bulunan kıyma da yemeği hayvansal protein açısından zenginleştirmiş. Lütfen çocuklarımıza daha fazla sebze yemeleri yönünde destek olalım. Uyarıda bulunmayı da unutmayalım, lahana, fazla ve sıklıkla çiğ yendiğinde guatr hastalığına neden olabilir.

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler

Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.