Zerdeçallı çorba 2 yaş ve sonrası

Zerdeçallı çorba 2 yaş ve sonrası

Zerdeçallı çorba

Malzemeler

1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet soğan, ince doğranmış
1 adet patates, küp doğranmış
1 adet havuç, küp doğranmış
2 adet karnabahar çiçeklerine ayrılmış
3 su bardağı kadar su
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı zerdeçal
1,5 bardak süt
1 çorba kaşığı labne peyniri
1/4 su bardağı haşlanmış nohut

Hazırlanışı

Zeytinyağı tencereye koyulur. Soğan ilave edilir ve yakmadan pişirilir. Diğer sebzeler ve haşlanmış kabukları soyulmuş nohut eklenir. 3-4 dakika karıştırarak pişirildikten sonra bir tutam tuz ve üzerini örtecek kadar su eklenerek kaynatılır. Tüm sebzeler yumuşayıncaya dek (15 – 20  dk kadar) pişirilir.

Pişen sebze çorbası el blendırından veya mutfak robotundan geçirilir. Labne peyniri, tereyağı, süt ve zerdeçal eklenir. Kıvamı eğer koyu ise sıcak su eklenerek istenilen kıvama getirilir.

Yrd.Doç.Dr.Enver Mahir Gülcan’ın notu

Gaz yapmaması için çorba koyacağınız nohutu geceden ıslatıp ertesi gün yeni su ile haşlamak ve kabuklarını çıkarmak gerekir.

Zerdeçal  içinde ise faydalı Kumkimin adlı bir madde bulunur. Bu maddenin kansere karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Ancak zerdeçal safra taşı olan kişilerde safra taşını yerinden oynatabilir ve hamilelikte rahim hareketlerini artırabilir. Bu sebeple hamile ve safra taşı olanlarda kullanılması önerilmez. Çocuklar için yapacağınız çorbada 1 çay kaşığı kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak tüm diğer gıdalarda da olduğu gibi faydalı diye çocuğa sık sık verilmemelidir. Ara sıra yemeklerde kullanmak yeterlidir. Beslenmede çeşitlilik sağlamış olursunuz.

 

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here