Bezelyeli tarifler 7 ay ve sonrası

Bezelye ilkbahar itibariyle yaz sonuna kadar taze olarak tezgâhlarda bulunabilen bir sebzedir. Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve bitkisel protein açısından zengin olduğundan besleyici bir gıdadır. Bezelye C vitamini yönünden de diğer benzer gıdalardan üstündür. Tüm ailenin sağlıklı beslenmesi açısından mevsiminde sofralarınızda yer alması için size bezelyeli tarifler öneriyoruz.

Besin değeri yüksek olan bu değerli sebzenin 100 gramı yaklaşık 80-90 kaloridir. Bezelyeyi satın aldığınızda bekletmeden yemenizde fayda var zira bekledikçe içindeki şeker nişastaya dönüşür ve lezzeti değişir. Bezelye, Uzak Doğu ülkelerinde de oldukça sevilen hatta bizdeki kuruyemişler gibi kavrularak satılan bir sebzedir.

Bezelyeli tarifler

Bezelye püresi 7 ay ve sonrası

Bezelye püresi 7 ay ve sonrası
Bezelye püresi 7 ay ve sonrası

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı bezelye (yıkanmış)
  • Yarım küçük boy havuç (yıkanmış, soyulmuş, dilimlenmiş)
  • 1 su bardağı kadar su
  • 1 adet ev yapımı et suyu bulyon ya da 1-2 kaşık et suyu

Hazırlanışı

  • Bezelye, havuç, et suyu ve su orta ateşte beraber pişirilir. Sebzeler iyice piştiğinde ocaktan alınarak ezilir.

Zeytinyağlı bezelye 9 ay ve sonrası

Bezelyeli tarifler 7 ay ve sonrası

Malzemeler:

  • 500 gr. Ayıklanmış bezelye (yaklaşık 1 kg kabuklu bezelye)
  • 1 adet iri soğan ince ince kıyılmış
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım demet dereotu
  • 2-3 adet taze soğan ince kıyılmış
  • 1 adet minik küp doğranmış kapya biber veya havuç (isteğe bağlı)
  • 1 diş sarımsak ince kıyılmış
  • 1 su bardağı kaynar su

Hazırlanışı

  • Zeytinyağ. soğan ve kapya biberi tencereye koyup ,soğanın kokusu çıkıncaya kadar orta ateşte 3-4 dakika kavurun.
  • Bezelye ve taze soğanı ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
  • Sarımsağı ve sıcak suyu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın ve altını kısın.
  • Bezelye pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Cinsine göre pişmesi daha uzun sürebilir ve su eklemeniz gerekebilir. Gözünüzü üzerinden ayırmayın.
  • Pişince ince kıyılmış dereotunun ekleyip karıştırın.
  • Sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.

 

Etli sebzeli bezelye yemeği 1 yaş sonrası

Etli sebzeli bezelye yemeği 1 yaş sonrası
Etli sebzeli bezelye yemeği 1 yaş sonrası

Malzemeler

  • 500 gr. Ayıklanmış bezelye (yaklaşık 1 kg kabuklu bezelye)
  • 1 adet iri soğan ince ince kıyılmış
  • 200 gr. Kuzu eti kuş gözü kesilmiş
  • 1 adet havuç küp küp doğranmış
  • 1 adet patates küp küp doğranmış
  • 8 adet mantar küp küp doğranmış
  • 1 adet kapya biber küp küp doğranmış
  • 1 adet iri dolmalık biber küp küp doğranmış
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 adet iri domates rendelenmiş
  • 1/2 demet dereotu ince kıyılmış
  • 2 bardak kaynar su

Tuz: Yemeği servis etmeden hemen önce tencereye 1 çay kaşığı iyotlu tuz serpebilirsiniz. İyot uçucu olduğundan yemekle birlikte pişen tuzdaki iyot buharlaşır. Bu nedenle sonradan tabağa serpmek veya yemek piştiğinde son aşamada tuz atmak daha uygundur.

Hazırlanışı

  • Tereyağını tencereye koyup orta ateşte ocağa yerleştirin. Eti ekleyin. Karıştırarak kavurun et suyunu salıp çekinceye kadar yaklaşık 6-7 dakika pişirin.
  • Soğan, biberler ve havucu tencereye ekleyin, 3-4 dakika kavurduktan sonra patatesi, bezelyeyi, rendelenmiş domatesi ilave edin. İyice karıştırın, suyunu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp, ocağın altını kısın.
  • 25-30 dakika kadar pişirin. Bezelyenin cinsine göre pişme süresi değişebilir. 20 dakikadan sonra pişip pişmediğini kontrol edin.
  • Pişince dereotunun ekleyip birkaç dakika daha pişirin.

Bezelye çorbası

Bezelye çorbası 1 yaş ve sonrası

Malzemeler

  • Yarım kilo bezelye (ayıklanmış yıkanmış)
  • 1 büyük soğan (yemeklik doğranmış)
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)

Hazırlanışı

  • Tencereye yağ ve soğan koyularak soğan şeffaflaşıncaya kadar pişirilir.
  • Bezelyeler ekleyip biraz daha karıştırılır. Üzerini örtecek kadar su eklenir.
  • Bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra çorba blander ile karıştırılır.
  • Eğer çocuğunuz dereotunu çorbanın içinde görüp yemiyorsa, dereotunu çorbanızı robottan geçirmeden önce ekleyebilirsiniz.
  • Robottan geçirilmiş çorbaya istenilen kıvama gelinceye kadar su ve süt ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır. Gaz sorunu olan çocuğunuz var ise çorbanıza 1 çay kaşığı toz kişniş ekleyebilirsiniz.

Bezelyeli yoğurtlu yaz makarnası 2 yaş sonrası

Malzemeler

  • 250 gr küçük taneli makarna (burgu,düdük,alfabe ,erişte olabilir) haşlanmış
  • 1 bardak haşlanmış bezelye
  • 4-6 dal taze nane ayıklanıp yıkanmış
  • Yarım demet dereotu ayıklanıp yıkanmış
  • 4-6 dal maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 bardak yoğurt
  • 3 adet taze soğan ince kıyılmış
  • Yarım çay kaşığı toz kişniş (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

  • Makarnayı paketin üzerindeki pişirme süresine göre pişirip daha sonra süzerken soğuk suya tutarak soğuttun.
  • Mutfak robotunda yoğurdu, naneyi, dereotunu, maydanozu, kişnişi, sarımsağı ve zeytinyağını iyice yeşil bir krema haline gelinceye kadar karıştırın.
  • Makarnayı servis kasesine alıp, bezelyeleri ekleyin ve sosunu ilave edin. Yeşilliklerle süsleyerek servis edin.

Servis önerileri:

Bu makarnaya arzunuza göre siyah zeytin, haşlanıp didiklenmiş tavuk, köz biber ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.