Etli sebzeli bezelye yemeği 1 yaş sonrası

Etli sebzeli bezelye yemeği 1 yaş sonrası
Etli sebzeli bezelye yemeği 1 yaş sonrası

Etli sebzeli bezelye yemeği

Malzemeler

  • 500 gr. Ayıklanmış bezelye (yaklaşık 1kg kabuklu bezelye)
  • 1 adet iri soğan ince ince kıyılmış
  • 200 gr. Kuzu Eti kuş gözü kesilmiş
  • 1 adet havuç küp küp doğranmış
  • 1 adet patates küp küp doğranmış
  • 8 adet mantar küp küp doğranmış
  • 1 adet kapya biber küp küp doğranmış
  • 1 adet iri dolmalık biber küp küp doğranmış
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 adet iri domates rendelenmiş
  • 1/2 demet dereotu ince kıyılmış
  • 2 bardak kaynar su

Tuz: Yemeği servis etmeden hemen önce tencereye 1 çay kaşığı iyotlu tuz serpebilirsiniz.

Hazırlanışı

  • Tereyağını tencereye koyup orta ateşte ocağa yerleştirin. Eti ekleyin. Karıştırarak kavurun et suyunu salıp çekinceye kadar yaklaşık 6-7 dakika pişirin.
  • Soğan, biberler ve havucu tencereye ekleyin, 3-4 dakika kavurduktan sonra patatesi, bezelyeyi, rendelenmiş domatesi ilave edin. İyice karıştırın, suyunu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp, ocağın altını kısın.
  • 25-30 dakika kadar pişirin. Bezelyenin cinsine göre pişme süresi değişebilir. 20 dakikadan sonra pişip pişmediğini kontrol edin.

Pişince dereotunun ekleyip birkaç dakika daha pişirin.

Doç.Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Bezelye, çeşitli sebzeler ve kırmızı et içeren “etli sebzeli bezelye yemeği” gayet besleyici ve bir tarif. Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve bitkisl protein oranı yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini yönünden diğer baklagillere göre daha zengindir. Ancak pişirilme işlemi C vitaminini kaybettireceğinden yemeğin yanında limonlu bir salata aileniz için ilave C vitamini olacaktır.

Bezelye ayrıca A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri barındırır. Bezelye lif yönünden zengin olması sayesinde kalp ve damar hastalıkları açısından koruyucu etkiye sahiptir. Lif aynı zamanda kan şekerini dengeler. Kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yapar. Uzak Doğu ülkelerinde çok sevilen bezelye kavrularak bizdeki kureyemişler gibi satılmaktadır. Bu değerli besini mevsiminde sofranızda bulundurmaya özen gösterin. Bezelye yemeği gerek etli gerekse zeytinyağlı bezelye olsun ilkbaharın sonundan sonbahara kadar olan dönemde taze bezelye ile yapılabilir. Çocuklara konserve ürün önermiyoruz.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.