Ana SayfaAileKeten tohumu nedir, hamileler ve çocuklar keten tohumu yiyebilir mi?

Keten tohumu nedir, hamileler ve çocuklar keten tohumu yiyebilir mi?

-

Marketlerde sık sık rastladığımız, yemek tariflerinde de oldukça fazla yer alan keten tohumu artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Keten tohumu nedir? Keten tohumu ketengiller ailesinden yazın mavimsi çiçekler açan bir bitkinin tohumudur. Bolca lif içeren keten tohumu zayıflamak için yapılan diyetlerde, menopoz döneminde kadınların çok tercih ettiği ayrıca yemeklerde de kullanılan bir tohumdur. Yetişkinlerin sık kullandığı keten tohumu kullanımı konusunda özellikle hamile ve çocuklar dikkatli olmalıdır. Hamile, emziren anne ve çocuklarda durum farklıdır.

Soğuk bölgelerde yetişen ve magnezyum, potasyum, protein, çinko, B6 ve E  vitaminleri  içerir. Keten tohumu diğer pek çok tohum gibi alfa-linolenik asit olarak bilinen omega-3 yağ asidi içerir. Lif içeriği nedeniyle keten tohumu inflamasyon, kolesterol ve kan şekeri ve kolesterolü büyük ölçüde düzenlemede yardımcıdır.

Keten tohumunun faydaları nelerdir?

Keten tohumunun faydaları lif ve omega-3 yağ asitleri bakımında zengin, bunu yanı sıra ligans denilen fitokimyasallar sebebiyledir.. Bir yemek kaşığı (7 gram) öğütülmüş keten tohumu 2 gram polidoymamış yağ asidi (omega 3’ü içerir), 2 gram diyet lifi ve 37 kaloridir.

Keten tohumu sindirim sağlığını geliştirmek veya kabızlığı azaltmak için yaygın olarak kullanılır. Kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir, bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca iyi bir laksatiftir. Bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Fazlası ishale sebep olur. Zayıflattığına dair söylentiler de bu özelliğinden ileri gelmektedir. Lif sebebiyle tokluk hissini uzatıp, bağırsakları çalıştırdığından zayıflama diyetlerinde sık kullanılır.

Hamilelikte keten tohumu yenir mi?

Hamilelikte beslenme bebeğin sağlığını da yakından ilgilendirdiğinden beslenmenize dikkat etmeniz ve bebeğiniz için mümkün olan en güvenli yiyecekleri yemeniz gerekir. Hamilelik sırasında keten tohumu yararı ve güvenliği konusunda kanıtlanmış çok yönlü araştırmalar bulunmamaktadır.

Hamilelikte keten tohumu yenir mi diye düşünüyorsanız bunun yanıtı mümkünse bu dönemde yemeyin olacaktır. Nasıl ki her gün aynı gıdaları almıyorsanız bunu da her gün değil ara sıra bir miktar salata ya da bir yemek içerisinde yemekte bir sakınca oluşmayabilir ama yinede alerji riski vb. nedeniyle hekime danışmakta fayda vardır.

Bununla birlikte, hayvanlar üzerinde yapılan testler, bu tohumun yüksek oranda kullanımının fetüse (bebeğe) zararlı olabileceğini göstermiştir. Bu gibi durumlarda, eğer düzenli olarak keten tohumu yiyorsanız hekiminize danışmanız gerekir. Hamile ve emziren annelerde kullanımı önerilmez. İyi beslenmek için daha çok bilinen gıdalara yönelebilirsiniz. Örneğin, Omega 3 için yeşil yapraklı sebzeler ve ceviz daha güvenilir kaynaklardır.

Çocuklar keten tohumu yiyebilir mi?

Çocuklar keten tohumu yiyebilir mi, yiyemez mi? Bu sık sorulan sorunun yanıtı son derece sınırlı olmalıdır. Özel olarak çocuğa keten tohumu yedirmek yerine ara sıra içinde keten tohumu olan ekmek, kek vb. gıdalar verilebilir. Özellikle östrojeni destekleme, az da olsa siyanür içeriği nedeniyle çocuklarda düzenli ve fazla miktarda kullanımı önerilmez. Bu konuda çocuğun hekimine danışmak en güvenli yoldur. Eğer çocuğa Omega 3 sebebiyle bu tohumu yedirmek istiyorsanız tohum yerine ceviz içi, semiz otu, yeşil yapraklı sebzeler, balık gibi gıdaları dönüşümlü olarak yedirmek daha güvenilir bir yoldur.

Doğru faydalanmak için çocukta kabızlık olduğu günlerde 1 çay kaşığı keten tohumu eklenmiş biraz yoğurt yedirmek uygun olabilir ama bu devamlı her gün yedirmek anlamında değildir. Bebeklerde kullanımı ise uygun değildir. 2 yaş altında bebeklerde kullanmamak en doğrusudur. Yine de son karar bebeği takip eden hekimdedir.

Çocuklarda özellikle erkek çocuklara fazladan östrojen takviyesi yapmak sorun yaratabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı azı karar çoğu zarar mantığı ile ara sıra yemeklerde bir iki çorba kaşığı kullandığınız keten tohumu bir sıkıntı yaratmazken her gün düzenli alınan keten tohumu vücudunuza toksik (zehir) etkisi yapabilir.

Keten tohumunu nasıl kullanılır?

Doktorlar, az miktarda da olsa siyanür içerdiğinden, keten tohumu alımını ham haliyle önermezler. Bu tohum genellikle çiğ olarak salata ve yemeklere, öğütülmüş olarak tatlılara, ekmeklere, yağ olarak mobilya sektöründe, soğuk sıkım yağ olarak kimi zaman yemeklerde kullanılan bir üründür.

Keklerde yumurta yerine

Keten tohumu yumurta alerjisi nedeniyle unlu mamullerde yumurta kullanılamadığında kıvam arttırıcı olarak kullanılır. Bunun için genellikle 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu ile  3 çorba kaşığı suyun karışımından elde edilen ürün bir yumurtanın kabartma ve hamuru tutma etkisine yaklaşık olarak eşittir.

Menopozda östrojen arttırıcı

Keten tohumu östrojen hormonunu (kadınlık hormonu olarak bilinir) arttırdığından menopozdaki kadınlara sıkça önerilir. Ancak bu kullanım şekilleri mutlaka hekime danışılmalıdır, bir diyetisyenden bilgi alınmalıdır. Genellikle toz, öğütülmüş hali kullanılır.

Keten tohumunu toz haline getirmek için kahve çekme makinesi veya bir havan kullanılabilir. Tohum havanda dövülerek ezilebilir.

Keten tohumlu kek tarifi: Yumurtasız glütensiz sütsüz kek tarifi 2 yaş sonrası çocuklar ve yetişkinler için

Keten tohumunun zararları nelerdir?

Keten tohumunun zararları şöyledir.

  1. Kan basıncı (tansiyon) seviyenizde artış yaşayabileceğiniz için çiğ veya öğütülmüş keten tohumu yemeyin.
  2. Keten tohumu yüksek miktarlarda yendiğinde mide bulantısı ve ishal görülebilir.
  3. Alerji yapabilir. Ağız ve dudaklarda şişme, nefes almada zorluk yapabilir.
  4. Ham keten tohumu zehirlenmeye neden olabilecek az miktarda siyanür içerir.
  5. Çocuklarda  da bağırsak hareketlerini çoğaltıp ishale sebep olabilir.

Özetle,

Keten tohumu nedir ve nasıl kullanılır konusunda genel bilgiler böyleyken bireysel kullanımda hekim veya diyetisyeninizin yönlendirmesi önemlidir. Eğer keten tohumu kullanacaksanız doğal bir malzeme olduğu için zararı olmadığını düşünmeyin. Düzenli kullanmak yerine ara sıra çeşit olarak beslenmenize dahil edin. Gereksiz kullanımlardan kaçının. Hiçbir gıda kendi başına bir mucize değildir. Keten tohumunun zayıflatma etkisi de bağırsakları çalıştırması ile ilgilidir. İçeriği yağ içeren bu tohum durduk yere sizi zayıflatmaz. bebekler, hamile ve emziren kadınlar için düzenli kullanımı tavsiye edilmez. Çocuklara hekime danışarak 2 yaşından sonra verilebilir. Fazlası ishale sebep olur. Faydaları arasında en önemli özelliği östrojeni arttırması, lif zengini olması ve Omega 3 ile E vitamini içermesidir.

İlginizi çekebilir :

Karabuğday bebek yemeklerinde kullanılır mı?

Bu besinleri yerken sağlığınızdan olmayın!

Referans: PubMed – Keten tohumu – potansiyel bir fonksiyonel besin kaynağı

Priyanka Kajla , Alka Sharma , Dev Raj Sood  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/