Sağlıklı beslenmek için gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Doğal olan her şeyin zararsız olduğunu sanmamak gereklidir. Besinlerin yetiştirilmesi, saklanması, geçtiği işlemler de sağlıklı beslenmeyi etkileyen unsurlardır. Her gıda faydası olduğu kadar fazla miktarlarda ve bilinçsiz yenildiğinde zararlı da olabilir.
Yeşermiş, filizlenmiş patatesler sizi zehirleyebilir. Glikoalkaloidler, patateslerde doğal olarak bulunur ve yüksek seviyelerde alındığında insanlarda zehir etkisi yapar. Glikoalkaloidler kabukta ve hemen kabuk altında bulunur. Besin zehirlenmesi yaşamak için oldukça fazla miktar alınması gerekse de çocukların beslenmesinde bu konu dikkate alınmalı yeşermiş, filizlenmiş, hasarlı patatesler çocuk yemeklerinde kullanılmamalıdır.
- Patatesi derin soymak glikoalkaloid miktarını azaltır.
- Patatesin ışığa uzun süre maruz kalması glikoalkaloidlerin oluşumunu arttırır. Işığa maruz kalmasını önleyin, serin ve kuru tutun.
- Glikoalkaloidler pişirme ile yok olmaz.
- Çok miktarda alıp saklamayın. İhtiyacınız oldukça alın.
- Pişirmeden önce hasar (kesikler ve morarma), çürüme, yeşil renklendirme ve filizlenmeyi gösteren tüm parçaları kesin. Ciddi durumlarda, tüm patatesleri atın. Tadında acılık olan veya ağızda yanma hissi yaratan patatesleri yemeyin.


Kaynak:
1- Milazzo S., Horneber M. Laetrile Kanser Tedavisi. Cochrane Kütüphanesi . 2015 doi: 10.1002 / 14651858.CD005476.pub4. [ PubMed ] [ Cross Ref ]
2- Severe cyanide poisoning from an alternative medicine treatment with amygdalin and apricot kernels in a 4-year-old child.