Ana SayfaÇocukBu besinleri yerken sağlığınızdan olmayın!

Bu besinleri yerken sağlığınızdan olmayın!

-

Sağlıklı beslenmek için gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Doğal olan her şeyin zararsız olduğunu sanmamak gereklidir. Besinlerin yetiştirilmesi, saklanması, geçtiği işlemler de sağlıklı beslenmeyi etkileyen unsurlardır.  Her gıda faydası olduğu kadar fazla miktarlarda ve bilinçsiz yenildiğinde zararlı da olabilir.

Yeşermiş, filizlenmiş patatesler

Yeşermiş, filizlenmiş patatesler sizi zehirleyebilir. Glikoalkaloidler, patateslerde doğal olarak bulunur ve yüksek seviyelerde alındığında insanlarda zehir etkisi yapar. Glikoalkaloidler kabukta ve hemen kabuk altında bulunur. Besin zehirlenmesi yaşamak için oldukça fazla miktar alınması gerekse de çocukların beslenmesinde bu konu dikkate alınmalı yeşermiş, filizlenmiş, hasarlı patatesler çocuk yemeklerinde kullanılmamalıdır.

  • Patatesi derin soymak glikoalkaloid miktarını azaltır.
  • Patatesin ışığa uzun süre maruz kalması glikoalkaloidlerin oluşumunu arttırır. Işığa maruz kalmasını önleyin, serin ve kuru tutun.
  • Glikoalkaloidler pişirme ile yok olmaz.
  • Çok miktarda alıp saklamayın. İhtiyacınız oldukça alın.
  • Pişirmeden önce hasar (kesikler ve morarma), çürüme, yeşil renklendirme ve filizlenmeyi gösteren tüm parçaları kesin. Ciddi durumlarda, tüm patatesleri atın. Tadında acılık olan veya ağızda yanma hissi yaratan patatesleri yemeyin.

Meyve çekirdeklerine dikkat!

Bazı meyveleri yerken dikkatli olmak gerekebilir. Acı badem, erik çekirdeği, şeftali çekirdeği, kayısı çekirdeği ve kiraz çekirdeği hidrojen siyanür içerir. Sosyal medyada “Kanser diye bir hastalık yok sebebi B17 eksikliği” başlığı altında dolaşan haberlere itimat etmeyiniz zira kayısı  kanseri tedavi edeceğine inanılan bileşenlerden olan laetril içerir, ancak tohumlar vücudunuz için son derece tehlikeli olan siyanür içerirler. (1),(2) Bu çekirdekler bir kaç tane yenildiğinde zehirlenmeye, daha fazla adetlerde ciddi sorunlara yol açabilir. Çok miktarda kayısı çekirdeği yenmesi sonucu oluşan zehirlenmeden ölümler yaşanmıştır. Küçük çocukların elinin altında bulundurulmamalıdır. Malum çocuklar küçük yaşlarda her şeyi ağızlarına atabilirler.

Düzenli olarak çiğ bal yiyorsanız dikkat! Pastörize edilmemiş ham bal içerisinde pek çok yabancı madde yiyebileceğiniz gibi, alerjik reaksiyonlarla karşılaşma riskiniz de artmaktadır. Ham bal ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da botulizme neden olabilen “Clostridium Botulinum” sporları içermesidir.  Bu zehrin merkezi sinir sistemi üzerinde etkisi bulunmaktadır, derhal tedavi edilmelidir. Hayatı tehdit edebilen bir durumdur. Gerek alerji gerekse botulizm sebebiyle bebeklere 1 yaşından önce bal önerilmemektedir. Bebeğinize ilk defa bal yedireceğiniz zaman bunun pastörize ve güvenilir bir markanın balı olmasına dikkat etmenizde, öncesinde hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Kaynak:

1-  Milazzo S., Horneber M. Laetrile Kanser Tedavisi. Cochrane Kütüphanesi . 2015 doi: 10.1002 / 14651858.CD005476.pub4. [ PubMed ] [ Cross Ref ]

2- Severe cyanide poisoning from an alternative medicine treatment with amygdalin and apricot kernels in a 4-year-old child.

Sauer H1, Wollny C, Oster I, Tutdibi E, Gortner L, Gottschling S, Meyer S.