Etli enginarlı gül böreği 4 yaş sonrası

Etli enginarli gül böreği 4 yaş sonrası

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet yufka
  • 1 adet soğan yemeklik doğranmış
  • 2 adet enginar küp küp doğranmış
  • 250 gr. kuş gözü kesilmiş az yağlı kuzu eti
  • 3 sap taze soğan
  • 1/4 demet dereotu
  • Yetişkinler için karabiber ve tatlı toz biber ilave edilebilir.

Yufkaya sürmek için

  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı su
  • üzeri için 1 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı:

  • Bir tavayı ateşe koyup içine 1 kaşık zeytinyağı ve soğanı ekleyin. Soğan pembeleşip kokusu çıkınca, kuzu etini ilave edin.
  • Et, suyunu salıp çekince doğranmış enginarı ekleyip ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Baharat  (Eğer kullanacaksanız) ile birlikte 3-4 çorba kaşığı su ekleyerek kısık ateşte 8-10 dakika pişirip soğumaya bırakın.
  • Yufkaları üst üste açık olarak serin. Ardından 4 eşit parçaya bölün.
  • Bir kasede yoğurt, zeytinyağı ve suyu karıştırın.
  • 1/4 yufkaya hazırladığınız karışımı sürüp ikiye katlayın.
  • Hazırladığınız enginarlı harcın 1/8 ini yufkaya ekleyip, gül böreği gibi sarın. Yani önce sigara böreği gibi sarıp sonra içe doğru spiral şeklinde kıvırın.
  • Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye börekleri dizin.
  • Tüm yufka ve harç bitince üzerine yumurta sarısı sürün.
  • 180 dereceye önceden ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin.

İlginizi çekebilir:

Enginar çorbası 1 yaş sonrası

Kabaklı enginar püre 6 ay sonrası 

Enginarlı pilav 9 ay sonrası  

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:

Kırmızı etin güçlü proteini, enginarın vitamin ve mineral deposu özelliği bir araya geldiğinde bunun börek olmasını göz ardı edebiliriz sanırım.

Enginar ise A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri içerir. Ayrıca karaciğer ve safra kesesi dostu bir sebzedir. İlkbahar da yetişen bu sebzeden olabildiğince faydalanmanızı öneririm. Enginar safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Sağlıklı ve besleyici bir içerikle birazcık karbonhidratın (yufka) mutluluğu birleşince güzel bir öğün oluşmuş. İçindeki malzemelere bakarsak sebzesinden etine karbonhidratından proteinine tam bir öğün olmuş bu börek. Yanında taze sıkılmış bir küçük bardak meyve suyu veya ayran ile harika olacaktır. Yumurta alerjisi olanlar üzerindeki yumurtayı çıkartırsa onlar da yiyebilir.

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler

Avatar
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.