Enginarlı pilav 9 ay ve sonrası çocuklar için

Enginar mevsiminde bu değerli sebzeyi bol bol yemenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle yeni çıktığı baharın ilk günlerinde oldukça körpe olan enginar bebek yemeklerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Çorbalarına, pürelerine katabilir sadece enginar ile hazırlanan yemekler hazırlayabilirsiniz. Enginarlı pilav yedikten sonra bir daha sade pilav yemek istemeyebilirsiniz.:) Enginarın faydalarından hekimimiz bahsedeceği için bu kısmı onlara bırakıyor ve enginarlı pilav tarifimizi yapabilmeniz için gereken malzemelere geçiyoruz.

Enginarlı pilav 9 ay ve sonrası çocuklar içinEnginarlı pilav

Malzemeler:

2 adet ayıklanmış yıkanmış küp doğranmış enginar
1 adet kuru soğan ince yemeklik doğranmış
3 adet taze soğan yıkanmış ayıklanmış,ince doğranmış
1/2 demet dereotu ince kıyılmış
1 bardak pilavlık pirinç ılık su ile ıslatılıp soğumaya bırakılmış
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1,5 bardak içme suyu, kaynar
Yarım limon suyu

Not: Pilavı 1 yaş üzeri çocuklar için hazırlayacaksanız; ıslatırken kullanmak için 1 tatlı kaşığı tuz, pişirirken kullanmak için 1 tatlı kaşığı tuz kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı:

İlk olarak ılık su ve tuz ile pirinci ıslatıp soğumaya bırakın. Sonra zeytinyağında kuru soğanı kavurun.Enginarı ekleyip sotelemeye devam edin. Enginarlar pembeleşince yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Pirincin rengi iyice beyazlaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Tuz, limonsuyu,kaynar su ve taze soğanı ekleyin. Altını kısıp kapağını kapatın. Suyunu tam çekmeden dereotunu ekleyin. Suyunu çekince, karıştırıp altını söndürün. Üzerini örterek 10 dakika dinlendirin. Arzuya göre sıcak ya da soğuk yiyebilirsiniz. Servis ederken yeşillikler ile süsleyebilirsiniz. Bebeklerin rahat yiyebilmesi için çatal ile biraz ezerek yoğurt ile karıştırabilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Güneş ve enginar giden eve doktor girmez! desek yeridir. İçerdiği cynarin (sinarin) adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekler. Ülkemizde de özellikle karaciğer hastalarına yaygın olarak bu amaçla kullanılmaktadır. Diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir. A, D, B6 ve C vitaminleri ve mineral açısından da son derece zengindir. Düşük yağ içerdiği içerir ve az kalorilidir. Muhteşem bir lif kaynağıdır. Pirinç ise en az alerjen gıdalardan olduğundan çocuk yemeklerinde ilk tercih edilen besinlerdendir. Ancak pirinç kullanacaksanız diğer tahıllar gibi mümkün ise bir gece önceden ıslatmanızda fayda vardır. Böylelikle içerebileceği bazı istemeyen toksik  olabilecek maddeleri azaltmış olursunuz. Beyaz pirinç beyazlatılana dek fazla işlemden geçtiği için onun yerine esmer pirinci tercih edebilirsiniz.  Ancak esmer pirinç daha fazla lifli olduğundan daha fazla su emer. Özellikle bebek yemek ve pürelerine esmer pirinç kullanabilirsiniz.

 

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler diğer tarifleri için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.