Ana SayfaBebek BakımıEmzirirken nelere dikkat edilmeli?

Emzirirken nelere dikkat edilmeli?

-

Bebekler anne karnında parmak hatta ayaklarını emerek emme egzersizlerine başlarlar. Hem bebek hem de anne için emzirmeye başlama açısından en iyi zaman doğumun sonraki saatlerdir. Doğum sonrası ilk yarım saatte emzirilmeye başlayan bebeklerin memeyi daha iyi kavradıkları gözlemlenmiştir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı hemen emziremezseniz üzülmeyin ilk 24 içinde emzirmeye başlanmak da bir sorun yaratmaz. Zor bir doğum yaşadıysanız kendinize biraz zaman tanımanız da önemlidir. Emzirmeye başlamadan önce her zaman ellerinizi yıkamayı ve rahat bir pozisyon almayı da unutmayın. Emzirirken dikkat etmeniz gereken diğer noktalar ise şöyledir.

Bebeğinizi emzirirken nelere dikkat etmelisiniz?

Yeni anneler bebekleri ile tanıştıkları ilk anlarda genellikle sütlerinin gelmeyeceği ya da bebeğin memeyi almayacağı korkuları yaşarlar. Ancak normal şartlarda bunlar gerçekleşmez ve her şey kendiliğinden oluverir. Bazı durumlarda da emzirme sorunları fizyolojik ya da psikolojik nedenlerle sekteye uğrayabilir. Endişelenmeyin düzelecektir. Bu konuda çocuk hekimleri ve ebelerden yardım alabilirsiniz.

  • Bebeğinizi emzirirken bebeğin alt dudağını hafifçe aşağı çekerek ağzını kontrol edebilirsiniz. Dili iki dudağı arasında ve dilinin üzerinde meme ucu bulunmalıdır. Eğer bu şekilde görünmüyorsa bebeğiniz kendi dilini emiyor olabilir. Bu devamlı kontrol etmeniz gereken bir durum değildir. İlk zamanlar emmediğini hissederseniz bu şekilde bakabilirsiniz.
  • Bebeğinizin memenin koyu renkli kısmını da ağzına alarak kavradığından emin olun.
  • Bebeğin burnu memeye değiyorsa elinizle değen yere yakın bir noktaya bastırarak bu durumu engelleyin. Burnu tıkanan bebeğiniz emmeyi bırakabilir.
  • Emzirmek için hangi pozisyonu seçerseniz seçin bebeğinizin sadece kafası değil tüm vücudunun size dönük olmasını sağlayın.
  • En sık tercih edilen pozisyon kucakta emzirmedir.
  • Bebeğinizi emzirirken baş ve gövdesini kendinize doğru çevirerek kolunuzla sırt ve başı destekleyin.
  • Doğru şekilde emzirme süt birikimi nedeniyle oluşan ağrılı meme gerginliklerini de engeller. Böylelikle süt yapımı da artmış olur.
  • Emzirme bittiğinde bebeği memeden hızla çekmeyin. Bu canını acıtabilir. Yavaş ve nazik olun.
  • Bebeğiniz hızlı veya yavaş emiyor olabilir onun emme şekline saygı göstererek kendinizi ona adapte edin. Bazı bebekler de arada dinlenerek emmek isteyebilirler. Bu bebekten bebeğe değişir.
  • İlk haftalar bebeğinizi 2 maksimum 3 saatte bir emzirmeniz gerekecek, bu durum süt üretiminizin artmasını da sağlayacaktır. Ancak devamlı emzirme durumu sizi biraz yorabilir. Merak etmeyin bebeğiniz büyüdükçe bu süre giderek azalacak.
  • Yenidoğanların gece bile olsa ilk ay beslenme süresi 4 saati bulmamalıdır. Bu fazla açlık durumu oluşturur ve bebek ağlamaya başlarsa sakinleştirmek zor olabilir.
  • Yeni doğmuş bebekler her göğüste 20 dakikaya kadar beslenebilir. Bu biraz da bebeğinizin emme hızına ve sizin süt akış hızınıza bağlıdır.
  • Emzirme bittiğinde bebeğinizi dik duruma getirerek sırtını sıvazlamanız gazını rahat çıkartmasını sağlayacaktır. Bu işlemleri bebeği fazla sarsmadan yaparsanız beslenme sonrası kusmasını da engellemiş olursunuz. Bebeğiniz eğer her beslenmeden sonra çok ağlıyor ve sakinleşmiyor ise hekim kontrolüne gittiğinizde durumu doktora anlatmanızda fayda var. henüz mide kapağının tam olarak işlevini yapamayabildiği ilk aylarda bebeklerde reflü görülebilir. Bu genellikle 3-4 aydan sonra kendiğinden düzelebilen bir durumdur. Ama bebeğin beslenmesini etkileyebileceğinden hekimin bilgilendirilmesi gerekir. Duruma göre hekim ilaç tedavisi de verebilir.
  • Emzirme bittikten sonra bebeğinizin ağzını temiz bir bez ile temizleyebilirsiniz. Meme ucunu da ıslak bezle temizleyip eğer kullanıyorsanız yumuşatıcı bir göğüs kremi sürmeniz meme ucunu çatlaklara karşı koruyacaktır.