Ana SayfaBebek BakımıAnnelerin emzirme ve bebek beslenmesi hakkında bilmesi gerekenler

Annelerin emzirme ve bebek beslenmesi hakkında bilmesi gerekenler

-

Miniklerin beslenirkenki mutluluğunun aldıkları besin kadar değerli olduğunu bilen anneler beslenme saatlerine özellikle önem gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay yalnızca anne sütünü sonrasında ise yaklaşık 2 yaşa kadar ek gıdalar ile birlikte anne sütünün devamını öneriyor. Yeni anneler kimi zaman yanlış yönlendirilme kimi zaman da yeni anneliğin telaşı ile bazı noktaları gözden kaçırabiliyor. Çeşitli sebeplerden gün içerisinde bebeğini emziremeyen anneler, anne sütünü kesebiliyor. Oysa bebeğinizi emziremediğiniz durumlarda, dünyanın en kıymetli sütünü iyi bir biberon kullanarak da bebeğinize verebilirsiniz. Yeni nesil biberonlar ile eskide kalmış emzirme problemleri de ortadan kalkıyor.

Sponsorlu içerik Chicco NaturalFeeling 

Annelerin emzirme ve bebek beslenmesi hakkında bilmesi gerekenlerAnnelerin emzirme ve bebek beslenmesi hakkında bilmesi gerekenler
Annelerin emzirme ve bebek beslenmesi hakkında bilmesi gerekenler

İlerleyen aylarda ek gıdalara geçiş döneminde de benzer yanlışlar yapılabiliyor. Oysa ek gıdaya geçiş emzirmenin bittiği anlamını taşımıyor. Ek gıdalara geçerken de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Gelin birlikte beslenme saatinin önemine ve ek gıdaya geçişte nelere dikkat edilmesi gerektiğine daha yakından bakalım.

Beslenme saati neden önemli?

Beslenme saati doğumdan itibaren bebek ve annenin iletişiminin oluşmasında en büyük öneme sahip zaman dilimidir. Yapılan pek çok bilimsel araştırma anne ile bebek arasındaki bağın oluşmasında beslenme saatinin önemini vurgulamaktadır. Bu nedenle bebeği emzirirken veya bunun mümkün olmadığı zamanda biberon ile beslerken bebeğin konforlu, mutlu ve huzurlu olması önemlidir. Beslenme saatini doya doya yaşamak için ise şu noktalara dikkat etmeniz gerekir.

1-Emzirme uygun pozisyonda yapılmalı.

Bebek kucakta veya yatarak hangi pozisyonda emziriliyorsa fark etmeksizin bebeğin sadece kafası değil tüm vücudu size dönük olmalıdır. Biberonla beslerken de aynı şekilde bebek kucağa alınmalı ve hafif eğimli şekilde biberon verilmelidir. Kucaklanmak bebek için önemlidir. Chicco NaturalFeeling biberonlar, anne göğsünü taklit eden yapısıyla güvenli ve mutlu bir beslenme saatine katkı sağlar.

2-Bebeklerin emme şekli farklı olabilir seçimine saygı gösterilmeli.

Sık sık ara vererek içen, önce sütün tadına bakıp biraz oyalanarak emen, memeyi veya biberonu ağzına aldığında bırakmayan heyecanla emen ya da süt yapımı artana kadar meme ile ilgilenmeyen bebekler olabilir. Bebeğin emme şeklini anne ya da bakım veren kişi keşfettikten sonra her şey daha kolay olacaktır. Eğer onun sitiline uyum sağlarsanız daha sorunsuz bir beslenme saati yaşayabilirsiniz. Özellikle çeşitli sebepler ile meme ememeyen bebekler için anne memesine yakın bir biberon seçimi gerekir. Doğal emme durumunu biyolojik olarak taklit ettiği klinik olarak gösterilmiş yeni nesil Chicco NaturalFeeling biberonlar bu konuda doğal emme hareketini taklit ederek size yardımcı olur. Böylelikle beslenme saatini daha mutlu ve rahat geçirebilirsiniz.

Hangi durumlarda biberon kullanmak gerekebiliyor?

Biberon kullanarak bebeğinizin gelişimi ve bağışıklığı için son derece önemli olan anne sütünü memeden emziremediğiniz de dahi bebeğinize sunabilirsiniz. Peki hangi durumlarda biberon kullanmak gerekebiliyor.

1- İkiz veya daha fazla bebek sahibiyseniz

2-Prematüre bebeğiniz var ve memeyi kavrayamıyorsa,

3-İş hayatına dönmek zorunda kaldınız ve sütünüzü sağarak evde bırakıyorsanız,

4-Bebek ile baba arasındaki duygusal bağı güçlendirmek ve babanın da beslenme saatlerinde rol almasını istiyorsanız,

3-Farklı sağlık sorunları (Memede oluşan yaralar vb.) sebebiyle bebeğini memeden emziremeyen pek çok anne bu değerli besini önceden sağarak ve biberon kullanarak bebeğine verebiliyor.

Bu noktada anne memesine en yakın ve sağlıklı biberonu seçmek bebeğinizi, anne sütünden mahrum etmemek, formül mama ile beslenen bebeklerde ise sağlıklı ve mutlu bir beslenme saati için son derece önemli.

Beslenme saati için en iyi biberon seçimi nasıl olmalı?

Biberon seçimi uygun olmadığında bebeğinde kolik, damak ve diş oluşumunda fiziksel bozukluklar, orta kulak iltihabı gibi problemler oluşabilir. Ayrıca ilerideki beslenme alışkanlıklarını da etkileyebileceği bilinen bebek beslenme saatinin mutlu ve konforlu yaşanması da önemli. Bu yüzden biberon seçerken bazı özellikleri taşıdığına dikkat etmek gerekir.

1- Öncelikle BPA içermeyen sağlıklı bir malzemeden yapılmış olmalı.

Bunun için BPA içermediğiniz açıkça belirten biberonlar tercih edilmeli. Cam biberon bir diğer alternatiftir. Cam biberon seçiminde kırılmayan cam olmasına dikkat edilmeli ve beslenme saatinde bebek yalnız bırakılmamalıdır.

2-Biberon anne memesine en yakın tasarıma sahip olmalı.

Bebekler anne memesine en yakın şekilde tasarlanmış biberonları daha kolay kabul ederler. Bu sebeple seçeceğiniz biberon mümkün olduğunca anne memesini taklit edebilen özellikler taşımalıdır. Bu noktada 2016 yılında İtalya’da 50 anne ve bebek ile yapılan araştırmalara göre bebeklerin %96’sının anında kabul ettiği özel eğimli ve kadifemsi dokuda Chicco NaturalFeeling biberonların, doğal emme dinamiklerini biyolojik olarak taklit ettiği klinik olarak gösterilmiştir. Yeni nesil Chicco NaturalFeeling biberonlar doğal emme hareketini taklit edecek şekilde dizayn edildiğinden, anne göğsü ile biberon arasında kolay geçişi sağlar.

3-Biberon bebeğiniz büyürken gelişimine uyum sağlamalı.

Bebeğiniz büyürken onun gelişimine uyum sağlayan biberonları tercih etmeniz gerekir. Bunun için farklı numaralandırılmış birçok biberon başlığı gerekmektedir. Eğer daha konforlu bir yol arıyorsanız Chicco NaturalFeeling biberon serisi dört farklı ve özel emzik şekli ile bebeklerin değişen beslenme ve damak yapısına en doğal şekilde uyum sağlar. Dört farklı başlığı ile bebeğin gelişimini takip edip, doğru damak gelişimini destekler. Bebeğiniz büyürken onun gelişimine uyum gösteren Chicco NaturalFeeling ile beslenme saatlerini keyifli ve kolay hâle getirebilirsiniz.

4- Biberon anti-kolik olmalı

Anti-kolik bir biberon bebeğinizin gereksiz yere hava yutmasını engeller. Gaz sancılarından bebeği koruyarak beslenme saatini ve sonrasını keyifli hâle getirir. Gaz problemi yaşamayan bebek beslenme sonrası uykusunda da daha huzurlu olacaktır. Chicco NaturalFeeling biberon serisi çift anti-kolik valflidir ve ilk aylara özel benzersiz eğimli biberon emziği her zaman süt ile dolu olduğu için bebeğin hava yutmasını engeller. Böylelikle bebeğin kolik, gaz sancısı yaşamasını da engellemiş olur.

5- Biberon emziği doğal bir his vermeli

Biberon emziği bebeğin biberonu kabul etmesi ve mutlu bir beslenme saati için önemlidir. Bir bebeğin besini kabul etmesi için koku, tat ne kadar önemli ise dokunma yani hissetme duygusu da o denli önem taşır. İleride besinlere eliyle dokunarak bunu yapacak olan bebeğiniz o yaşa gelene kadar, ağzında hissettiği duyguya güvenir. Bu sebeple biberonların emzik kısmı damak ve diş oluşumu için önemli olduğu kadar aynı zamanda besinin kabulü için de önemlidir.  Chicco NaturalFeeling kadifemsi yumuşak biberon emziği bebeğin içgüdüsel beslenme şeklini taklit edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede besleme saati daha keyifli hâle gelir.

Ek gıdaya başlarken dikkat edilmesi gereken noktalar neler?

Ek gıdaya geçişte bebeğiniz anne sütü veya formül mamaya devam edecek ve bunun yanı sıra yeni besinleri tanımaya başlayacaktır.  Bu dönemde emme şekli ve ağız yapısı değiştiği için Chicco NaturalFeeling 6 ay ve üzeri biberon emziği uzatılmış şekliyle büyük bebekler için tasarlanmıştır.

-Ek gıdaya 17 haftadan önce ve 26. haftadan daha geç başlanmamalıdır.

-Bebeğin yutma refleksinin geliştiğinden emin olunmalıdır. İlk 3-4 ay bebeğin yutma refleksinin zayıf olduğu emerek beslenme dönemidir. Kaşıkla verileni çıkarır. 4-6 ayda yarı katı gıdaları ağız boşluğunun arka tarafına aktarmaya ve yutmaya başlar.

– Ek gıda tek öğün olarak az miktarda başlanıp giderek artırılır. 3-4 gün sonra yeni bir besin eklenir.

– Bebek açken beslenmelidir. Yemezse zorlamamalıdır.

– Ek gıda küçük bir kaşıkla verilmelidir.

– Gıdalar taze ve doğal olmalıdır. Konserve, katkı maddeli gıdalar kullanılmaz.

– Temizliğe dikkat edilmelidir.

– Çocukla göz kontağı kurulup konuşulmalıdır.

– Bal 1 yaşına kadar ani bebek ölümüne neden olabileceği için verilmemelidir.

– İnek sütü 1 yaşına kadar alerjik olması nedeniyle verilmemelidir.

– Turunçgiller (mandalina, portakal, greyfurt vb.) yaklaşık 1 yaşına kadar önerilmez.

Bebeğiniz ek gıda sürecinde sorunsuzca ilerlerken tutma, kavrama becerisi gelişmeye, içeceklerinin yapısı değişiklik göstermeye başlar. 4.aydan sonra emzirme döneminden veya biberondan bardağa aşamalı ve kolay geçiş için yumuşak uçlu geçiş bardakları kullanılmalıdır. Chicco geçiş bardağı, bebeğinizin minik ağzına ve hassas diş etlerine uyumlu olarak tasarlanmış esnek yumuşak silikon uç ile ergonomik kulplara sahiptir.  Bebeğinizin tek başına içmeyi öğrenmesinde ona eşlik eder.

Dökülme önleyici sistemi bulunur. Boyutu bebeğinizin küçük elleri için özel tasarlanmıştır ve motor becerileri geliştirmek için çıkarılabilir kolay kavrama kulpları bulunur.