Ana SayfaYaşamEbeveynlerin vazgeçmemesi gereken 11 güvenlik kuralı

Ebeveynlerin vazgeçmemesi gereken 11 güvenlik kuralı

-

Anne ve babalar çocuklarını herhangi bir kazaya karşı güvenceye almak isterler. Bu son derece doğal bir durumdur. Ancak çocukların özgüvenli gelişimi için ana kurallar dışında biraz esnek olmak da kimi zaman gereklidir. Bu güvenlik kurallarının çocuğunuz büyürken dikkat etmeniz gereken kurallar olduğunu ve geçici süre bu kısıtlamalarla yaşacağınızı düşünmek sizi rahatlatabilir. İşte çocuğunuz büyürken bir süre hayatınızda olacak önemli 11 güvenlik kuralı.

1-Yiyecekleri lokmalara ayırmak

Çocuklar için en tehlikeli olan şey, küçük, yuvarlak veya sert yiyeceklerdir. Zira bu yiyecekler çocuklar için boğulma riski oluşturur. Boğulma riskini ortadan kaldırmak için Bu yiyecekleri farklı formlarda ya da boyutlarda sunabilirsiniz. Meselâ kuru yemişleri ezerek yediği bir yulaf lapasına katabilirsiniz.

Yaklaşık 5 yaşına gelene dek çocukların yediği bu tip yiyeceklere dikkat etmek gerekir. Ama 4-5 yaş da her çocuk için uygun olmayabilir. Çok hareketli, yemek yerken zıplamaya ve konuşmaya meyilli olan çocuklara büyük lokmalar vermek için daha geç yaşları bekleyebilirsiniz. Bu durum çocuğun mizacına göre değişebildiğinden sizin değerlendirmeniz önemli.

2-Bebekleri sırt üstü yatırmak

Bebekler ilk bir yaşına kadar ‘ani bebek ölümü sendromu’ riski nedeniyle yatarken sırt üstü pozisyonunda olmalıdır. Sırt üstü uyumak, bebekler için en güvenli uyku şekli olarak görülüyor. Bebekler 4 ila 6 aylık olduklarında kendi kendilerine dönmeye başlar ancak bu endişelenmenizi gerektirmez. Böyle bir durumda tüm gece bebeğinizin başında beklemek, onları kontrol etmek ve yeniden sırt üstü çevirmek zorunda değilsiniz.

3-Az florürlü diş macunu kullanmak

Uzmanlar, florür alımına sınır koymanızı tavsiye eder. Çünkü erken yaşta fazla florür almak, dişlerde ağrıya ve kalıcı beyaz lekeler olan florozis rahatsızlığına yakalanmanıza, mide bulantısına, kusma veya ishal gibi sorunlara yok açabilir.

Çocuğunuz 3 yaşına gelene kadar diş fırçasına sadece pirinç tanesi kadar az florürlü macun koymaya özen gösterin. Fırçalama sırasında ise diş macununu yutmasına engel olun ve tükürmesini söyleyin. Diş fırçalamaya alıştıkça macunu bezelye büyüklüğünde kullanmasına izin verebilirsiniz. Bebeklerde diş temizliği ise ilk diş ile başlar ancak hemen bir macun kullanmanız gerekmez. Bu konuyla ilgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

4-Bebek beşiğinde battaniye bırakmamak

Bebek beşiklerinde bulunan tüm eşyalara dikkat edilmelidir. Bebeğiniz en az 1 yaşına gelene kadar beşiğinde oyuncak, battaniye, yastık ya da benzeri yatak takımı bulundurmamanız önerilir. Zira bebekler yüzlerine gelen nesneleri uzaklaştıramayabilir ve bu durum da boğulmalarına neden olabilir.

Bebeğinizin soğuk havalarda battaniye olmadan üşüyebileceğini düşünüyorsanız, sizin giydiğiniz kıyafetlerden sadece bir kat daha fazlasını giydirebilir ya da uyku tulumu kullanabilirsiniz. Bebeğinizin yatağınında güvende olduğundan ve bebeğinizin tulumun içine fazla gömülmediğinden emin olmalısınız.

Peki bu kurallardan ne zaman kurtulabileceksiniz? Bebeğiniz 2 yaşına geldiği zaman artık yatağına küçük, sert bir yastık koyabilirsiniz. Reflü gibi problemler yaşayan bebekler için hekim daha erken bir dönemde özel bir yastık önerebilir.

5- Prizlere kapak koymak

Prizlere kapak koymak, etrafta küçük çocuklar varken akıllıca bir fikir olabilir ancak bu durumu sonsuza kadar takip etmek zorunda değilsiniz. Çocuğunuz 6 ila 7 yaşına gelene kadar prizleri kapalı tutmayı düşünebilirsiniz. Çocuklar bu yaşlara geldiğinde prizlerdeki tehlikeyi açıkça anlayabilirler. Çocuğunuz ısrarla prizlerle oynuyorsa prizlerin önüne ağır eşyalar koyabilirsiniz. Elektrik çarpmasına karşı mutlaka önlem alınmalıdır.

6-Arabada her zaman çocuk kilidi kullanmak

Çocuklara arabadayken kapı ve cam düğmelerinden uzak tutmanın en iyi yolu çocuk kilitleridir. Ancak düğmelerden uzak duracakları yaş çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Bu nedenle çocuğunuz araçtayken kilitleri kullanmaya özen göstermelisiniz. Çocuğunuz büyüdüğü zaman, bu tür önlemlerden vazgeçme konusunda hazır olup olmadığınızı değerlendirebilirsiniz.

7-Sivri yüzeylere koruyucu koymak

Çocuklar emeklemeye, sıralamaya ya da kendi başına yürümeye başladığında masa kenarı gibi sivri yüzeyler büyük bir risk oluşturur. Bu nedenle sivri yüzeyler için koruyucu kullanmayı alışkanlık haline getirin.

8-Boğulmaya sebep olabilecek eşyalardan uzak tutmak

Yeni yürümeye başlayan çocukların her bulduğunu ağzına alma eğilimi vardır. 3 yaşından önce motor becerileri gelişmediğinden dürtülerini kontrol etme ve sonuçlarını düşünme becerilerine sahip değillerdir. Bu nedenle küçük parçalar, madeni para, bilye gibi eşyalardan çocuğunuzu uzak tutmanız faydalıdır.

Ancak 3 yaşındaki çocuğunuz artık ağzına nesneler koymuyorsa, çocuğunuzu dikkatli bir şekilde denetlemek ve oyun sonrasında oyuncakları kaldırmak koşuluyla, çocuğunuza küçük nesneler vermeye başlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun, ağzına bir şeyler sokmayı seviyorsa, küçük nesneleri onlardan uzak tutmaya devam etmenizde fayda var.

9-Banyoda asla yalnız bırakmamak

Bebekler ve küçük çocuklar dik durmakta zorlanabilir, durabilseler de her an dengeleri bozulabilir. Bu nedenle küvette yalnız bırakılmamalıdır. 3 yaşına geldiklerinde ise yalnız bırakma durumu değişiklik gösterebilir.

Okul öncesi çocuğunuzu banyoda yalnız bırakmanız gerektiği zaman, size bir hikaye anlatmasını veya yüksek sesle bir şarkı söylemesini sağlayın. Bu şekilde, iyi olduklarını bileceksiniz ve aniden sessizleşirlerse hemen yanına gidebileceksiniz. Ancak hiçbir zaman çok gerekmedikçe yalnız bırakmayın.

Çocuğunuz yeterince büyüdüğü zaman duşa geçirebilirsiniz. Duşlar boğulma açısından çok az risk taşır. Burada da yere bir kaydırmaz koymak iyi bir fikirdir.

10- Su ısısını 40 dereceye sabitlemek

Yanıkları önlemek için kullandığınız su sıcaklığını 45 derece ve altında tutmalısınız. Doğumdan itibaren yaşam boyunca uyulması gereken değerli kurallardan biridir, üstelik hiçbir zararı yoktur.

11- Mobilyaları sabitlemek

Televizyon, kitaplık, şifoniyer gibi çocuğunuzun üzerine devrilme riski taşıyan ev eşyalarını sabitlemek çocuğunuzu ve sizi ev kazalarına karşı korur.