Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıBoğaz ağrısını azaltmak için evde neler yapabilirsiniz?

Boğaz ağrısını azaltmak için evde neler yapabilirsiniz?

-

Kış aylarında sık sık rastlanan sorunlardan biri de boğaz ağrısıdır. Bademciklerde oluşan bir iltihaplanma genellikle boğaz ağrısının en yaygın sebebidir. Soğuk algınlığı ve grip gibi viral hastalıklarda da boğazda ağrı oluşabilir. Boğaz ağrısını azaltmak için evde ilaç haricinde bazı yardımcı uygulamalar da fayda sağlayabilir.

1. Ilık veya soğuk sıvıları deneyebilirsiniz

Bir bitki çayı, sahlep, su veya tavuk çorbası gibi sıcak içecekleri ağzı yakmayacak sıcaklıkta içmek genellikle rahatlatıcı bir etki yaratır. Ayrıca öksürüğü de yatıştırıcı etkisi vardır. İçilen sıvılar mukozayı temizler ve sinüs enfeksiyonlarını önlemede yardımcıdır.  

2. Tuzlu su ya da karbonatlı su ile gargara

Tuzlu su boğazınızdaki şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Kabartma tozu ile yapılan gargara hem mideden gelen asidin boğazı daha fazla tahriş etmesini önler hem de mukusu parçalar. Geniz akıntısında da bu gargaralar rahatlama sağlayabilir.

Gargarayı hazırlamak için bir su bardağı ılık suya yarım tatlı kaşığı tuz veya aynı miktarda karbonat koyarak eritebilir ve gargara olarak 3-4 saatte bir kullanabilirsiniz. Gargara yaparak boğazı temizledikten sonra su yutulmamalıdır.

3- Soğuk buhar ve nem

Buhar, mukusu gevşeterek burun tıkanıklığının açılmasını ve boğazı nemlendirerek ağrının azalmasını sağlayabilen etkili bir yöntemdir. Özellikle bebek ve çocuklar için soğuk buhar oldukça rahatlatıcıdır. Fakat bunu yaparken de çocuğu 15-20 dakikadan fazla direk buhara maruz bırakıp üşütmemek gerekir. Buharın çocuğa yakın bir yere gelmesi solunması için yeterlidir.

Bal, boğazdaki tahrişi azaltır ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Balın tadı boğazdaki sinir uçlarını yatıştırır ve öksürüğü de sakinleştirmeye fayda sağlayabilir.  

4. İstirahat

Dinlenmek hastalıkların en önemli tedavi şekillerinden biridir. Özellikle grip, soğuk algınlığı vb. durumlarda istirahat boğaz ağrısını azaltmak için iyileşmeye katkı sağlar.

Boğazınızı tahriş edebilecek hareketlerden kaçının:

Hastayken asitli içecekler içmek,

Hastanın odasının havasının kuru olması,

Sigara içmek,

Yemekten hemen sonra yatmak, ya da hemen öncesinde süt, kakao vb içmek. Bu durum özellikle reflü problemi olanlarda gece öksürüklerini de artırabilir.

Boğaz ağrısı şikayetiyle doktora ne zaman başvurulmalı?

  • Boğaz ağrısı ile seyreden 38 derece ve üzeri ateş,
  • Kulağa vuran ağrı,
  • Yutma, nefes alma veya ağzı açarken zorlanma,
  • Sarı, yeşil renkli ya da kanlı balgam,
  • Boyundaki lenf bezlerinde dışarıdan görülebilen şişlik,
  • Boğazınızın arkasında ve bademciklerde beyaz lekeler veya kızarıklık varsa,
  • Ateşi yüksekse.
  • 3 aydan küçük bebekler,
  • İki haftayı aşan ses kısıklıkları gibi durumlarda vakit kaybetmeden hekime başvurmalıdır.

Op. Dr. Önder Doğan

KBB Baş ve Boyun Cerrahisi