Bal kabağı çorbası 1 yaş sonrası

Bal kabağı çorbası 1 yaş sonrası
Bal kabağı çorbası 1 yaş sonrası

Bal kabağı çorbası malzemeler:

  • 400 gr. Bal kabağı( Ne kadar küçük doğranırsa o kadar iyi pişecektir.)
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 7-8 yaprak taze kişniş (Toz kiniş de olabilir)
  • 1 çay bardağı et suyu 
  • Yarım su bardağı süt
  • 5 su bardağı su
  • Yetişkinler kendi çorbalarına tuz ve karabiber ekleyebilir.

Servis ederken kullanmak için:

2 çorba kaşığı ayıklanmış kabak çekirdeği. (Büyük çocuklar ve yetişkinler için)

Hazırlanışı:

  • Çorbada kullanacağınız tüm sebzeleri eşit büyüklükte doğrayın.
  • Tencereyi ateşe koyun. Zeytinyağı ve tereyağını ekleyin. Soğanları koyup kokusu çıkıncaya kadar soteleyin. Havucu ekleyip 2-3 dk soteleyin, patatesi ve bal kabağını ekleyip 2 dakika daha soteleyin.
  • Üzerini örtecek kadar sıcak su ve et suyu ilave edin. Toz kişinişi ekleyip tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte 25-30 dakika eğer indiksüyon ya da elektrikli ocak kullanıyorsanız 30-35 dakika sebzeler pişinceye kadar pişirin. Arada kapağını açıp pişme derecesini takip edin. Not: Bu aşamada isterseniz çorbaya tarçın çubuğu ve 2-3 adet karanfil koyabilirsiniz. Lezzet verecektir. Sütü koymadan önce tarçın ve karanfilleri tencereden çıkartmanız gerekir.
  • Ardından sütü ilave edin ve kaynayana kadar pişirin. Eğer çocuğunuzun laktoz intoleransı ya da süt alerjisi varsa aynı miktarda badem ya da soya sütü de kullanabilirsiniz.
  • Eğer çorbanız koyu kıvamlı olduysa, biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Bu çorbada un kullanmamamızın sebebi, çorbanın kıvamını sebzelerin lifi ve patatesin nişastasından alacak olmasıdır.
  • Çorba kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5 dakika daha pişirilir ve ardından servis tabaklarına çalınarak üzeri kabak çekirdekleri ile süslenerek servis edilebilir. Süs yine büyük çocuklar ve yetişkinler içindir. Küçük çocukların soluk borusuna kaçma tehlikesi nedeniyle kullanılmaz.    

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Bal kabağı çorbası tarifinden sütü çıkartırsanız bu çorbayı 9 ay sonrası çocuklara da tattırabilirsiniz. Süt alerjisi, laktoz intoleransı ilk yıl sık görülen bir durum olabildiğinden bebeklere süt 1 yaşından sonra önerilir. Bebekler için daha az karışık malzemeli bir bal kabağı püresi de yapabilirsiniz. Bal kabağı, sonbahar ve kış aylarında yenebilecek lif ve beta karaten zengini bir sebzedir. Bal kabağı vitamin ve mineral bakımından yüksek değere sahip kalorisi düşük bir sebzedir. Aynı zamanda vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta-karoten kaynağıdır. Sindirim sistemi için çok faydalıdır. Kabak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek A ve C vitaminleri, E vitamini, demir ve folat içerir. Bal kabağı yüksek A vitamini, lutein ve zeaksantin içerikleri sebebiyle gözler için çok faydalıdır. Antioksidanlar olarak işlev gören karotenoidleri içerir. Bu bileşikler mide, boğaz, pankreas ve meme kanseri riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Soğuk kış ayları yaklaşırken vücut direnci için önemli besinler içerir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.