Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıAşı sonrası ateş tehlikeli mi ateş düşürücü vermeli miyiz?

Aşı sonrası ateş tehlikeli mi ateş düşürücü vermeli miyiz?

-

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Hastalıkları A.D Üyesi, Pediatrik Alerji, Göğüs ve Enfeksiyon Hastalıkları Prof. Dr. Haluk Çokuğraş aşılar hakkında sorularımızı cevapladı.

Aşı nedir?

Aşılar hastalıklara karşı bağışıklama (korunma) sağlamak amacıyla insanlara ya da hayvanlara uygulanan, içerisinde zayıflatılmış mikropları ya da bu mikropların değişik ürünlerini içeren tıbbi ürünlerdir. Bunlar vücuda verildiklerinde hastalık oluşturmaksızın bağışıklık sistemini uyararak, vücutta o mikroba karşı özel savunma maddelerinin (antikorlar)üretilmesini sağlarlar. Böylelikle, o mikroorganizma ile karşılaşıldığında bu antikorlar mikropları yok ederek hastalığı önlemiş olurlar.

Aşılamanın amaçları nelerdir?

Aşılamanın üç amacının olduğu söylenebilir. Her şeyden önce çocukların hastalıklardan, bu hastalıkların neden olabileceği komplikasyonlardan ve sakatlıklardan, hatta ölümden korunması öncelikli amaçtır. İkincisi kitlesel uygulamalarla toplum sağlığının korunması, iş ve okul günü kaybının önlenmesi, hastalıkların ülkeye getirdiği tedavi ile ilgili doğrudan, ya da indirekt harcamaların azaltılmasıdır. Üçüncüsü ise tıpkı çiçek hastalığında olduğu gibi, insanlara yüzyıllardır büyük acılar çektirmiş olan bulaşıcı hastalıkların yeryüzünden tamamen silinmesidir.

Yenidoğan ve çocukluk dönemi aşıları hangileridir?

Yenidoğan döneminden itibaren ülkemiz çocuklarına rutin olarak yapılan aşılar: Hepatit B, Difteri-Tetanos-Boğmaca, Çocuk felci, Verem (BCG), Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak, Hepatit A, Suçiçeği, Hemophilus influenzae tip B (Halk arasında menenjit aşısı denir), ve Pnömokok (halk arasında zatürre aşısı denir) aşılardır.

Aşı sonrası ateş tehlikeli mi ateş düşürücü vermeli miyiz?

Bazı aşılardan sonra ilk 24 saat içerisinde çocuklarda ateş olabilir. 38 dereceyi geçmeyen durumlarda ateş düşürmek için genellikle ilaç kullanmak gereksizdir. Ama 38 ve daha yüksek derecelerde ve çocuk çok huzursuz ise ateş düşürücüler kullanılabilir.

Rota virüs aşısı nedir?

Ülkemizde rutin aşı takviminde bulunmayan aşılardan birisi de Rota virüstür. Bu virüs özellikle küçük çocuklarda daha çok kış aylarında ciddi ishal salgınlarına yol açabilen bir virüstür. Pek çok ülkede aşı takviminde yer almaktadır. Bizim ülkemizde de yakın bir gelecekte rutin aşılama programına dahil edilmesini umuyorum.