Ana Sayfa06 -12 ay yemekZeytinyağlı fasulye 9 ay ve sonrası çocuklar için

Zeytinyağlı fasulye 9 ay ve sonrası çocuklar için

-

Zeytinyağlı fasulye tarifi

Malzemeler

1/2 kg taze fasulye yıkanıp ayıklanmış
2 adet orta boy soğan ayıklanıp yıkanmış ve yemeklik doğranmış
3 adet orta boy domates yıkanıp kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı sıcak içme suyu

1 yaş üzeri ve yetişkinler için hazırlarken içine tuz ve şeker koyabilirsiniz. Bunlar, yemeği lezzetli kılmak için koyulan malzemelerdir.  Ancak bebeklerin böbreklerini yoran bu tip malzemeleri 1 yaş altı bebek yemeklerinde kullanmıyoruz.

1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı ucu ile tuz

Hazırlanışı

Tencereyi kuvvetli ateşe koyup, zeytinyağı ve soğanı ekleyin. Soğanın kokusu çıkıp rengi şeffaflaşana dek yaklaşık 4–5 dakika kavurun. Aynı işlemi fasulyeyi ekleyip tekrarlayın.
Fasulyenin rengi dönünce, domatesi, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın ve sıcak suyu ekleyip, tencerenin altını kısıp kapağını kapatın.
Yaklaşık 35-40 dakikada pişecektir.Ama fasulyenin cinsine göre bu süre değişebilir.Yemeğinizi sık sık kontrol edin. Pisince ateşten alıp soğumaya bırakın. Sıcak ve ya soğuk servis edilebilir.

Yanında bulgur pilavı ve yoğurt ile nefis sağlıklı bir öğün olarak sunabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Zeytinyağlı fasulye 9 ay ve sonrası bebek için yutabileceği şekilde iyice parçalanarak yedirilebilecek bir yemektir. Yaz mevsiminde bolca bulunan taze fasulye hem lif açısından hem de vitamin ve mineral açısından zengindir. Yanında yoğurt ile birlikte nefis bir ana öğündür. 100 gramında yaklaşık 2 gram protein bulunan bu sebze bitkisel protein zenginidir. Sağlıklı beslenme için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken bir sebze olan taze fasulye yaz aylarında ülkemizde bolca yetişir. Kolesterol içermez ve ve genellikle pişirilirken domates ile birlikte pişirilir. Domates de piştiğinde içindeki likopen miktarı ile son derece faydalı bir besindir.

Sağlıklı beslenme için altın değerinde olan zeytin yağı ile yapılan bu yemeği çocuklarınızın menüsünde de bulundurun. Taze fasulye lif ve proteinin yanı sıra vitamin A, vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, folat, demir, bakır, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum içerir.  Evlerimizde sık sık yapılan bu yemeği çocuklardan da esirgememek ve onları da sebze yemeye zamana alıştırmak doğru bir yaklaşımdır. Çocukların dönem dönem sevdikleri yemekler değişebilir çok zorlamadan, onların kalbini kırmadan zaman tanıyarak onlara örnek olarak beslenmelerini organize edebilirsiniz. Hayatta hiçbir alışkanlık bir anda oluşmaz. Onların da zamana ihtiyacı var.