Ana SayfaÇocuk SağlığıÇocuk BeslenmesiYüzyılın kâbusu insülin direnci nedir ve nasıl kırılır ? 

Yüzyılın kâbusu insülin direnci nedir ve nasıl kırılır ? 

-

Eskiden yaşlılık diyabeti olarak görülen Tip 2 diyabet, artık çocuklarımızın problemi olarak karşımızda. Bedenimiz Tip 2 diyabet seviyesine gelene kadar bir sinyal veriyor, bu sinyalin adı;İnsülin direnci!

İnsülin direnci nedir?

Öncelikle insülini tanımlamaktan başlayabiliriz. İnsülin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini (glikoz) kullanılan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan pankreastan salgılanan bir hormondur.

Genetik yatkınlık, hareketsizlik, şekerli ürünlerin aşırı tüketimi, aşırı kilo, kaliteli uyku uyuyamama (uyku apne sendromu), streoid kullanımı, sigara kullanımı gibi nedenlerden dolayı insülin direnci oluşur. Bunun sonucunda şeker hücre içine girerek yakılamaz ve pankreas sorunu çözmek için daha fazla insülin salgılamaya başlar. Bu aşırı insülin salınımı açlık hissi, daha çok yemeye neden olur. Bu durumun devamında ise bedende insülin rezervleri azalır ve kanda dolaşan aşırı insülin obezite, hipertansiyon, kan trigliserit ve kötü kolesterol seviyesinde artış gibi sonuçlar oluşur.

Kimler insülin direncinden şüphelenmeli?

  • Kontrolsüz kilo artışı ve kilo vermekte zorlanan
  • Özellikle göbek bölgesinde yağlanma yaşayan
  • Açlık – Hipoglisemi atakları yaşayanlar: Özellikle unlu ve şekerli yiyeceklerden sonra yorgunluk, uyku hali, sinirlilik hali olan
  • Adet Düzensizliği Olanlar: Özellikle polikistik over sendromu olan kadınlar
  • Özelikle boyun, koltukaltı, kasık ve eklem bölgelerinde cilt tonunda koyulaşma yaşayan
  • Hipertansiyonu olan
  • Karaciğer enzimleri yüksek olan
  • İyi kolesterolü düşük, kötü kolesterolü yüksek
  • Hareketsiz yaşayan kişiler insülin direnci ile ilgili araştırma yapmalıdır.

İnsülin direncini önemsemezsek ne olur?

İnsülin direnci eğer kontrol altına alınmazsa diyabet hastalığına hızlı bir geçiş yapar. Diyabet şekerin dokular tarafından kullanılamamasıdır. Yakıt olarak dokularda kullanılamayan şeker kanda damar içinde kalır ve damarın yapısını bozar ve bu durum organ harabiyetine neden olur.

İnsülin direnci kırılabilir mi?

Evet, kesinlikle kırılabilir. Yalnız bu noktada yapılması gereken önlemler, bu sorunu yaşan kişilerin kesinlikle hayat tarzı haline gelmedir. Kırılan insülin direnci yanlış alışkanlıklara dönüldüğünde tekrar ortaya çıkar.

İnsülin direncini kırmak için neler yapılmalıdır?

  1. İnsülin direnci sonucunda şeker dokular tarafından kullanılamadığı için doğal olarak şekerli ve kanda hızla şekere dönüşen glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınmak 1. kuralımız olmalıdır. Bu besinler esmer veya beyaz fark etmez şeker, beyaz unlu gıdalar, incir, üzüm, kavun, karpuz gibi şekerli meyveler, pirinç, patates, kestane, mısır, yufka, pide gibi besinlerden kesinlikle uzak durulmadır. Bunun yerine tam buğday, çavdar, kepek, yulaf, bulgur, gibi lif oranı yüksek karbonhidratlar tercih edilmelidir.
  2. Hareket mutlaka artırılmalıdır. Özellikle kas dokularının glikozu kullanması desteklemek amacıyla en az 20-30 dakikalık egzersizler örneğin yürüyüş hayata katılmalıdır. İnsülin direnci olan hastalar aç karnına egzersiz yapmamalıdır, bu durum hipoglisemi ataklarını artırabilir. Yemekten 1 saat sonra yapılabilir.
  3. Aç kalmak insülin direncini derinleştirir, az ve sık beslenmek insülin direncini kırmada etkin bir yemek düzenidir.
  4. Acıkıldığında özelikle şekerli ürünler değil, yoğurt, süt veya badem ve fındık gibi proteinli ürünler tercih edilmelidir.
  5. Günde 2L su tüketilmelidir.
  6. Proteinli ürünlere diyette miktarı ölçüsünde diyette yer verilmelidir.

İnsülin direnci için destek ürünler mevcut mudur?

Tarçın: Yapılan çalışmalarda tarçının glisemik kontrole iyi geldiği ortaya çıkmıştır. İçeceklerimize kabuk tarçın kullanılabilir, yoğurt veya süte 1-2 çay kaşığı kadar toz tarçın ilave edilebilir.

Alfa Lipoik asit: Son yıllarda adından en çok söz ettiren ajanlardandır. Temel görevi şekerin yakılması ve onun kalbe, beyne, kaslara güç vermek için enerjiye dönüştürülmesidir. Ayrıca iyi bir antioksidandır.

Psilliyum: Halk arasında karnıyarık otu diye de bilinir. İçeriğindeki lif kaynağından dolayı tokluk şekerinde %20 oranında düşüş sağlayabilmektedir. Özellikle konstipasyon(kabızlık) durumlarında bol su ile önerilebilir.

Chromium Picolinate: Krom kullanımının kan glikoz, insülin ve HBA1c seviyelerinde düşüşü sağladığı ile ilgili çalışmalar mevcuttur.

Bütün bu destekler bir uzman eşliğinde kullanılarak insülin direncini kırmada kullanılabilir.