Ana SayfaÇocuk SağlığıÇocuk BeslenmesiYulaf ezmesi bebeklere nasıl ve ne zaman yedirilir?

Yulaf ezmesi bebeklere nasıl ve ne zaman yedirilir?

-

Genel olarak yulaf ezmesi su ile pişirdikten sonra iyice yumuşadığında hatta biraz da sulu kıvamda bebeğe yedirilir. Çünkü yulaf ezmesi bebeğin damağına, boğazına yapışabilir. Bu yüzden pişirilerek iyice yumuşatılır. Sulu ve yumuşak kıvamda olması nefes borusuna kaçma ve hayati sorunlara yol açma riskini düşürür. Küçük yaş çocuklarda bu tür besinler dikkatli verilmelidir.

Bebeklere yulaf hangi ayda verilebilir?

Yulaf ve diğer tahıllar çölyak hastalığının gelişmesinin önlenebilmesi için anne sütü ile beslenmeye devam edilirken 6. aydan itibaren azar azar başlanabilir. Glüten içermeyen ancak bulaş yoluyla az miktarda içerebilecek olan yulaf iyi bir besindir. Eskiden beri pirinç ek gıdaya başlanırken ilk gıdalar arasında yer alır. Çünkü pirinç alerji riski düşük ve glütensizdir. Fakat son araştırmalar ek besinlere başlangıçta yulaf gibi az miktarda glüten içerebilecek besinlerin de verilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu sebeple de çölyak tanısı almamış, hekimi tarafından kesinlikle yasaklanmamış bebeklere yulaflı mamalar verilmektedir. Yulafın pirince göre bir diğer avantajı ise kaç şekerini çok hızlı yükseltmemesi ve kabızlığa sebep olmamasıdır. Yulafın bunları yapmıyor olmasının en önemli sebebi yüksek lif içeriğidir.

Yulaflı mama nasıl hazırlanır?

Yulaflı mama yapmak için bebeğinizin yiyebileceği kadar meselâ; 1 çorba kaşığı yulaf ezmesini, 1 çay bardağı kadar suda kısık ateşte pişirebilirsiniz. Taneler iyice yumuşadığında çatalla ezerek üzerine bir çorba kaşığı ev yapımı yoğurt ilave edebilirsiniz. Taneler yeteri kadar ezilmemiş ise bulamaç kıvamına getirmek için kısa süreli blendır kullanabilirsiniz. Bu karışıma cam rendede rendelenmiş elma, şeftali ekleyebilirsiniz. Hatta sağılmış anne sütünüz varsa bir miktar ilave ederek biraz sulandırmanız bebeğinizin daha rahat yemesini sağlayacaktır. Anne sütü katarsanız mamayı tek öğünde yedirip daha sonra yedirmek için saklamayın. Özellikle sıcak havalarda bakteri oluşumu riski var.

Bebekler ne kadar yulaf yemeli?

Bebeklerin ne sıklıkta ve ne kadar yulaf ezmesi yemesi gerektiği, bebeğinizin yaşına ve diğer yiyeceklerden ne kadar yediğine bağlıdır. Neticede yulaf ezmesi beslenmesinin en yoğun kaynağı olmayacaktır. Dengeli ve bebeğinizin yaşına göre doktorunun önerdiği gıdalar çerçevesinde hazırladığınız menüde birkaç kaşık yulaf da yer alabilir.

İlginizi çekebilir: Yulaflı ezmeli bebek yemekleri

Yulaf unu kilo aldırır mı?

Yulaf unu da diğer unlar gibi fazla yenildiğinde kilo aldırır. Çünkü yulaf unu da diğerleri gibi karbonhidrattır. Yulaf unu yulaf ezmesine kıyasla daha az lif içerir çünkü öğütülmüş ve işlenmiş bir gıdadır.

Yulaf nasıl saklanır?

Yulaf nemden etkilenebilir. Bu sebeple hava geçirmez bir kapta, serin ve kuru bir yerde, saklanmalıdır. Ancak eviniz çok sıcaksa, buzdolabını tercih edebilirsiniz.