Yulaf ezmeli bebek ve çocuk yemekleri

Yulaf, bir dönem kolesterolü düşürmesi ve kroner kalp hastalığı olanların lif zengini beslenmesinin FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından önerilmesi nedeniyle ABD’de moda oldu. Ardından ülkemize de yansıyan bu durum yulafı popüler bir besin yaptı. Yüksek lif ve beta glukan içeriği ile tercih edilen yulaf doğal olarak glüten içermese de işlenme şekli nedeniyle glüten içerebilmektedir. Yulaf ezmeli gece maması veya gündüz ara öğün bir sağlık sorunu olmayan bebeklere, hekim onayı ile 6. aydan sonra verilebilir. Ailede olası bir çölyak geçmişi, glüten hassasiyeti vb. varsa sakıncalı olabilir. Bu sebeple bebeklerde kullanmadan bebeği takip eden hekime danışmak gerekir.

5 Yulaf ezmeli bebek ve çocuk yemeği

1-Yulaf ezmeli meyveli yoğurt 6 ay üzeri bebek

Meyveli yulaflı yoğurt 9 ay ve sonrası

Malzemeler

  • 1 küçük olgun şeftali (Kışın; elma, armut, muz, avokado Yazın; elma, muz, kayısı, şeftali)
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 – 2 çorba kaşığı ev yoğurdu

Hazırlanışı

  • Şeftali yıkanır ve soyulur. Küçük dilimlenir.
  • Yulaf ezmesi su ile birlikte kısık ateşte yulaf yumuşayana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca, rendelenmiş şeftali ile birlikte yoğurda ilave edilerek karıştırılır.
  • Büyük çocuklar için üzeri meyveler ile süslenir.

 

2-Bal kabaklı yulaf ezmesi 7 ay ve sonrası

Bal kabaklı yulaf ezmesi 7 ay ve sonrası bebekler için

Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 çay bardağı su
  • 1 – 2 kibrit kutusu büyüklüğünde bal kabağı
  • Anne sütü veya ev yapımı yoğurt

Hazırlanışı

  • Bal kabağı ve yulaf yarım çay bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Yulaf ve bal kabağı yumuşadığında ocaktan alınır ve püre olana kadar ezilerek karıştırılır.
  • Ilıdığında bebeğinize yedirebilirsiniz.
  • Üzerine 1 çorba kaşığı yoğurt veya bir miktar anne sütü ekleyebilirsiniz.

Not: Anne sütünü püre ılıdıktan sonra ekleyin ve bir daha ısıtmayın. Anne sütü ile karıştırılmış püre artarsa bekletip ertesi gün yedirmeyin.

3-Yulaflı ezmeli elmalı kurabiye 1 yaş üzeri

Yulaflı elmalı kurabiye 1 yaş sonrası
Yulaflı elmalı kurabiye 1 yaş sonrası

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı yulaf ezmezi
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çay bardağı elma püresi
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı:

  • Mısır unu, yulaf, kuru üzüm, tarçın ve kabartma tozu bir kapta karıştırılır.
  • Yumurtanın beyazı ve sarısını ayırın.
  • Başka bir kâsede sızma zeytinyağı, elma püresini ve yumurta sarılarını karıştırın.
  • Yumurtaların beyazlarını bir tutam toz şeker ekleyerek hızlıca çırparak köpürtün.
  • Tüm malzemeleri birleştirilir. Esnek bir hamur elde edilir.
  • Hamur kaşıkla fırın kâğıdı serilmiş tepsiye istediğiniz şekilde konulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirilir.

4-Yulaflı kahvaltı 1 yaş ve sonrası

Yulaflı kahvaltı 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

  • 1 çay bardağı yulaf
  • 1 su bardağı süt
  • 6-7 adet kırmızı dut (3-4 adet kurutulmuş mürdüm eriği de kullanılabilir)
  • 1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı

  • Yulaf ve süt, yulaf yumuşayana kadar pişirilir.
  • Kırmızı dut rondoda ezilir yulafla karıştırılır.
  • Bal ilave edilir. Tümü karıştırılır.

Not: Kurutulmuş mürdüm eriği kullanacaksanız. Erik bir miktar sıcak suda bekletilerek yumuşatılır ve rondodan geçirilerek yulafa ilave edilebilir.

5-Muzlu bademli yulaf ezmesi 2 yaş

Malzemeler

  • 1 çay bardağı yulaf
  • 1 su bardağı badem sütü (inek sütü de kullanılabilir)
  • 1 adet yerli muz
  • 4 adet badem (kavrulmamış)
  • 1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı

  • Yulaf ve badem sütü yulaf yumuşayana kadar pişirilir.
  • Badem rondoda ya da havanda iyice ezilir. Ezilmiş muz ile karıştırılır.
  • Bal ilave edilir.
  • Yumuşamış yulaf ile tüm malzeme karıştırılır.
  • Büyük çocuklar için üzeri süslenerek servis edilir.

Dikkat: Kuruyemiş kullanacaksanız 6 yaş altındaki çocukların emniyeti için bunları iyice ezerek kullanın. Nefes borusuna kaçması kötü sonuçlar doğurabilir.

İlginizi çekebilir: Bebekler için püre tarifleri 

Ayşe Nil Dinler
Porofesyonel şef olan Ayşe Nil Dinler, Kidsgourmet yemek editörü olarak da görev yapıyor.