Sütsüz krep tarifi 1 yaş sonrası için

Süt alerjisi olan çocuklar için özellikle alternatif malzeme ile yapılmış sütsüz krep tarifi 1 yaş üzeri için uygundur. Çünkü 1 yaşına kadar bebeklere alerji riski sebebiyle yumurta beyazı önerilmez. Yumurtanın akı sarısından daha fazla protein içermektedir. Bu sebeple çocuklara ilk önce sarısı verilerek yumurta yedirilmeye başlanır. Süt yerine önerilen yulaf sütü veya badem sütünü evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bu bitkisel sütler inek sütü ile aynı besin değerine sahip değildir.

Sütsüz krep tarifi

2 büyük boy 4 küçük boy krep için

Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 su bardağı su (veya yulaf sütü, badem sütü vb. olabilir)
  • 1/2 (yarım) su bardağı tam buğday unu
  • Pişirmek için 2-3 çorba kaşığı zeytinyağ

Not: Kahvaltıda peynir, zeytin vb. tuzlu gıdalar kullanmayacaksanız krep hamuruna 1 tutam tuz ekleyebilirsiniz.

Hazırlanışı

  • Unu bir kâseye koyun.
  • Unu koyduğunuz kaba yumurtayı kırın, 1 çorba kaşığı zeytinyağ ve suyun bir miktarını ekleyerek çırpıcı ile karıştırın. Blender daha pürüzsüz olmasını sağlayacaktır. Geri kalan suyu da karışım boza kıvamına gelinceye kadar ilave edin ve karıştırın.
  • 10 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakın. Pişirmek için dolaptan aldığınızda tekrar karıştırın.
  • Orta boy yapışmaz bir tavaya bir miktar zeytinyağı koyun.
  • Yağ ısındığında kepçeden biraz az miktarda hamur karışımını tavaya dökün.
  • Tavanın tabanını kaplaması için tavayı biraz çevirin ki yayılsın. İnce bir katman olmasını istiyoruz.
  • Altı hafif kahverengi oluncaya kadar birkaç dakika pişirin ve arkasını çevirin.
  • Piştikten sonra tavadan alıp diğer krepleri de aynı şekilde hamur bitene kadar pişirin.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Sütsüz krep tarifi süt ve süt ürünü yiyemeyen alerjik çocuklar için güzel bir alternatiftir. Kahvaltıda değişiklik yapmak açısından güzel çocukların da severek yediği bir yemek. Özellikle besin protein alerjileri son yıllarda oldukça yaygın görülmektedir. Besin alerjisi olan çocuklarda özellikle sindirim sistemi etkilenerek reflü benzeri kusmalar, yeme bozuklukları, beslenmeyi reddetme, karın ağrısı, kanlı-mukuslu kaka yapma, ishal gibi bulgular görülür. Süt proteini, özellikle besin alerjisi yapan gıdaların başında gelir. Bu sebeple bebeklere 1 yaşından önce süt önerilmez. Ancak süt alerjisi, bebek anne sütü alırken de annenin yediği gıdalar sebebiyle yaşanabilir.

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca Narenciye Tanıtım Grubu için hazırladığı, İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır. Ayşe Nil Dinler İngilizce, İtalyanca ve Japonca bilmektedir.