Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiPsikolojik açıdan sünnet ne zaman yaptırılmalı?

Psikolojik açıdan sünnet ne zaman yaptırılmalı?

-

Erkek çocukların biraz korku, biraz da heyecanla bekledikleri cerrahi bir işlem olan sünnet dinimizce yapılması gerekli, sağlık açısından önerilen bir uygulamadır. Sünnetin fiziksel olduğu kadar ruhsal etkileri de vardır. Ancak genellikle planlama yapılırken psikolojik açıdan sünnet değerlendirmesi yapmak unutulan bir noktadır. Oysa sünnetin yapılacağı zaman, sünnetin çocuğa anlatılış şekli ve yapılış koşulları çocuğun ruhsal gelişimi açısından önemlidir. Bu yaşlarda, kendi cinsinden olan ebeveynle özdeşim kurarak, kendi cinsine ait kimlik özelliklerini oluşturan çocuk bir yandan da cinsel organı ve diğer cinsle farklılıklarını öğrenir.

Psikolojik açıdan sünnet

Erkek çocuklar, kız çocuğunun pipisi olmadığını keşfettiğinde onun bu organını yitirdiğini düşünerek bunu kendisinin de yaşayabileceği endişesi yaşarlar. Bu korkuya ‘iğdiş edilme’ (kastrasyon) korkusu denilmektedir. Bu dönemin bir diğer özelliği ise beden bütünlüğünün önem kazanmasıdır. Bu yaşlarda çocuklar en ufak yaralanmaları dahi abartabilirler.  Heleki bizim toplumumuzda ‘amcalara göstermesi’ istenerek organının ne kadar önemli olduğu vurgulanırken öte yandan şaka olarak yakalandığında ‘pipisinin kesileceği, koparılacağı’ söylenen çocuğun kayıp duygusu aşırı derecelere çıkabilir. Çocuğu bunların yaşandığı 3 – 6 yaş döneminde sünnet ettirmek, tüm bu korkularının bir anlamda gerçek olduğunu ona göstermektir. Bu bilgilerin ışığı altında, tıbbi olarak zorunlu kalmadıkça bu dönemde sünnet yaptırılmaması gerektiği anlaşılır.

Çocuğa sünnet nasıl anlatılmalı?

Bir diğer önemli konu da sünnetin çocuğa anlatılma biçimidir. Çocuğa, sünnet öncelikle sevdiği, güvendiği birileri sonra da doktor tarafından anlatılmalıdır. Doktor yapacağı işlemleri de anlatacaktır. Genellikle çevreden duydukları korkunç sözler neticesinde çocuk, gelişimsel olarak döneme özgü özellikler nedeniyle, sünneti, pipisinin tamamen kesileceği ve canının çok yanacağı bir işlem olarak algılamaktadır. Bu sebeple de özellikle babanın,  çocuğu korkutmadan bu işlemi anlatması gerekir. Sünnet olunca pipisini kaybetmeyeceğini ve kendisinin de bu olayı yaşadığını vurgulaması çocuk için sakinleştirici olacaktır. Daha sonra sünneti yapacak olan hekim, işlemin pipisinin ucundaki bir bölümün düzenlenmesiyle ilgili olduğunu, kesmenin söz konusu olmadığının açıklamalı. Canının ne kadar acıyabileceği ve sünnet sonrası yaşacakları çocuğa aktarılması gereken diğer bilgilerdir.

İlginizi çekebilir: Yenidoğan sünneti