Peynirli brokoli çorbası 9 ay sonrası çocuklar için

Peynirli brokoli çorbası 9 ay sonrası çocuklar için

Peynirli brokoli çorbası

4 kişilik

Malzemeler:

  • 1 büyük brokoli (Yaklaşık 350 gr.)
  • 2 kibrit kutusu beyaz peynir   
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 orta boy kuru soğan (Küp küp doğranmış)
  • 1 büyük boy patates (Yıkanıp, soyulmuş, küp doğranmış)
  • Yarım çay bardağı et suyu ya da 2 adet ev yapımı et suyu bulyon

Hazırlanışı:

  • Tencereye yağ ve soğanı koyup kokusu çıkıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
  • Brokoli ve patatesi ekleyip tekrar karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Et suyu ile birlikte üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip, tüm sebzeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.
  • İçine peyniri de ekledikten sonra blendırdan geçirin. 
  • Tadarak kıvam ve lezzetini zevkinize göre ayarlayın.
  • Tekrar ateşe alıp 1-2 dakika kaynatın ve servis edin.

Eğer limon ferahlığından hoşlanıyorsanız çorbayı pişirirken içine 1 çay kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğu ilave edebilirsiniz. Peynirli brokoli çorbası haricinde brokolili tarifler için yemek kategorilerimize göz gezdirebilirsiniz. Meselâ; brokoli köftesi, balokoli çorbası bunlardan bazıları.

Dr. Öğr. Ü. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Brokoli, C ve A vitamini bakımından zengin olmakla birlikte kalorisi düşük bir sebzedir. Sebzeler genel olarak çocuklarda obezite tehlikesi ile mücadelede en büyük yardımcılarımızdır. Brokoli bağışıklık sistemi için çok önemli olan çinko, selenyum gibi mineraller içerir. Brokoli ayrıca iyi bir kalsiyum ve folik asit kaynağı olarak da bilinir. Folik asit, bağışıklık sistemi için oldukça elzemdir çünkü akyuvar üretimi için gerekli bir maddedir.

Ayrıca, brokoli  kansere karşı çok etkili fitokimyasallar içermektedir. Bol miktarda lif, potasyum, kalsiyum, C vitamini, ayrıca folat, magnezyum, fosfor, beta karotin, A vitamini, lutein içerir. Mümkünse çocuklara salata olarak buharda pişmiş, zeytinyağlı ve limonlu salatasını yedirmenizi de öneririm. Tabii ailece bu değerli sebzeden faydalanmak en güzeli. Tarifin içerisinde beyaz peynirin de yer alması çorbayı kalsiyum açısından güçlendiriyor. Ancak yeteri kadar kalsiyum alsanız bile eğer D vitamini yeterince almıyorsanız kalsiyumdan vücudunuz tam olarak faydalanamayabilir bu sebeple güneşli günlerde kısa süre de olsa çocuklarla uygun şekilde açık havada zaman geçirmeyi, dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin. 

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.