Balokoli 8 ay ve sonrası çocuklar için

 

Balokoli çorbası

Malzemeler

1 ince dilim bal kabağı
2 çiçek brokoli
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 çay bardağı et suyu. (haşlanmış etin suyundan alınabilir)

Hazırlanışı

Fırın 180 derece ısıtılır. Pişirme kabına zeytinyağı koyulur ince dilimlenmiş bal kabakları kaba dizilir ve fırına sürülür. Ezilecek şekilde yumuşayana kadar pişirilir. Ayrı bir yerde brokoli buharda 6 dk. pişirilir.
Pişmiş bal kabağı ve brokoli blenderdan geçirilir. Et suyu da ilave edilip bebeğin alışık olduğu kıvamda servis edilir.

Dr.Gülşah Güven’in notu:

Bebeğinize bu püreyi, öğlen öğününde yedirebilirsiniz. Vitamin değerleri açısından bal kabağı ve brokoli birbirini tamamlar. Genelde, ilk sebze püresi için havuç ve patates gibi kök sebzeler seçilir. Gaz sorunu yaşamaya yatkın bebeklere brokoli yerine  bunlar koyulabilir. Ancak lezzet açısından bal kabağı havuca daha iyi bir alternatif olmaktadır. Üstelik kabızlığa sebep olmaz. Çocuğunuzda gaz problemi yoksa 6 aydan sonra bu püreyi deneyebilirsiniz. Brokoliyi buharda pişirerek vitamin değerlerinin daha iyi korunacağı unutulmamalıdır.

Annenin sütü varsa, sebzeler pişirildikten sonra et suyu yerine, sağılmış anne sütü ile karıştırarak püre haline getirilebilir. Anne sütünü, servis ılıklığına gelmiş ve bebeğe yedireceğiniz miktarda püreye ilave ediniz. Tüm tenceredeki püreye koymayınız. Çünkü, anne sütü karıştırılmış püre uzun süre dayanmaz ve tekrar ısıtılmamalı dır.

 

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca Narenciye Tanıtım Grubu için hazırladığı, İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır. Ayşe Nil Dinler İngilizce, İtalyanca ve Japonca bilmektedir.