Ana SayfaHaberOlumsuz çocukluk deneyimleri, yaşam boyu sağlığı etkiliyor

Olumsuz çocukluk deneyimleri, yaşam boyu sağlığı etkiliyor

-

Olumsuz çocukluk deneyimlerinin önlenmesiyle ABD toplumunda yaklaşık 21 depresyon, 1,9 milyon kalp hastalığı, 2.5 milyon obezite vaka sayısının düşürülebileceğine dikkat çeken CDC (Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “Olumsuz çocukluk deneyimleri önlenirse çocuk ve yetişkinlerin sağlığını iyileştirmek mümkün olabilir” diyor.

Olumsuz çocukluk deneyimleri çocuklukta meydana gelebilecek travmatik olaylar olarak tanımlanıyor. Bu travmalar şiddet görme,istismara uğrama, hapishanede ebeveyni olma, zihinsel sağlık veya madde kullanımı sorunları olan bir ailede büyüme gibi durumları içerebiliyor.

Olumsuz çocukluk deneyimlerinin, yaşam boyu sağlığı etkilediğini belirten kurum, önde gelen ilk 10 ölüm nedeninden en az 5 tanesinin, olumsuz çocukluk deneyimi ile ilişkili olduğunu açıkladı. Bilimsel Tıp Dergisi JAMA’da yayınlanan bir araştırmada ise olumsuz çocukluk çağı deneyimlerinin çeşitli kronik hastalıklar, kanser, diyabet, kalp hastalığı, intihar ve uyuşturucu kullanımı riskini artırdığı belirtiliyor. Makalede ayrıca bu risklerin, özellikle çok sayıda olumsuz durumu bir arada yaşayan kişiler için daha fazla risk oluşturduğu da dile getiriliyor. Bu konuda kapsamlı bir çalışmanın devlet ve halk tarafından benimsenerek yapılması gerektiğine de dikkat çekiliyor.

Olumsuz çocukluk deneyimlerinin önlenmesi toplum için önemli

CDC bilim adamları 144 binden fazla yetişkinin verilerini inceleyerek hazırladığı raporda,olumsuz çocukluk deneyimlerinin önlenmesinin toplum için önemli olduğuna değinerek konuyu 3 maddede özetliyor.

  • Olumsuz çocukluk deneyimlerinin kronik sağlık sorunları, zihinsel sağlık, madde kötüye kullanımı, eğitim ve mesleki başarı eksikliği ile bağlantılıdır.
  • Olumsuz çocukluk deneyimlerinin önlenmesi, kalp hastalığı, kanser, solunum hastalığı, diyabet ve intihar gibi önde gelen ölüm nedenlerini azaltma potansiyeline sahiptir.
  • Olumsuz çocukluk deneyimlerinin önlenmesi eğitim ve istihdam seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.