Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıMenenjit kalıcı hasar bırakıyor!

Menenjit kalıcı hasar bırakıyor!

-

Menenjit günümüzde sık rastlanmayan bir hastalık olmasına rağmen hastalığa yakalananlarda menenjit kalıcı hasar bırakıyor hatta ilk 12 saat içerisinde ölüme bile neden olabiliyor. Çocuklara genelikle erişkinlerden bulaşan bu tehlikeli hastalıktan korunmanın tek yolu ise menenjit aşısı olmak. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Memnune Aladağ, Meningokok hastalığı ve menenjit aşısı hakkında merak edilen soruları yanıtlıyor.

Meningokok hava yoluyla bulaşıyor

Menenjit, beyin zarının iltihaplanmasına yol açan virüs veya bakterilerin yol açtığı tehlikeli bir hastalık. Menenjit hastalığına neden olan mikroplardan bazılarına karşı rutin aşı programındaki karma ve zatürre aşıları yapılıyor. Bunlar haricinde, meningokok mikrobu da menenjitin en sık görülen iki nedeninden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Meningokok hastalığı, sepsis yani kan zehirlenmesi ve menenjite neden olabilen meningokok adlı mikrobun neden olduğu hızlı ve ağır seyredebilen, hava yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Dünya nüfusunun yaklaşık %5-10 u bu mikrobu taşımakta ancak hastalık ortaya çıkmamaktadır. Bununla birlikte hastaların %10-14 ü etkili antibiyotik tedavisine rağmen kaybediliyor. %15-20 sinde uzuv kaybı, nörolojik sekeller ve işitme kaybı gibi durumlar gelişebiliyor.. Hayat kaybı ya da uzuv kayıplarıyla sonuçlanabilen bu tehlikeli hastalık, toplu taşıma araçlarında, okul ve ofis gibi toplu halde bulunulan yerlerde hava yoluyla daha kolay bulaşabildiğinden bu tip ortamlar risk oluşturuyor.

Meningokok belirtilerine dikkat!

Hastalık ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, kusma ve döküntü gibi gribal belirtilerle başladığı için gribal enfeksiyonlarla karıştırılabildiği için doktoru ve hastayı yanıltabiliyor. Belirgin bulgular ortaya çıktığındaysa hastalığın tedavisi için geç kalınmış olabiliyor. Türkiye’de görülme sıklığı çok olmasa da yılda ortalama 2 bin kişi meningokok hastalığına yakalanıyor. Hastalıktan en fazla okul öncesi çocuklar özellikle de 2 yaşından küçük çocuklar etkileniyor.

Menenjit aşısı en önemli koruyucudur

Menenjit aşısı dünyada 30 yıldan fazla bir süredir uygulanan bir aşı. Sağlık Bakanlığı’ndan onay almış aşıalr ülkemizde bulunuyor. Ülkemizde olan bu aşılar arasında uygulama zamanı ve sayısı dışında çok büyük fark bulunmuyor. Meningokok aşısı diğer aşılarla benzer yan etkiler gösterebiliyor. Bunlar; aşının yapıldığı bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı, iştahsızlık, kusma, huysuzluk, ağlama, halsizlik, ishal, eklem ağrısı, döküntü gibi bazı yan etkiler. Ancak hepsi birlikte görülmüyor. Yan etkileri azaltmak için diğer aşılarla birlikte yapılmaması öneriliyor.

Önce doktora danışın

Aşı nadir görülen ancak ağır seyreden bir hastalıktan koruma sağladığından doktora danışarak karar verilmesi gerekiyor. Özellikle latekse karşı bilinen alerjisi olanlara, daha önce “Guillain-Barre Sendromu” denilen sinirsel bir hastalığı geçirenlere ve ciddi ateşli hastalık geçirmekte olanlara bu aşı yapılmamalıdır. Fakat bağışıklık sistemi yetmezliği olan, dalağı çalışmayan ve HIV hastaları aşılanmalıdır. Bununla birlikte hastalığın sık görüldüğü bölgelere seyahat eden kişilerin de aşılanmasında fayda var.