Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıKoronavirüs, alerjisi olanları nasıl etkiler?

Koronavirüs, alerjisi olanları nasıl etkiler?

-

Koronavirüs (Covid 19) salgınında alerjisi olanlar astımlı, ilaç alerjili ve alerjik rinitli hastaların daha dikkatli olması gerektiğini belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, “Alerji, bağışıklık sisteminin hatalı çalışmasının sonucu geliştiği düşünülen bir durum. Aslında vücudumuz için zararlı olmayan bir maddeye karşı bağışıklık sistemimizin beklenenden daha fazla tepki vermesi olarak açıklanabilir. ” dedi ve koronavirüs alerjisi olanları nasıl etkiler, belirtiler karıştırılabilir mi sorularını yanıtladı.

Koronavirüs, alerjisi olanları daha mı fazla etkiler ?

Alerjik bünyeli kişilerde enfeksiyonlara karşı daha fazla hassaslık ya da zayıflık söz konusu değildir. Ancak astım gibi alerjik rahatsızlığı olanlar soğuk algınlığı gibi enfeksiyonları bronşit ile birlikte geçirdiklerinden daha şiddetli yaşarlar. Alerjik bünyeli olmak bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı zayıf ya da güçlü olması anlamına gelmemektedir.

Öte yandan astım, toplumumuzun yaklaşık %10’nunu etkileyen bir durumdur. Koronavirüs hakkında henüz çok fazla bilimsel veriye sahip olmasak da rapor edilen verilere baktığımızda astım hastalığının kronik ve şiddetli olduğu durumlarda riskin yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak bu durum astımlı her hastanın kendini yüksek risk altında hissetmesini gerektirmiyor. Astım hastalarının koruyucu ilaçlarını hekimlerinin önerisi doğrultusunda düzenli kullanmaları gerekiyor. Ağır astımı olan küçük bir grup ise koronovirüse yakalanmamak için daha fazla dikkat göstermelidir.

Özellikle düzenli ağızdan tablet veya şurup şeklinde kortikosteroid (kortizon) kullananlarda veya solunum yolu ile yüksek doz kortikosteroidli ilaç alanların yüksek riskli olduklarını bilerek hareket etmeleri gerekiyor.

Ağrı kesici alerjisi olup sadece ibuprofen kullanmak durumunda olanlar içinde riski arttırabileceğine yönelik bazı tereddütler var. Çünkü, ağrı kesici/ateş düşürücü olarak ibuprofen kullanımının koronavirüs enfeksiyonunun ağır seyretmesine yol açabileceğine yönelik bazı kanıtlar var. Parasetamol gibi hafif bir ağrı kesici/ateş düşürücüyü öncelikle kullanmak çok daha az riskli duruyor.     

Alerji belirtileri koronavirüs ile karıştırılabilir mi?

Burun akıntısı, ateş ve kuru öksürük COVID-19 un en önemli belirtileridir. Nezlelerin çoğu soğuk algınlığının da nedeni olan nezle virüsüyle olur. Hafif ateş, nezlenin ardından ortaya çıkan öksürük bu hastalığın en önemli belirtileridir. Nezlenin ikinci en sık nedeni ise alerjik rinittir. Toplumumuzun yaklaşık beşte birinde alerjik rinit vardır. Ev içi bir alerjene duyarlı olanlarda alerjik rinit belirtileri yıl boyu sürerken polen alerjisinde yakınmalar sadece atmosferde polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde görülür.  Alerjik rinitlilerin önemli bir kısmında çayır-çimen polen alerjisi vardır ve önümüzdeki üç-dört ay çayır ve çimen polenlerinin soluduğumuz havada yoğun miktarda bulunacakları bir dönem olacak. Dolayısı ile alerjik rinitli hastalarımızın önemli bir bölümü bu dönemde nezle yakınmaları yaşayacaklardır.

Koronovirüs endişesi, alerjik rinitli kişilerin toplumdan soyutlanmasına, dışlanmasına neden olmaması için alerjik rinitteki farklılıklara dikkat çekmek gerekiyor. Alerjik rinitte çoğunlukla abartılı bir kaşıntı ve aksırık bulunur. Bu özellikleri onu soğuk algınlığından ve koronovirüs hastalığından ayırt eder. Pandemiye yol açan koronavirüs enfeksiyonunda (COVİD-19) en önemli belirti hastalığın yüksek ateş ve kuru öksürük ile başlamasıdır. Alerjik rinitte ise hem ateş yoktur hem de aksırık ve kaşıntı ön plandadır. Alerjik rinitte geniz akıntısı eşlik edebileceğinden dolayı abartılı olmayan öksürük de eşlik edebilir. Salgına yol açan koronovirüs enfeksiyonunda burun akıntısı, göz yaşarması gibi alerjik rinit bulguları beklenmez.

Koronovirüs enfeksiyonu ile en çok karışabilecek olan influenza (grip) ve RSV virus hastalıklarıdır. Halsizlik, kırgınlık, yüksek ateş, boğaz ağrısı her üç hastalığın ortak bulgularıdır. Ayırmak bazen mümkün olmayabilir. Kuşku olduğunda testler ile covid 19, grip veya RSV olup olmadığı araştırılabilir. Ateşi, halsizliği, boğaz ağrısı ve öksürüğü olan hastalar, hekimlerinin şüphelenmesi durumunda koronovirus için test edilmelidirler.