Ana SayfaHaberKızamık hastalığı bağışıklık sistemi hafızasını kısmen silebiliyor

Kızamık hastalığı bağışıklık sistemi hafızasını kısmen silebiliyor

-

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en bulaşıcı hastalıklardan biri olan kızamık hastalığı aşısı geliştirilmeden önce her yıl ortalama 2,6 milyon insanın hastalanarak ölümünden sorumluydu. Bununla birlikte, aşılamaya erişilememesi ve aşı reddi, kızamığın hala 7 milyondan fazla insanı etkilediği ve dünya genelinde her yıl 100 binden fazla insanı öldürdüğü anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan önemli bir araştırma kızamık hastalığının bağışıklık sisteminin hafızasına da zarar verdiğini gösterdi.

Günümüzde kızamık hastalığının aşısı var ve aşılama ile yüksek oranda koruma sağlanabiliyor. Ancak kızamık ve benzeri aşı ile korunulabilen hastalıklar dünyada bilimsel bir desteği olmadan yayılan aşı karşıtlığı nedeniyle tekrar korkutan seviyelere gelebilir.

Kızamık virüsü nedeniyle yaşanan ölümlerin birçoğu, virüslerin bağışıklık hücrelerini fonksiyonel olarak bozması sebebiyle ikincil enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır.Son yıllarda yeniden alevlenen kızamık vakaları nedeniyle bu alandaki çalışmalar tekrar gündeme gelmeye başladı. Son olarak bir kan testi kullanan, Mina ve ark. aşıları yapılmamış 77 çocuktan, kızamık salgınından önce ve iki ay sonra alınan kan örneklerini inceledi. Kızamık enfeksiyonunun, bağışıklık sisteminin daha önce edindiği hafızasını önemli ölçüde azaltabileceğini ve potansiyel olarak bireyleri diğer riskli enfeksiyonlara açık hâle getirdiğini buldular. Bilimsel Science Dergisi’nde yayınlanan araştırmanın sonucuna göre kızamık geçiren aşılanmamış 77 çocuğun bağışıklık sistemi antikor belleğinde %20’lik bir azalma gözlemlendi.

Bu durum kızamık geçiren bir aşılanmamış bir çocuğun daha önce bağışıklık kazandığı pek çok hastalığa karşı yeniden bağışıklık edinmesi gerektiği anlamına da geliyor.

Tüm bunlardan korunmak için ise çocukluk çağı aşılarını düzenli olarak yaptırmak gerekiyor. Toplumun çoğunun aşılanmış olması, aşının koruyuculuğunu artıran önemli sebeplerden biri. Günümüzde dünyada ve ülkemizde çiçek aşısı artık uygulanmıyor. Çünkü aşılama sayesinde bu korkunç hastalık artık görülmüyor. Aynı şeklide doğru aşılama politikaları sayesinde diğer hastalıkların da ortadan kaldırılması için çalışmalar devam ediyor.