Ana SayfaBebek BakımıKışın bebek bakımı nasıl olmalı?

Kışın bebek bakımı nasıl olmalı?

-

Kış aylarında bebek bakımı anneleri biraz yorabilir. Bu konuda da anneliğe adım attığınız ilk günlerde herkesin size öneriler sunması, sürekli akıl vermesi çok yaygın bir durumdur ve dünyada pek çok yeni anne bunu yaşar. Bunalmamak için biraz bu önerilere kulaklarınızı tıkayabilirsiniz. İyisimi siz kendinizi sakin ve rahat tutmanın yollarını deneyin. Bu yüzden yeni anneler için en iyi kışın bebek bakımı rehberini hazırladık.

Kışın bebek bakımı neden önemlidir?

Yenidoğan bebekler çevreye uyum sağlayacak ve bağışıklık sistemleri gelişerek kendilerini koruyabilecek zamana gelene dek özenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Ancak kışın bebek bakımı konusunda daha özenli davranmak gerekir. Azalan sıcaklık, vücutta kendini güvende tutmak ve hayati organların iyi çalışması için çeşitli süreçleri tetikler. Enerjinin çoğu, vücut sıcaklığını uygun bir şekilde korumak için kullanılır. Vücudun bağışıklığının da etkilendiği yer burasıdır. Ayrıca, kış aylarında enfeksiyon hastalıkları da yaygınlaşır. Bağışıklığın azalmasıyla birlikte, bebeğiniz hastalıklar için kolay bir hedef haline gelir. Bağışıklığı güçlü tutmanın en iyi yolu ise emzirmek yani anne sütüdür.

Kışın bebek bakımı nasıl olmalı

Kışın bebek bakımı için hayatınızı kolaylaştıracak püf noktaları şöyle.

1-Bebeğinizi ince ama kat kat giydirin.

Bebeğinizi ince ama kat kat giydirin ve kendinizden bir kat daha kalın giydirmeye özen gösterin. El ve ayaklarınızı sıcak tutmak için evde çok sıkmayan çorap, eldiven giydirebilirsiniz. Dışarı çıkıyorsanız kalın mont, bere, anne kucağı içine koyacağınız pamuklu battaniye onu sıcak tutacaktır. Ana kucağı içinde bebeğin çok sıkışık olmamasına ve elini kolunu hareket ettirebilecek kadar sarılmış olmasına dikkat edin. Bu bebeğin dolaşım sistemi ve oksijen alımı için de önemlidir. Hava soğuk diye bebeği mumyaya çevirmenin de lüzumu yok.

2-Ağır battaniyeler kullanmayın

Bebeğinizi sıcak tutmak için güzel ve ağır bir battaniye kullanmak güvenli değildir. Hafif pamuklu, hava geçiren battaniyeleri tercih edin. İlk aylarda bebeğiniz sizin odanızda yatacağından sık sık kontrol edebilirsiniz. Bebeğiniz için yastık kullanmanıza lüzum yoktur. Özellikle yumuşak içine gömülebileceği yastıklar tehlikeli olabilir. Bebeğinizi sırt üstü ve yastıksız yatırabilirsiniz. Bebeğinizde eğer reflü gibi bir (sık fışkırtarak kusma vb) sıkıntı varsa hekiminizin önerdiği yükseklikte sert bir bebek yastığı kullanabilirsiniz.

3-Cildi için nemlendirici kullanın

Bebeğinizi banyo yaptırıp sonrasında uyutuyorsanız cildi için nemlendirici kullanın. Uygun bir bebek kremi veya yağı ile bebeği üşütmeden ona masaj yaparak vücudunu nemlendirin. Bilmediğiniz bitkisel yağlar kullanmayın bunlar cildi tahriş edebilir alerji yapabilir. Doğal olan her şey zararsız değildir.

4-Odasındaki havayı nemlendirin

Soğuk kış günlerinde bebeğin oda ısısı kalorifer sebebiyle çok sıcak oluyorsa ısıyı 23 derece civarına düşürmeyi deneyin. Bu çok soğuk geldiyse 25 dereceyi geçmemeye özen gösterin. Çok sıcak oda havası iyi değildir. Nemlendirmek için kaloriferin üzerine yeni yıkanmış giysi koymayın. Buharlaşan deterjan kanserojen maddeler içerebilir. Bunun yerine kaloriferin üzerine bir tas su koyabilir ya da evde varsa soğuk buhar makinesini kısıkta çalıştırabilirsiniz. Ona yeterince nemlendiğinde makineyi kapatabilir ya da en kısıkta açık bırakabilirsiniz. Oda nemden hamam ya da saunaya dönmemeli unutmayın.

5-Banyo zamanını kısa tutun!

Kışın bebek bakımı konusunda sık yapılan bir hata da uzun süreli banyolardır. Kışa aylarında bebeğinizin banyosunu fazla uzun tutmayın. Genellikle 10 dakika yeterlidir. Yazın bol bol su ile oynar. Bebeğinizi her gün şampuan ve sabun ile yıkamayın ki cildi tahriş olmasın haftada 2 defa sabunlu, şampuanlı yıkamak yeterli olacaktır.

Banyo zamanını kısa tutun!

6-Aşılarını düzenli yaptırın

Aşılar bebekleri hayata hazırlamanın ilk aşamasıdır. Bebeğinizin aşılarını atlamayın ve zamanında yaptırın. Unutmayın aşı bebeğinizi çok tehlikeli olabilecek hastalıklardan korur.

7-Emzirmeyi ihmal etmeyin

Anne sütü, bebeğin kendi bağışıklığını güçlendirmesine ve hastalıklardan korumasına yardımcı olan en önemli unsurdur. Kış aylarında emzirmeye devam etmek, anneden gelen antikorların bebeği korumasını sağlar.

8-Kendi temizliğinize önem verin

Bebeğinizin ilk temas ettiği kişi sizseniz temiz ve sağlıklı olmanız gereklidir. Bebeğinizle her temastan önce ellerinizi iyice sabunla yıkayın. Misafirlerinize de ellerini yıkamalarını söyleyin. El yıkamak sizi ve bebeğinizi pek çok hastalıktan koruyacaktır. Mümkünse bebek çok küçükken ev ziyaretlerine ara verin. Kucaktan kucağa gezen çocuğun hasta olması çok mümkündür. Eğer işten, dışarıdan geldiyseniz kıyafetlerinizi değiştirin, ellerinizi yıkayın ve öyle bebeğinize sarılın.

9-Hekime danışmadan tıbbi veya doğal ilaçlar kullanmayın

Başkalarının çocuğuna verilmiş ilaçları bebeğinize kullanmayın. Bilmediğiniz komşunuzun iyi gelir dediği otları, karışımları vb. bebeğinize kullanmayın. En zararsız sandığınız bitkilerin bile ölümcül sonuçlar verebileceğini unutmayın. Örneğin soğuk algınlığında biz yetişkinlerin içtiği ıhlamur bile vücuttan fazla su atılımına sebep olarak bebeğinizin susuz kalıp ciddi sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir. Bu tip çaylar, ilaçlar vb. 1 yaşından önce önerilmez 1 yaştan sonra da çok az miktarda kullanılmalıdır. Bu konuda hekiminize danışın. Yeterli yanıt alamadıysanız yeniden sorun.

10-Hava soğuk diye dışarı çıkmayı bırakmayın

Kışın hava soğuk olduğu için bebeğinizle hava almak için dışarı çıkmaktan vazgeçmeyin. Eğer kayma, düşme ve don tehlikesi yoksa kısa süreler için de olsa bebeğinizle gezintiler yapın. Hava şartları dışarıya çıkmak için el vermiyorsa evinizi ve bebeğin odasını havalandırın.

Kış aylarında enfeksiyon hastalıklarına dikkat!

Kış aylarında enfeksiyon hastalıkları ve soğuk havadan kaynaklanan cilt sorunlarına sık rastlanır. Bazı yaygın kış hastalıkları şöyledir;

Yenidoğan bebeğiniz kışın hastalanırsa ne yapmalısınız?

Yenidoğan bebeğiniz kışın hastalanırsa özellikle ateşlenirse mutlaka hekime danışın. Özellikle ateş durumunda ilk 3 ayda ateş kaç olursa olsun hekiminize bilgi verin. 3 aydan büyük bebekler için ateş nasıl düşürülür başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeğinizin burnunu burun temizleme aparatı ile temizleyin.

Burnunu açmak için serum fizyolojik (hafif tuzlu steril su) damlalardan kullanın. Burnu açık tutmak olası kulak enfeksiyonlarını önlemede yardımcı olur.

Odasını nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

Burnu temizlediniz ama hala tıkalıysa 1 metre kadar uzaktan günde birkaç defa soğuk buhar soluyabilir. Süreyi iyi ayarlayan bebeğin kafası, yüzü üşümesin.

Emzirmeye devam edin. Eğer siz de hastaysanız bir maske kullanın ve o şeklide emzirin.

Grip olan anne nasıl emzirmeli.

Bebeğiniz çok ağlıyor, kulağına devamlı elini götürüyor, kulakta akıntı görünüyor ise hemen doktorunuza bilgi verin.

İyi uyku, iyi bakım, iyi beslenme basit hastalıklardan koruyucudur. Ama unutmayın çocuklar hasta olarak büyür. Bu konuda hekiminizin tavsiyelerine uyun. İlaçları yarım bırakmayın. Gereksiz yere bilmeden ilaç kullanmayın.

Kışın bebek bakımı zor değil ama özen ister

Kışın bebek bakımı yaz aylarına göre daha zor olsa da bira özen ve dikkat ile her şey yolunda gidecektir. Kışın dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da bebeğinizin gelişimi için önemli olan D vitamini ve demirdir. Anne sütü ile alınan besinler özellikle 6. aydan sonra bebeğiniz için yeterli gelmeyebilir. Bu sebeple hekiminizin yönlendirmesini esas alarak verdiği beslenme tablosu, ilave takviyeleri düzgün kullanmanız gerekir. Bu arada en önemli nokta annenin sağlığıdır. Sağlıklı anne sağlıklı ve mutlu bir bebeğin ilk şartıdır.