Ana SayfaAileHamilelikHamilelikte neden turşu aşeririz?

Hamilelikte neden turşu aşeririz?

-

Hamilelikte aşerme denilince ilk akla gelen turşu oluyor. Gebelikte aşerme evrensel bir durumdur ve son derece normaldir. Çoğu kadın hamileyken en çok turşu aşeriyor. Salatalık turşusunun tuzlu tadı ve kütür kütür yapısı, onu en yaygın aşerme yiyeceklerinden biri yapıyor. Büyüklerimiz her ne kadar belli yemek çeşitlerinin bebeğin cinsiyetini gösterdiğini söylese de bu duruma yönelik herhangi bir kanıt yok. Peki bilim hamilelikte turşu aşermeye yönelik olarak ne diyor? Araştırmalar, hamilelikte turşu yeme isteğinin bazı potansiyel nedenleri olduğunu gösteriyor.

Hormonlar

Healthline sağlık sitesi uzmanlarına göre, hamilelik sırasında hızla değişen hormonlar, aşermenin sebebi olabilir. Hamilelikteki ilk trimesterde, östrojen ve progesteron hormonlarında ciddi bir artış olur. Bu da sabahları mide bulantısı ve kusmaya neden olur. İkinci 3 aylık dönemde ise hamilelerin sabah bulantıları azalır ve aşerme ortaya çıkarak hormonlarla uyum sağlar. Bir teori ise aşermelerin iştahsızlık ve sabah bulantısına karşı doğal bir tepki olduğunu söylüyor. Hamilelikte tat ve koku da dahil olmak üzere birçok algı değişebilir. Her zaman yediklerinizi yiyemez hale gelebilirsiniz. Bu durum son derece normaldir.

Yapılan bir araştırma, hamile kadınların yüzde 26’sının tuz duyarlılığının azaldığını ortaya çıkardı. Bu değişikliğin ise hamile kadınları zararlı gıdalardan korumak için gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Tuz duyarlılığının azalmasının tuz isteğini artıran hormonları etkilediğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, davranışsal olarak hamileler tuzlu yiyecekler aşerebilir.

Besin eksiklikleri

Turşu yeme isteğinin sodyum eksikliğine bağlı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Hamilelikte kan hacminin yanı sıra sodyum ihtiyacının da arttığına dair bir söylenti var. Ancak bu efsanenin ardında hiçbir kanıt yok.

Hamilelik sırasında bazı gıdalara daha fazla gereksinim duyabilirsiniz. Örneğin, normalde 18 mg. olan demir ihtiyacı hamilelikte yükselir. Çinko, folat, iyot ve protein gereksinimleri de artar. Bu durum araştırmacıların temel besinlerdeki eksikliklere tepki olduğunu varsaymasına yol açıyor.

Öte yandan yumurta, et ve süt ürünleri gibi bu besinleri içeren yiyecekler hamileler tarafından pek aşerilmezken turşu, domates, çikolata ve pizza gibi yiyecekler daha fazla aşeriliyor. Bu nedenle, turşu yeme isteğinin besin eksiklikleri ile bağlantılı olması pek olası değil.

Hamilelikte neden turşu aşeririz

Hamileyken turşu yemenin sağlığa etkileri

Hamilelikte turşu yemek çoğu zaman güvenli olsa da hem olumlu hem de olumsuz etkilere sahiptir.

Turşu, sıvı dengesi için gerekli bir mineral olan sodyum açısından yüksektir. Ancak önerilen miktarın çok üzerinde tuz içerir. Turşudan elde edilen sodyuma ihtiyaç duymanız pek de olası değildir. Fazla sodyum ödeme neden olabilir ve hamilelik sırasında yüksek tansiyon riskinizi artırabilir. Turşu aşermelerinizi gidermek için ölçülü yemeniz daha uygun olacaktır.

Salatalık turşusu, hamile kadınların günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayabilir. Bu vitamin kanın pıhtılaşmasına yardımcı olurken kemikleri de güçlü tutar.

Turşu suyu, bebeklerde doku büyümesine ve bağışıklık gelişimine katkıda bulunan C vitamini içerir.

Turşu, hamilelerde ciddi komplikasyona neden olabilecek zararlı bakterilerin gelişmesini sağlayabilir. Bu risk en çok ev yapımı turşularda vardır. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.

Hamilelik sırasında turşu yerken bunlara dikkat!

  • Tuz alımınızı en aza indirmek için azaltılmış sodyum içeriği olanları tercih edin
  • Tatlı turşuların şekerle yapıldığını unutmayın.
  • Genellikle oda sıcaklığında bulunan, sirke içinde hazırlanmış turşuları tercih edin.
  • Etiketteki saklama talimatlarına uyun. Turşunun bozulmaması için doğru saklanması önemlidir.
  • Hamileyseniz ve canınız turşu çekiyorsa, yalnız değilsiniz. Ancak bu tür isteklerin nedenleri hala bir gizem. Görünen o ki, hamilelik ve turşu aşerme hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.