Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekGlütensiz nohut unlu krep 1 yaş sonrası için

Glütensiz nohut unlu krep 1 yaş sonrası için

-

Glütensiz nohut unlu krep

Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut unu
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Nohut un ve süt bir kasede karıştırılır. Buzdolabında 5 dakika dinlenmeye bırakılır.
  • İçine 1 yumurta ve 1 çorba kaşığı yağ ilave edilir. Tekrar iyice karıştırılır.
  • Pişirme tavası ocağa koyulur ve içine az miktar da yağ eklenir.
  • Üzerine tavanın zeminini kaplayacak ama kalın olmayacak kadar krep hamuru keçpe yardımıyla dökülür. 3-4 dakika kadar orta ateşte piştikten sonra arkası çevrilir. O yüzü de piştiğinde tabağa alınır.
  • İçine beyaz peynir, kaşar peyniri, sebzeler hatta öğlen yemeği için ise pişirilmiş ıspanak, tavuk eti vb. malzemeler koyularak servis edilir.

Not: Nohut ununu evde de yapabilirsiniz. Ancak biraz zaman alacaktır zira bazı toksin maddelerden arındırmak için nohutu önce 2 gün ıslatmak sonra fırında kurutup ardından un yapmak gerekiyor. Ancak bu aşamada da unun ıslak kalmaması gerekir. Aksi halde küflenir. Bu sebeple 1-2 barak gibi azar azar yapmak ve 1-2 gün içinde kullanmak daha iyidir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Glüten hassasiyeti veya çölyak tanısı almış çocuklar için yapabileceğiniz alternatif bir tarif olan glütensiz nohut unlu krep 1 yaş sonrası için uygundur.  Glütensiz beslenmede çapraz bulaşma da sorun yaratacağından kullanılan tava, çatal, kaşık vb eşyalarda da bulaş olmamasına dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca hazır kullanılan ürünler de de glüten bulunmadığına dikkat etmek gerekir. Bu ürünlerin hangileri olduğunu Çölyak ile Yaşam Derneği gibi hasta platformlarından öğrenebilirsiniz. Araştırmalar büyüme geriliği gösteren çocukların % 5 ile %20’sinde çölyak hastalığı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kısa boylu çocuklarda kan testleri taramaları yapılmalıdır. Eğer daha fazla şüphe uyandırıcı veri var ise ince bağırsak biyopsisi yapılabilir.

İki yaşa kadar çocuklarda, başka bir bulgu olmaksızın, dışkılamada farklılık, kilo alamama, iştahsızlık gibi belirtiler var ise çölyak hastalığı akla gelebilir. D vitamini emilimindeki bozukluğa bağlı olarak süt çocuklarında raşitizm hastalığı görülebilir. Çölyak hastalarında diş mine bozuklukları ve ağızda yineleyen yaralar da gözlemlenmektedir. Düşük kalsiyum ve magnezyuma bağlı olarak kasılma nöbetleri, kanda protein düşüklüğüne bağlı olarak yüzde ve bacaklarda şişlik oluşabilir. Çomak parmak, düzleşmiş dil, uzun kirpikler, dişlerin oluşumunun ve motor gelişimin geri kalması diğer nadir bulgulardır. Çölyak hastalığı geç çocukluk çağında kusma, karın ağrısı ve kabızlık gibi bulgularla da ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığında demir eksikliğine bağlı kansızlık hastaların en az yarısında görülür.