Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekGlütensiz muzlu pancake 1 yaş sonrası çocuklar için

Glütensiz muzlu pancake 1 yaş sonrası çocuklar için

-

Glütensiz muzlu pancake malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 adet muz
  • 1 yemek kaşığı badem unu
  • 2 yemek kaşığı nohut unu
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu (glütensiz)

Hazırlanışı

Muz çatalla ezilir, içerisine yumurta ve süt eklenerek iyice çırpılır. Kuru malzemeler ayrı bir kapta karıştırılarak sıvı malzemelere eklenir. Az yağlanmış tavada kısık ateşte arkalı önlü pişirilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Glütensiz tariflere en çok çölyak hastaları ihtiyaç duyarlar. Son yıllarda sağlıklı bireyler arasında da glütensiz beslenmek moda olduysa da bu kesinlikle önerilmemektedir. Zira glütensiz beslenmenin farklı zararları da vardır. Özellikle çocuklara eğer çölyak hastası değil ise glütensiz diyet uygulanmaz. Bu normal beslenme içerisinde glütensiz yemek yemesinler demek değil tabii. Komple beslenmelerinden glüten çıkartılmamalıdır.

Çölyak hastalığı beslenmeye glutenli (buğday, arpa, çavdar, yulaf vb) gıdaların eklenmesi ile başlayan karın şişliği, büyümede duraklama bulguları ile kendini gösterebilen bir hastalıktır. Çölyak, genetik bir zeminde çevresel koşulların tetiklemesiyle immünolojik mekanizmalarla ortaya çıkar. Çocuk yaş grubunda sık rastlanan en önemli belirtisi ishal olan ancak başka belirtilerle de kendisini gösteren bir hastalıktır.

Hastalığın klinik belirtileri çok farklı gözlemlenebilir. İshal en önemli klinik veridir.  Klinik bulgularda ishalin haricinde, karın ağrısı, kansızlık, raşitizm, büyümede gerileme, boy kısalığı görülür. İshal sonucu kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko, albümin, kolesterol ve karoten düzeyleri düşebilir. Malabsorbsiyona bağlı olarak demir eksikliği anemisi, folik asit eksikliği ve ince bağırsağın son kısmının tutulması ile B12 eksikliği saptanabilir. Kalsiyum ve D vitamini emiliminin bozulmasına bağlı olarak osteopenik kemik hastalığı gelişebilir. Kalsiyum metabolizması bozukluklarında ikincil hiperparatiroidi gelişebilir. Bu hastalarda sütün içinde bulunan laktoza  tahammülsüzlük saptanabilir.

Çölyak tedavisi günümüzde glüten içeren gıdaların hastanın beslenmesinden çıkartılması ile yapılır. Bu sebeple de glütensiz tarifler önemlidir. Çölyak tedavisinde biorezonans tarzı bilimsel dayanağı olmayan tedavi yöntemlerinin yeri yoktur.

Badem unu netice itibari ile kuruyemişten üretilmektedir küçük çocuklarda alerjiye sebep olabilir. Eğer çocuğunuzda bir alerji durumu yok ise 1 yaştan sonra kullanılabilir. Ama daha önce denemediyseniz daha geç 2-3 yaştan sonra kullanmak daha iyi olabilir.