Ana Sayfa06 -12 ay yemekEv yapımı ekmek 8 ay ve sonrası çocuklar için

Ev yapımı ekmek 8 ay ve sonrası çocuklar için

-

Ev yapımı ekmek

Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • Yarım su bardağı tam buğday unu
  • 1 tutam tuz
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya

Not: İki yaş üzeri çocuklar ve yetişkinler için 1 çay bardağı chia tohumu, keten tohumu, dövülmüş ceviz, kuru üzüm, dövülmüş fındık vb ekleyebilirsiniz. Tohum ekleyecekseniz onu da tüm malzeme ile birlikte yoğurmanız gerekir.

Tüm malzeme ılık su ile yoğurulur. Yoğurduğunuz kabın üzerine strechfilm veya bir kapak kapatılarak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakır. Daha iyi mayalanması için kabın üzerini yumuşak bir örtü ile sarabilirsiniz. Yaklaşık 30 dakika sonra hamur mayalanır ve iki katı büyüklüğe ulaşır. Hamur alınarak el ile ekmek şekli verilir ve fırın kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede yaklaşık  40 dakika pişirilir. Üzeri kızarıp kabuk oluştuğunda fırından çıkarılır. Ilıdığında temiz bir beze sarılarak kaldırılır. Kabuğu yumuşaak olması için fırından çıkardığınızda üzerine temiz nemli bir bez koyabilirsiniz.

Not: Ekmekleri küçük boyutlarda yaparsanız daha kısa sürede pişecektir. ( 30 dakika gibi)

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Beyaz un veya tam buğdaylı ekmek 8 aydan sonra verilebilir. Öncesinde daha az alerjik etkisi olan karabuğday, ekşi mayalı ekmek yedirilebilir. Ev yapımı ekmek hazır alınan ekmeklere göre daha hacimlidir. bebeğiniz ekmek yediği günlerde pişik, ishal, döküntü, kaşıntı  yaşamıyor ise 3 gün denedikten sonra yedirmeye devam edebilirsiniz. Tam buğday, karabuğday, çavdar ekmeği beyaz ekmeğe göre daha fazla lif, B vitamini, protein, demir içerir.  Ekmeği evde yaparak ekmeğinize kimlerin eli değdiğinden ve içine neler koyulduğundan emin olabilirsiniz. Ekşi mayalı ekmekte hamur doğal yolla mayalanır. Ekşi maya prebiyotik ve probiyotikler açısından zengindir. Bağırsak ve sindirim sistemi dostudur.