1 yaş ve sonrası çocuklar için kaymaklı sandviç ekmekleri, özellikle okul çağı çocuklarının beslenme çantasına koyabileceğiniz sandviçler hazırlamak için idealdir. 1 yaş bebek ekmeği olarak da kullanabilirsiniz. Tam tahıllı undan yapmanızı tavsiye ederiz.
Ekmek tarifinde yer alan kaymak aslında Türk mutfağında sıkça kullanılan bir yöntemdir. Ekmeğin üzerine yumurta sürmeden sadece zeytinyağı sürerek pişirirseniz yumurta alerjisi olan çocuklarında yiyebileceği bir sandviç ekmeği yapmış olursunuz. Üzerine süslemek için susam serpebilirsiniz ancak susam alerjisi olan çocuklar olabilir bu sebeple 2 yaş altındaki çocuklar için önerilmez. Yumuşak sandviç ekmeklerinin içine çocuğunuzun sevdiği gıdalar koyarak ara öğün olarak verebilirsiniz. Yanında ayran da harika olacaktır.
Kaymaklı sandviç ekmekleri
Malzemeler
2,5 bardak un
2 tatlı kaşığı kuru maya
3 çorba kaşığı su
2 çorba kaşığı kaymak ve 3 çorba kaşığı süt (birlikte çırpılarak pürüzsüz hale getirilmiş)
Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı
Tüm kuru malzemeler karıştırılır. Sıvı malzemelerin tamamı oda sıcaklığında olmalıdır. Bu mayanın çalışması için çok önemli. Kaymak ve süt karıştırılarak pürüzsüz hale gelmiş olmalıdır. Diğer malzemeler eklenir yaklaşık 8-10 dakika kadar yoğurulur. Hamurun üzerini örtülür hamur 2 katına çıkıncaya kadar mayalanması beklenir. İlk kez ekmek yapanlara bilgi olması açısından, hamurun 2 saat kadar bekletilmesi yeterli olacaktır.
2 saat sonra hamur 12 eşit parçaya bölünür. Eller sıvıyağ ile yağlanıp hamur parçaları yuvarlanır. Fırın kâğıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak bu parçalar yerleştirilir ve üzerleri kapatılıp bir saat daha mayalanması beklenir.
1 saatin sonunda mayalanan eklerin üzerine zarifçe yumurta sarısı sürülür ve 180 derce ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 18-20 dakika pişirilir.
Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Tarifte hazır krema kullanmamak için bildiğimiz kaymak kullanılmış. İyi bir yöntem. Çorbalara hazır krema yerine süt koymak, ekmeği krema yerine kaymakla yapmak değişik bir fikir olmuş. Sonuçta endüstriyel bir malzeme kullanmamış oluyorsunuz. Ama yine de yağ miktarına dikkat. Ürün endüstriyel olmasa da kaymak yağ demektir. Dozu kaçırmayalım.
Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler