Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiEkran süresi, çocuklarda beyin gelişimini düşürüyor

Ekran süresi, çocuklarda beyin gelişimini düşürüyor

-

Yeni bir araştırma, okul öncesi çağdaki çocukların maruz kaldığı fazla ekran süresinin (telefon, tablet, bilgisayar,TV gibi) beyin kapasitesinde ve becerilerinde düşüşe sebep olduğunu gösterdi. Çalışmada 3 ve 5 yaş arası çocukların beyinleri görüntüleme cihazıyla tarandı. Tarama ve yapılan anket sonrası ebeveynlerin katılımı olmadan, günde önerilen bir saatten daha fazla ekran kullananların beyninde “beyaz madde” daha düşük seviyede tespit edildi. Bu, dil, okuryazarlık ve bilişsel becerileri etkileyen bir durum olarak biliniyor. Ayrıca sınırlanmamış ekran süresi çocuklarda, kötü beslenme ve davranışsal problemleri, dikkat zayıflığı, konuşma geriliği, uyku bozukluğu gibi sorunlara da yol açabiliyor.

Araştırmaya katılan kız ve erkek 47 sağlıklı çocuğun beyinlerini incelemek için difüzyon tensör görüntüleme adı verilen özel bir MRG kullanan bilim insanları, beynin çeşitli kısımları arasındaki iletişimi organize etmeye yarayan beyaz maddeyi görüntülediler.

MRG sonuçlarına aşırı ekran kullanımı süresinin, okuma yazma becerilerinde ve düzgün dil kullanma yeteneğindeki düşüşle ilişkili olduğu gözlendi. Araştırmaya göre aşırı ekran kullanımının, çalışmaya katılan çocukların bilişsel testler sırasındaki nesneleri hızlı bir şekilde adlandırabilme yeteneklerini de düşürdüğü belirtiliyor.

Ebeveynler ekran süresi konusunda neler yapabilir?

Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yayınlanan medya klavuzuna göre;

1-18 aydan küçük bebekler, telefon, tablet, TV seyretmemelidir. Bebekler sağlıklı gelişimleri açısından önemli olan aile, bakıcı vb. kişilerle iletişimde olmalı ekranlar bakıcı olarak kullanılmamalıdır. Bebeğin televizyon olan odada fazla zaman geçirmesinin bile oyun oynama ve etkileşim yeteneklerini olumsuz yönde etkilediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

2- Bebek 2 yaşına geldiğinde, yanındaki yetişkinin de (anne-baba-bakıcı vb) onunla birlikte hareket etmesi koşuluyla etkileşimli bir oyundan kelime, renk, sayı gibi bazı şeyleri öğrenebilir. Burada önemli nokta ebeveynin de katılımcı olmasıdır.

3- Klavuz, 3 ila 5 yaş arası çocukların saatlerce başında oturtulmaması koşuluyla TV şovlarından yararlanabileceğini söylüyor. İyi tasarlanmış bir gösteri, çocuğun bilişsel yeteneklerini geliştirebilir, kelimeleri öğretmeye yardımcı olabilir ve sosyal gelişimlerini etkileyebilir.

4-Özellikle yemekte telefon tablet vb. kullanımı pek çok çalışmada yeme bozukluğu ile ilişkili bulunmuştur. Sofrada yada yemek yedirmek için bu cihazlar kullanılmamalıdır.

Dijital medya araçları kullanan küçük çocuklar için ekran süresi halen önemlidir. Çocukların, sağlıkları ve gelişimleri için önemli olan ekrana maruz kalma sürelerini sınırlayarak diğer insan temelli etkinliklere katılmalarını sağlamaktır. 2 ila 5 yaş arası çocuklara günde 1 saatten fazla dijital medya kullanımına zaman sınırlaması koymak için bugüne kadar yapılmış olan bilimsel çalışmalar yeterlidir.