Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiEbeveynlerin çocuk gelişimindeki rolü

Ebeveynlerin çocuk gelişimindeki rolü

-

Ebeveynler, çocuklarının genel gelişiminde önemli bir role sahiptir. Çocuğun geleceği, karakteri, sağlığı ve mutluluğu ebeveynlerin doğru yönlendirmesi ile mümkün olur. Ebeveynlik hiç bitmeyen bir görevdir. Anne – baba olmanın önemi ve ciddiyeti, ebeveynlerin çocuk gelişimindeki rolü konusunda bilgi sahibi olmamız, iyi anne baba olma konusunda yol haritamızı daha kolay belirlememize olanak sağlar.

Ebeveynlerin çocuk gelişimindeki rolü

Ebeveynlik ve çocuk gelişimi birlikte yol alır. “Armut dibine düşer” gibi atasözleri bu durumu anlatan sözlerdendir. Ebeveynlerin çocuk gelişimindeki rolü duyarlı, sevgi dolu, sorumlu ve hiç bitmeyen bir süreçtir.

  1. Bilişsel Gelişim

Çocuklar büyürken bilişsel, sosyal ve problem çözme becerilerini geliştirir. Olumlu ebeveynlik de onların tepkilerini etkiler ve daha iyi insanlar olmaları için büyümelerine yardımcı olur. Etkileşim ve uyarım, ilk yıllarda çok önemlidir. Her şeyi ebeveynini taklit etmeye başlayarak öğrenen çocuk bu öylelikle sorunları tanır, disiplinin özelliklerini, zaman yönetimini ve etkin problem çözmeyi evde basit rutinlerle öğrenirler.

  1. Sosyo-Kültürel Gelişim

Çocuklar, sosyal etkileşimi gözlemler ve ailede nasıl bir iletişim varsa bunu örnek alırlar. Onlara, büyümek için gerekli ve çok önemli olan doğru değerleri, başkalarına nasıl davranması gerektiğini, hangi ortamda nasıl hareket etmesi gerektiğini ailede gözlemleyerek öğrenirler.

  1. Fiziksel Gelişim

Çocukların sağlıklı olması, düzenli egzersiz yapması, doğru beslenmesi ve elverişli ortamlarda oyun oynaması gelişimi açısından çok önemlidir. Ebeveynler, çocukları için bir rol model olduğunu unutmamalıdır.

  1. Zihinsel Gelişim

Ebeveynlik stilleri, çocuğun yenilikçi bir şekilde öğrenmesine, başarısızlıklarını kabul etmesine ve bunları aşmasına, disiplini, ödül ve cezanın ne olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Bu onların uyaranlara tepkilerini yönetir, böylece zihinlerini şekillendirir.

  1. Manevi Gelişim

Doğruyu ve yanlış bilmek, empati kurabilmek, doğru ahlaki değerlere sahip olmak, hedef belirleme yeteneğini geliştirmek çocukların ruhsal gelişimi için önemlidir. Çocuğumuzun amaç duygusu kazanmasına yardımcı olmamız gerekir. Ebeveynlerin çocuk gelişimindeki rolü sadece bunlarla da kalmaz, bu önceliğin çocukta olduğu uzun bir süreçtir. Unutmayın ki çocuklukta yaşananlar sadece bu yıllarda kalmaz!. Yeni araştırmalar olumsuz çocukluk çağı yaşantılarının genlerimiz ile geleceğe aktarıldığını göstermiştir. Biz sadece bir çocuk değil bir kaç nesil büyütüyoruz.

Bu konuda NATURE’da yeni yayınlanan uluslararası önemli bir araştırmanın yorumunu okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz, Çocukluk çağı olumsuz yaşantıları DNA’mıza işliyor.

İyi anne ve baba modeli olun!

İyi anne ve baba modeli olun!
  1. Olumlu olun

Çocuklarımız olumsuzlukları biz dile getirmesek de algılayabilirler. Çocuğunuz ne kadar genç olursa olsun, sorunlarınızı onunla ve nasıl ele aldığınızı tartışın. Çocuğunuzu farklı küçük ev görevlerinde sizinle katılmaya teşvik edin. Ona nasıl yaratıcı olunacağını ve sorunları nasıl olumlu bir tutumla çözeceğinizi öğretin.

  1. Çocuğunuzun ihtiyaçlarına duyarlı olun

Çocuğunuzun ihtiyaçlarının ne kadar küçük olduğuna bakılmaksızın, bunları anlamak ve yerine getirmek, getirilemiyorsa da onu üzmeden, kötü senaryolar anlatmadan bunun neden olamadığını anlatmak çocuğunuzun her zaman onun yanında olduğunuzu fark etmesine sebep olur. İhtiyaçlarının asla göz ardı edilmediğini bilmek çocuklar için önemlidir.

  1. Duygusal olarak yanında olun

Teşvik ve sevgi çocuğunuza her zaman sevildiğini ve ne olursa olsun her zaman orada olduğunuzu göstermeniz için iyi birer yoldur.

  1. Etkili iletişim kurun

Çocuğunuzla konuşun ve sonuçlara varmadan önce söyleyeceklerini dinleyin. Her konuşmada, çocuğunuzun bakış açısıyla düşündüğünüzden emin olun ve kendini ifade etmesine izin verin. Unutmayın, olumlu geri bildirim her zaman olumsuz ceza veya suçlamalardan daha iyidir.

  1. Oyun, beslenme ve uyku için rutin ayarlayın

İyi bir rutin, gelecek için iyi alışkanlıklar belirlemenize yardımcı olabilir. Hem hayatınız düzenli olur hem de düzensizlik nedeniyle çıkabilecek tartışmalardan korunmuş olursunuz. Herkes uyanma, yatma, yemek yeme saatine sadık kalırsa bu alışkanlık daha az tartışmalı bir ale düzeni kurmanızı sağlar.

  1. Koşulsuz sevginizi ve desteğinizi gösterin

Çocuğunuz bir şeylerde başarısız olursa, onu eleştirmeden önce sebebini araştırın. Bu sorunun ve benzeri yaşanan hataların insanlar arasındaki sevgiyi azaltmadığını, onu her zaman sevdiğinizi gösterin. Destekleyici aileler birbirlerini iyi ve kötü zamanlarda destekler, olumsuz durumlarda daha iyi şartlar için birlikte mücadele eder.

  1. Yorgunken bile çocuğunuzu dinlemeyi ihmal etmeyin

Çocuğunuzun sizi model gördüğünü unutmayın. Zorlu bir günün sonunda ne kadar yorgun olursanız olun çocuğunuzla konuşun. Aynı şeyi öğrenecek ve büyüdüğünde o da ailesine büyük ihtimal ile aynı şekilde davranacaktır. Tıpkı sizin gibi.

  1. İlişkilerde adil ve şefkatli olun

Özellikle kardeş kavgaları buna iyi birer örnektir. Olaylar karşısında gerçekçi ve adil davranıyorsanız, o zaman çocuklarınız da aynı şeyi öğrenecek ve ayrım gözetmeksizin herkes için sevgi ve şefkat göstereceklerdir.

  1. Çocuğunuza konuşma hakkı tanıyın

Çocuğunuzun dürüstlüğe değer verdiğinden emin olun. Ona ne olursa olsun, gerçeği konuşması ve söylediklerine sadık kalması gerektiğini öğretin. Sorumluluk kazandırmak uzun bir süreçtir. Bazen aylar sürebilir sabırlı ve sakin olmak gerekir.

  1. Aile gezilerinizi rutininizin bir parçası yapın

    Çocuğunuzu, birlikte aile yemeği yemeye teşvik edin ve aile üyeleriyle kaliteli zaman geçirmenin önemini ona öğretin. Birlikte gezin, yeni yerler keşfedin.