Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıDiş çıkarma belirtileri nelerdir? Nasıl hafifletilir?

Diş çıkarma belirtileri nelerdir? Nasıl hafifletilir?

-

Bebeklerin diş çıkarma döneminde yaşadığı ağrı huzursuzluk hem bebeği hem de anne babayı yorabilir. Uykusuz geceler de buna eklendiğinde durum daha zorlayıcı olabilir. Diş çıkartma süresi bebekten bebeğe değişse de diş çıkarma belirtileri yaklaşık bir hafta önceden başlar. Bazı çocuklarda bu daha uzun sürebilir. Diş çıkarmaya başlayan bebeklerde en yaygın kullanılan çözüm ise soğuk uygulamasıdır. Ayrıca bebekler diş çıkarırken onları rahatlatmak için şunları da deneyebilirsiniz…

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Diş çıkarma belirtilerinin en belirgini dişin çıkacağı yerde oluşan diş eti kızarıklığı ve şişliğidir. Diğer belirtiler ise şöyledir;

  1. Huzursuzluk, ağlama, sürekli mızıldanma
  2. Kulağı tutmaya, kaşımaya çalışma
  3. Beslenmede bozulma iştahsızlık
  4. Uyku düzeninde bozulma, mızıldanarak uyuma sık sık uyanma,
  5. Yoğun salya akışı
  6. Eline geçen eşyaları ağzına götürerek dişlerini kaşımaya çalışma.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde diş çıkarma geç veya erken olabilir

Diş çıkarma belirtileri nasıl hafifletilir?

Diş çıkarma belirtilerini hafifletmek için deneyebileceğiniz bazı yöntemler şöyledir;

  1. İçine meyve püresi konulabilen ve dolapta soğutulabilen keseler kullanabilirsiniz. Bunu evde temiz bir tülbentle de yapabilirsiniz. Tülbentin bir ucuna meyve püresi koyup o kısma düğüm atabilir ve buzlukta soğutabilirsiniz. Tülbentin boyutunu küçültmeyin ki yanlışlıkla yutmaya kalkışmasın.
  2. İçi su dolu olan, diş kaşıyıcıyı soğutarak bebeğinize ısırması için verebilirsiniz.
  3. Bazen anne sütünü buzlukta uygun bir kapta dondurmaya dönüştürüp bebeğin emmesini sağlayan ebeveynler olabiliyor. Denenebilir ancak anne sütünün ağızda uzun süre kalması da bakteri oluşumu ve diğer çıkmış dişlerin çürümesine neden olabilir. Bu nedenle eğer böyle bir uygulama yapacaksanız sade suyu dondurmak daha iyi bir seçimdir.
  4. Elinizi soğutarak parmağınızla dişin çıktığı diş etine hafifçe masaj yapabilirsiniz.
  5. Soğutulmuş havuç, salatalık gibi sebzeleri kemirmesi için verebilirsiniz. Fakat bu ebeveyn gözetimi gerektirir. Yanlışlıkla kırılan bir parça bebeğin solunum yoluna kaçarak boğulmaya sebep olabilir.
  6. Diş çıkarma döneminde bebeğinizle daha fazla oyun oynamanız, ona sarılmanız daha fazla ilgilenmeniz ağrısını azaltabilir. Bebekle ten temasının ağrıyı azaltmada etkili olduğunu gösteren pek çok bilimsel çalışmalar vardır.

Diş çıkaran bebeklerde ilaç kullanımı gerekecek kadar şiddetli sıkıntılar yaşanıyorsa genellikle yatma saatinden önce hekim önerisi ile ağrı kesici verilir. Dişin çıktığı yere uygulanan jeller de eczanelerde satılmaktadır. AAP (Amerikan Pediatri Kurumu) diş çıkarma problemleri yaşandığı dönemde en güvenilir seçeneğin soğutularak kullanılan diş kaşıyıcılar olduğunu açıklamıştır. Diş kaşıyıcının da doğru seçilmesi, iyi ve güvenilir bir ürün olması gerekir. Diş kaşıyıcıyı buzluktan, çok setleşecek kadar donmadan alarak bebeğe vermek, en doğrusudur. Ürün tam donduğunda çok sert olduğundan diş etlerini zedeleyebilir. Yine son yıllarda yaygın kullanılan kehribar kolyesi, diş jelleri gibi ürünler bebekler için riskli olduğundan kullanılmaması yönünde uyarılar yapılmaktadır. Özellikle kehribar kolyesinin hiçbir faydası bulunmamaktadır. Aksine koparak yutulması gibi riskleri vardır.

Bebekler diş çıkarırken, çıkan dişleri ve diş etlerini günde bir defa temiz bir tülbent, gazlı bez veya parmak diş fırçası ile hafifçe ovarak temizleyebilirsiniz. Ağız temizliği için faydalı olacaktır. Sağlıklı bir ağız için diş bakımı bebeklikten başlar.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde biberon çürükleri

Referans : FDA  – Safely Soothing Teething Pain and Sensory Needs in Babies and Older Children